• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karacahisar Kalesi'ni kim fethetti? Karacahisar Kalesi nerede?

Yeniakit Publisher
2017-06-08 15:10:00 - 2017-06-08 15:14:15
Karacahisar Kalesi'ni kim fethetti? Karacahisar Kalesi nerede?

Karacahisar Kalesi, Diriliş Ertuğrul dizisi 3. sezonunda adını sıkça duyduğumuz ve Bizanslıların elinde olan kalenin nerede olduğu merak edilmeye başlandı. Dizide Vasilius'un tekfur olduğu Karacahisar bölgesine Ertuğrul Bey'in ve obasının gelmesi Bizanslıları rahatsız ediyor ve aralarında amansız bir savaş başlıyor. Peki Karacahisar Kalesi nerededir? Karacahisar Kalesi ne zaman fethedildi?

Karacahisar Kalesi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük önem arz eden bir kaledir. Osmanlı Devleti kuruluşu öncesi Ertuğrul Bey'in zamanını konu alan dizi Diriliş Ertuğrul'da 3. sezondan itibaren duymaya başladığı Karacahisar Kalesi'nin nerede olduğu izleyenlere tarafından merak edilmeye başlandı. Dizinin son bölümünde Karacahisar Kalesi tekfuru Vasilius'un ölümü ile daha çok araştırılmaya başlandı. Peki Karacahisar Kalesi nerededir? Karacahisar Kalesi ne zaman, kim tarafından fethedildi?

KARACAHİSAR KALESİ NEREDEDİR, NE ZAMAN FETHEDİLDİ?

Diriliş Ertuğrul dizisinde adını sıkça duyduğumuz Karacahisar Kalesi merak edilmeye başlandı. Anadolu Üniversite resmi sitesinde Karacahisar Kalesi ile ilgili açıklamalara Osmanlı Devleti’nin kurulmasındaki önemi anlatıyor.

Karacahisar Kalesi; Eskişehir'in güneybatısında, Porsuk Çayı 'nın yanındaki platonun üzerinde kurulmuş bir Bizans kalesidir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin sınırı Karacahisar Kalesi'ne kadar dayanıyordu. Kalenin tekfuru bölgede bulunan diğer Bizans tekfurları gibi Anadolu Selçuklu Devleti'ne vergi veriyordu. Böylece Bizans île Türkler arasındaki barış devam ediyordu.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ertuğrul'un ailesi oraya vardığında Kütahya'nın kuzeyindeki Karacahisar mevkiinde Rumlar yaşıyordu. Ertuğrul bu Rumlar tarafından rahatsız edilince Alaaddin'den sefer için izin istedi ve sefer yapıp bölgeyi aldı. Zafer haberini Eskişehir'de alan III. Alaeddin Keykubat, Eskişehir'in adını "Sultanönü"'ye çevirdi ve Ertuğrul Gazi'ye verdi.

Ertuğrul Gazi'nin ise üç oğlu vardı; Osman, Gündüzalp ve Savcı. Bunlardan en küçüğü olan Osman, 1258 yılında doğdu. Bizans tekfurlarına karşı seferlerde bulundu ve bir savaşçı olarak nam saldı. Babasının ölümü üzerine 1281'de aşiretin başına geçen Osman Gazi, 1284'te Bizanslılara ait olan Kulaca Hisar'ı ele geçirdi. İlerleyen yıllarda fetihlerine devam etti; 1288'de Karacahisar'ı, 1298'de Bilecik'i fethetti.

Osman Bey Söğüt'e yerleştikten sonra Karacahisar tekfuru iktidarını kaybedeceğini düşünerek Osman Bey'e karşı düşmanca davrandı. Sonuçta Osman Bey tekfuru yendi ve 1288 yılında Karacahisar Kalesi'ni fethetti. Kalenin yakınında bulunan Karacaşehir'e Türkleri yerleştirdi.

Karacaşehir'de kalabalıklaşan halk, Eskişehir'e gelip Karacaşehir'deki camide hutbe okutmak istediklerini bildirdiler. Şeyh Edebali'nin yardımı ile Osman Bey Karacaşehir'deki camide hutbe okunmasına izin verdi. Oraya kadı ve imam tayin etti (1299).Karacahisar Kalesine sahip olan Osman Bey, Bizans topraklarında ilerledi ve beyliğin sınırlarını genişletti. Osmanlı Devletinin temeli Karacahisar Kalesinin alınması ile atılmış oldu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23