• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Katolik Kilisesi’nde ‘eşcinsellik’ krizi

Yeniakit Publisher
2014-10-20 08:10:00 - 2014-10-19 22:03:56
Katolik Kilisesi’nde ‘eşcinsellik’ krizi

Papa Franciscus’un çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Katolik Kilisesi’nde, eşcinseller ve boşandıktan sonra tekrar evlenenler konularında fikir ayrılığı ortaya çıktı. Kilisede yeni reformların temelini oluşturacak kararların çıkabileceği gözüyle bakılan Rahipler Meclisi’nde (Sinod), din adamlarının, muhafazakarlar ve reformistler olarak ikiye bölündüğü konulardan olan eşcinsellik ve boşanmışların durumu üzerindeki fikir ayrılığının sürdüğü ve bu konuda zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı belirtildi.

Katolik aleminin ruhani merkezi Vatikan’da Papa Franciscus’un çağrısıyla olağanüstü toplanan Rahipler Meclisi (Sinod), iki haftalık çalışmasını tamamlarken, Kilise için tabu olan eşcinseller ve boşandıktan sonra tekrar evlenenler konularında fikir ayrılığı yaşadığı ortaya çıktı. 

Dünyanın hemen her bölgesinden gelen 191 rahip, 16 uzman ve aralarında Müslüman eşi de olan evli çiftlerin bulunduğu 250’ye yakın kişiden oluşan Sinod, iki hafta önce Papa Franciscus’un çağrısı üzerine olağanüstü toplanarak “ailevi konular” ile Kilise’nin eşcinsel ve boşananlara yönelik bakışını değerlendirdiği toplantılar serisini tamamladı. 

KİLİSE İKİYE BÖLÜNDÜ

Katolik Kilisesi nezdinde tabu niteliğinde olan konuları irdeleyen en yüksek mertebeden en düşüğe kadar 200’ü aşkın din adamı, danışman ve çiftlerden oluşan Sinod, önceki gün nihai değerlendirme raporunu oylamadan geçirdi. 

Kilisede yeni reformların temelini oluşturacak kararların çıkabileceği gözüyle bakılan Sinod’da, din adamlarının, muhafazakarlar ve reformistler olarak ikiye bölündüğü konulardan olan eşcinsellik ve boşanmışların durumu üzerindeki fikir ayrılığının sürdüğü ve bu konuda zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı belirtildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Final raporunda 470 değişiklik öngören din adamları tarafından tek tek oylanan 62 madde içinden, eşcinseller ve boşanıp yeniden evlenenler ve bunların Kilise’ye yeniden dönüşüyle ilgili maddeler, oylamada yüksek kabul oyu almasına karşın, 3’te 2 çoğunluğu sağlayamadığı için kabul edilmedi.  Raporda, erkekler ve kadınların saygı ve duyarlılıkla eşcinsel eğilimleri kabul etmeleri gerektiği ifade edilmekle yetinildi. 

Evliliğin kesinlikle Tanrı’nın belirttiği haliyle bir kadın ve bir erkek arasında olacağı çizgisinden geri adım atılmadığı ancak eşcinsellere kucak açılması üzerinde durulduğu ifade edildi.

PAPA'DAN DEĞİŞİME DEVAM SİNYALİ

Final raporunun açıklanmasının ardından Sinod genel kurulunda konuşan Papa Franciscus, Sinod’un anlamına yakışır şekilde Sinod üyelerinin beraber yürüdüğünü, dürüstçe, cesaretle ve kardeşlik içinde güzel bir şekilde çalıştığını söyledi. Papa, “Sevgili kardeşlerim, biz şimdi burada aileleri çevreleyen, onları boğan, cesaretlerini kıran pek çok konuya cevap vermek için ruhsal muhakeme yaptık. Ailelerin karşılaştığı birçok zorluğa rağmen bunlara pratik çözümler bulma, bu fikirleri olgunlaştırma yolunda bir yıl var” diyerek Kilise’nin kapılarını herkese açması gerektiği mesajını verdi.

Papa Franciscus’un Katolik Kilisesi’nde nabız yoklayan geçen yılki anketinin ardından bu yıl yaptığı ve açıkça Kilise gündemine getirdiği tabu olan konularda Sinod ile eğilimi daha net gördüğü ancak bu konudaki esas kararların ailevi konularda olağanüstü toplanan bu Sinod’un bir sene sonra yapacağı toplantıların karar verici olacağı belirtildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23