• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Kıbrıs bademi kanseri önlüyor”

Yeniakit Publisher
2017-03-23 13:45:00 - 2017-03-23 13:46:34
"Kıbrıs bademi kanseri önlüyor"

Özel bir Üniversite Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi önemli bir araştırmaya imza atarak, Kuzey Kıbrıs’ta yetişen bademlerin kolon kanserine karşı etkili olduğunu tespit etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Kuzey Kıbrıs Çiğ Bademlerinin Eczacılıkta Değerlendirilmesi” projesi sonuçlarının uluslararası Pharmaceutical Biology dergisinde yayınlandığı bildirildi.
Açıklamada, Akdeniz ülkelerinde yetişen ve Kuzey Kıbrıs’ta da yaygın olan Prunus dulcis (badem) ağaçlarının korunması ve ekonomik değerinin artırılmasına yönelik geliştirilen projede, bademlerin yağı ile posasının eczacılıkta değerlendirilme olanakları araştırıldığı belirtildi.

Prof. Dr. Filiz Meriçli; “Badem Yağının Kolon Kanserini Önleme ve Metastazları Engellemede Etkili Olduğunu Saptadık”

Proje yürütücüsü Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli, yaptıkları proje ile ilgili verdiği bilgide, yapılan analiz ve değerlendirmelerde Yedidalga Köyü kavrulmamış iç bademlerinden elde edilen badem yağının kolon kanserini önlediğini ve metastazları engellemede etkili olduğunu saptadıklarını söyledi.

Prof. Dr. Filiz Meriçli, yaptıkları proje çalışmasını şöyle anlattı; “Güzelyurt, Yedidalga Köyü’ndeki badem ağaçlarından toplanan bademlerden süper kritik CO2 ekstraksiyon metodu ile yüzde 34.8 oranında badem yağı elde ettik. Elde ettiğimiz badem yağının bileşimi oleik asit (yüzde77.8), linoleik asit(yüzde13.5) ve palmitik asit (yüzde7.4) saptadık. Oleik asit miktarının Türkiye’de daha önceden incelenmiş olan 26 örneğin yüzde80 inden daha fazla olduğunu gördük. Bileşimini belirlediğimiz Kıbrıs badem yağının biyolojik aktivitelerini belirlemek ve bir farmasötik ürün geliştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. İlk etapta primer insan kalın barsak kanseri ile metastatik insan kolon kanseri hücre hatlarında anti kanser aktivitesi Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan hücre kültürü laboratuarında inceledik. Alınan sonuçlar, Yedidalga köyü badem içlerinden kavrulmadan elde edilen yağın, primer kolon kanserinin ve metastazlarının engellenmesinde etkili olabileceğini göstermiştir. Bu vesileyle Kuzey Kıbrıs bademlerinin korunması ve ekonomik olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmaların arttırılmasını diliyoruz.”

Proje İnterdisipliner Yürütüldü
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli’nin, eğitim faaliyetleri yanı sıra Kuzey Kıbrıs’ın yerel kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik projeler üretmek gibi bir görev ve sorumluluğu olduğu görüşüyle başladığı bu ilk projeye, Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları; Doç. Dr. Dudu Özkum Yavuz, Yrd. Doç. Dr. Eda Becer ile Uzm. Duygu Yiğit Hanoğlu, Uzm. Azmi Hanoğlu ve DESAM Üyelerinden Prof. Dr. Seda Vatansever de yer aldılar.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Filiz Meriçli, Kıbrıs’ın tıbbi bitkilerinin eczacılıkta değerlendirilmesine yönelik devam eden yeni projelerinin olduğunu ve yeni projelerin sonuçlarının da Kuzey Kıbrıs’a yararlı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “ 2017 Yılında 142 Bilimsel Araştırma Projesi Devam Ediyor”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise, Yakın Doğu Üniversitesi’nin altyapı olanakları, donanımlı laboratuarları ve nitelikli akademisyen kadrosunun bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesinde önemli avantajlar sağladığını söyledi. Prof. Dr. Şanlıdağ, 2016 yılında Mütevelli Heyeti tarafından onaylanarak başlatılan 142 projenin birçoğunun interdisipliner özellikte olduğunu belirterek, desteklenen projeleri “yüzde 10’u inovatif, yüzde 10’u çok merkezli, yüzde 5’i ise alt yapı geliştirmeye yöneliktir” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23