• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

​Kayıtsız Drone'lara ceza dönemi resmen başladı

Yeniakit Publisher
2016-05-01 17:24:00 - 2016-05-01 17:32:39
​Kayıtsız Drone'lara ceza dönemi resmen başladı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan talimat taslağı ile ülkemizde drone'lara getirilen kayıt zorunluluğu süresi bugün doldu. Cihazlarını kayıt ettirmeyenler ise 17 bin liraya kadar para cezası ile cezalandırılacak.

Drone'lar ilk popüler olmaya başladıkları zaman alan kişi kafasına göre kullanıyordu. Ancak cihazların üzerinde kamera olması ve erişebileceği yerlerin neredeyse sınırsıza yakın olması, yetkilileri de harekete geçirmiş ve drone uçurma izinleri konusunda bazı düzenlemeler yapılmıştı.

Bu düzenlemelerin bir benzeri, birkaç ay önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından da yapıldı.  İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Tescil, Operasyon, Seyrüsefer, Bakım Ve Uçuşa Elverişlilik Usul Ve Esaslarına İlişkin Talimat Taslağı'nı yayınlayan SHGM, Türkiye'de drone'lar ve insansız hava araçlarının (İHA) kayıt altına alınacağını açıklamıştı.

SGHM'nin bu kararına göre drone ve İHA sahipleri, belirlenen süreye kadar cihazlarını sisteme kayıt ve tescil ettirecek, aksi halde bu cihazlara el konularak para cezası uygulanacaktı.Bugün itibariyle ise SGHM'nin bu konuda drone ve İHA sahiplerine verdiği süre doldu.

Bugün yani 1 Mayıs'tan sonra izinsiz şekilde drone ya da İHA kullananlar, cihazlarını kayıt ettirmeyenler 17 bin liraya kadar para cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca cihazlarına da el konulacak.

SGHM'nin belirlediği sınıra göre 500 gram ile 25 kilogram arasındaki bütün drone ve İHA'ların kullanıcısı tarafından sisteme kaydettirilmesi, 25 kilogramın üstündeki İHA'lar için ise tescil işlemi yapılması gerekmekte. SGHM'nin internet sitesi üzerinden yapılabile drone kayıt işleminden sonra kullanıcılara birer kimlik de verilmekte.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23