• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kimse görmediği gerçek: Kıbrıs'taki 'İngiliz' çıbanı!

Yeniakit Publisher
2017-02-01 00:53:00 - 2018-10-03 14:56:14
Kimse görmediği gerçek: Kıbrıs'taki 'İngiliz' çıbanı!

Yıllardır Kıbrıs meselesine çözüm aramak amacıyla yapılan toplantılar ve konferanslar sadece KKTC’nin parçalanması ve adadaki Türk varlığının sonlandırılmasını öngörüyor. Ancak Kıbrıs’ta göz ardı edilen ve yok sayılan bir konu var. O ise İngiltere’nin Kıbrıs adasındaki toprakları ve işgali…

Ocak ayının ortalarında Cenevre’de Kıbrıs Müzakereleri adıyla yapılan toplantılarda Türkiye’nin KKTC’deki askeri varlığı ve garantörlüğü masaya konuldu. Uluslararası kamuoyunda Türkiye’nin adadaki haklı askeri varlığını ‘işgalci’ olarak nitelendirilmesi için algılar oluşturulurken adada haksız bir şekilde bulunan İngiliz askeri varlığı ve üsleri ise nedense hiç sorgulanmıyor…

Cenevre’de 12 Ocak’ta başlayan ve Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımı ile gerçekleşen toplantılarda Rumların Türkiye’nin askeri varlığını ‘işgalci’ olarak nitelemesi ve garantörlüğünü masaya koymasından sonra masa şimdilik dağıldı. Ancak ortaya çıkan haritalar ve sızan bilgilere göre KKTC’nin parçalanması ve toprak kaybı da ele alınan konuların başında gelmişti. KKTC üzerinde bu oyunlar oynanırken, öte yandan ise sinsi sinsi adadaki varlığın uluslararası anlaşmalarla perçinleyen ve üs bölgelerini güvenliğini artıran ülke ise İngiltere oluyor.

İNGİLTERE PERDE ARKASINDA

1974 Barış Harekâtı ile adadaki huzurun sağlanmasından hemen sonra başlayan uluslararası toplantılar ile KKTC her seferinde yok edilmek istenen bölge olarak konumlandırıldı. Uluslararası kamuoyunu elinde bulundurarak Rumların eliyle Türkiye’yi her seferinde suçlayan ve adada işgalci olduğunu söylettiren İngiltere ise kendini sürekli gizledi. Adanın garantörü olduğunu öne sürerek masaya her daim güçlü şekilde oturan İngilizler, Dikelye ve Akrotiri adlı iki üssünün varlığını sürekli gizleyerek, gündemin dışında tutup tartışma konusu bile yapmıyor.

İNGİLİZERİN KIBRIS’I İŞGAL TARİHİ

Günümüzde Doğu Akdeniz’de egemenlik kurmak ve bölgede varlığını devam ettirmek isteyen İngiltere, 19’üncü yüzyılda Ruslara karşı Osmanlı’ya dost eli uzatıyormuş havasıyla adayı işgal etmişti. 1878 yılında Osmanlı’nın Rusya ile yaptığı 93 harbini fırsat bilen İngiltere, Kıbrıs Sözleşmesi ile harekete geçerek adayı zamana yayarak Osmanlı’dan alarak işgal etti. İlk dönemler adadaki Osmanlı mülkiyeti devam etmesine karşın 1’inci Dünya Savaşı’nı da fırsata dönüştüren İngiltere bu sefer adayı topyekûn işgal ederek kendi topraklarına katıp üstene de bir de vali atadı. 1923 yılındaki Lozan Anlaşması ile de Türkiye, İngiltere’nin işgalini tanımış oldu. 1925 yılında ise Kıbrıs, İngiltere’nin kolonisi haline getirildi.

60 ANLAŞMASI GARANTÖR YAPTI

20’inci yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise Kıbrıs adasındaki İngilizlerin topyekûn işgali yerini bu sefer Rumlara bıraktı. Ancak İngilizler adadaki üstünlüğünü ise garantörlük ile perçinledi. 1960 yılında BM Anlaşması ile kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde İngiltere, garantörlüğünü uluslararası anlaşmalarla garantiye aldı. Anlaşmaya göre ‘egemen üs bölgeleri’ olan iki nokta İngiltere’nin egemenliğine terk edildi.

KIBRIS’TA İKİ BÖLGESİ VAR

İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki adet askeri üs bölgesi bulunuyor. Yaklaşık olarak 7 binin üzerinde askerin konuşlandığı bu üs bölgeleri ise Dikelya ve Akrotiri. Dikelya Rumlar ile KKTC arasındaki Larnaka bölgesinde yer alırken Akrotiri ise Kıbrıs’ın güneyinde Limasol’un güney ucunda bulunuyor. İngiltere’nin askeri üsleri ise toplamda 254 kilometre kare alanı kapsıyor. Söz konusu bu askeri üsler adanın yüzölçümünün yüzde 3’üne denk geliyor.

ÜSLER İLE DOĞU AKDENİZ’E HÜKMEDİYOR

Kıbrıs’ın Dikelya ve Akrotiri bölgesinde yer alan her iki askeri üssün Akdeniz’e de kıyısı bulunuyor. İngiltere’nin Doğu Akdeniz’e hükmetmesi açısından stratejik öneme sahip olan iki bölgede nükleer silahlar ile havaalanları da yer alıyor. İngiltere bu iki askeri üssü Suriye iç karışıklığında, Lübnan-İsrail savaşında ve Irak işgali başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan birçok olayda fiili olarak kullandı. İngiltere’nin Kıbrıs’ta işgal ettiği Dikelya ve Akrotiri bölgesi ayrıca İngiliz Milletler Topluluğu’nun da üyesi.

Kaynak: Milli Gazete

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23