• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karbon elyafla güçlendirilen bina 7.5’lik depreme dayandı

Yeniakit Publisher
2016-11-24 11:44:00 -
Karbon elyafla güçlendirilen bina 7.5’lik depreme dayandı

Akkök Şirketler Grubu'na ait DowAksa ile İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle karbon elyafla güçlendirilen bina, 7.5 şiddetindeki depreme dayandı.

Yalova dünyada ilk kez uygulanan bir deneye ev sahipliği yaptı. Mevcut binaların karbon elyaf lifli kompozit ile güçlendirilmesine yönelik tam ölçekli bina deneyi adlı verilen çalışmada, ikiz imal edilen iki binadan birinin kolonları karbon elyafla kaplandı. Diğer bina ise normal şeklinde bırakıldı. Özel bir makine ile her iki binaya da 7.5 şiddetindeki bir depremin yatay basıncı tatbik edildi. Karbon elyafla güçlendirilen bina ayakta kalırken, diğer bina ise dakikalarla içerisinde çöktü.

Proje yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Alper İlki, "Eski binaları temsilen 2 bina inşa ettik. Bu iki binanın teknik özellikleri mevcut binaları yansıtıyor. Buna göre binalardan birisinin kaç kat karbon elyafla güçlendirilmesi gerektiği belirlendi. Her ikisi de aynı şiddette yatay güce tabi tutuldu. Ve güçlendirilmemiş bina yıkıldı. Karbon elyaf kompozitlerle binaların güçlendirilmesi bir süredir çalışılan bir konu. Bir çok laboratuar deneyi yapıldı. Bu deneyle bu tasarım detaylarının uygun olup olmadığını daha net görmüş olduk. Bu tür bir deney çeşitli sebeplerle dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor" dedi.

Karbon elyafın muhtemel bir depreme karşı binalarda nasıl kullanılacağını ortaya koyan bu deneyi Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AKKÖK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ile çok sayıda davetli takip etti. AKKÖK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, projenin fikir babası ve yürütücüsü olan Ilgaz Doğan ile Proje ortağı İstanbul Üniversitesi yetkilisi Prof. Dr. Alper İlki'yi tebrik etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23