• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak hiç şüphelenmemiş!

Yeniakit Publisher
2016-07-27 21:45:00 -
Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak hiç şüphelenmemiş!

MİT'ten gelen istihbarat üzerine Genelkurmay Başkanı Akar'ın emriyle Kara Havacılık Komutanlığı'na giden KKK Orgeneral Çolak, burada kaldığı 3 saat boyunca hangarları denetledi. Akar'ın talimatı üzerine Türkiye genelinde TSK'ya ait bütün hava araçların üstlerine dönmesi birliklere iletilirken, Çolak, 4 süper kobra ve 2 kobra helikopterin hangarın dışında bekletilmesinden şüphelenmedi. Söz konusu helikopterler Çolak'ın ayrılmasının ardından motor çalıştırdı. Çolak, savcılık ifadesinde bu duruma ilişkin, "Çok iyi kamufle olmuşlar" dedi.

FETÖ'cü kalkışmanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında dinlenen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 15 Temmuz günü saat 17.00-18.00 sıralarında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in yanına gelerek MİT'ten Kara Havacılık Okulu'ndan 3 helikopterin görevlendirilmesiyle bir faaliyet icra edileceği yönünde istihbarat geldiğini illettiğini aktardı. Akar, bunun üzerine, tüm Türkiye hava sahasında bulunan askeri helikopter ve uçakların üslerine dönmesi, yeni kalkışlara da engel olunmasına ilişkin talimat verdi. Ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ı Kara Havalık Komutanlığı'na giderek, 'olayı tereddüde yer bırakmayacak şekilde çözüp, idari ve adli tedbirleri ivedi bir şekilde alması' şeklinde talimatlandırdı.

SORULAR SORARAK BİLGİ ALMAYA ÇALIŞTI...

15 Temmuz günü FETÖ'cü kalkışmanın bir numaralı ismi olarak gösterilen Akın Öztürk ile birlikte darbe girişimi hazırlıklarının en yoğun olarak yapıldığı İzmir'den gelen Çolak, Orgeneral Akar'ın emri üzerine 18.30-19.00 sıralarında makam aracıyla Kara Havalık Komutanlığı'na gitti. Hangarları denetleyen Çolak, burada, "Gece uçuşunu kim yapar, kayıtları var mıdır, en çok kaç helikopter yapar, bu gece uçuş var mı, jandarma sizin helikopterinizde uçabilir mi?" şeklinde sorular sordu. Daha sonra da ağır yük helikopterinde pilot Binbaşı Deniz Aldemir ile 20 dakika kadar özel olarak görüşen Çolak, uçuşların yasaklanmasına rağmen helikopterlerin hangarların dışarısında bekletilmesinden ise şüphelenmedi. ve yaklaşık 3 saat burada kalan Çolak,

AYRILDIKTAN SONRA MOTORLAR ÇALIŞTI

Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan'ın arayarak, "Komutanım Genel Kurmay Başkanımız sizi ve özellikle Kurmay Başkanımız İhsan Uyar'ı Karargaha bekliyor" demesi üzerine ise Çolak, yaklaşık 3 saat kaldığı Kara Havacılık Komutanlığı'ndan ayrıldı. Hemen sonrasında ise Okul Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç'ı emir astsubayı ve kurmay bir pilotla birlikte başına silah dayayarak rehin aldı ve kendisini Kara Havacılık Komutanı olarak ilan etti. Böylece Türkiye'deki bütün darbeci kara havacılık unsurlarını komuta etti. Daha sonra ise hangarın dışında bulunan helikopterler motor çalıştırdı. Buradan havalanan helikopterler ise TBMM ve çevresinde bulunan asker, polis ve vatandaşlara ateş açarak çok sayıda ölümlere neden oldu. Bu helikopterleri sevk ve idare eden cuntacının bu amaç için özel olarak taarruz helikopter tabur komutanlığına atanan Kara Pilot Yarbay Özcan Karacan olduğu belirlendi. Özcan, daha önce FETÖ'cü yapılanmaya karşı olan subaylara kumpas kurarak, yargılanmalarını, uydurma şahitlerle ceza almalarını ve saf dışı kalmalarını sağlayan kişi olduğu da öğrenildi.

HELİKOPTERLERE DE ATEŞ AÇTILAR

Darbe girişimi başarısız olan FETÖ'cü pilotlar daha sonra ise Güvercinlik meydanında bulunan helikopterlere ve meydanı darbecilerden geri almaya çalışan JÖAK timlerine ateş açarak Akıncı Hava Üssüne kaçtı.

"OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM TESPİT EDEMEDİM"

Genelkurmay Karargahı'na geçtikten sonra cuntacılar tarafından derdest edilerek rehin alınan Orgeneral Çolak, savcılık ifadesinde ise Kara Havacılık Komutanlığı'na yaptığı teftişe ilişkin, "Gezerken iniş ve kalkış alanlarının sakin olduğunu gördük. Tesislerdeki ilgili tabur komutanları da bize eşlik etti, onlar da gece uçuşu olmadığını teyit etti. Ben orada bulunan görevlilere çeşitli sorular sorarak bir şeyler almaya çalıştım, ancak herhangi bir bilgi alamadım. Olağanüstü bir durum da tespit edemedim. Olay çok iyi kamufle edilmiştir" şeklinde konuşmuştu.

  1. TEMELLER YILLAR ÖNCE ATILDI
  2. Askeri kaynaklar, Kara Havacılık Komutanlığının FETÖ'cü kalkışma sürecinde etkin olarak kullanılmasına ilişkin, yıllar önce böyle bir yapılanmanın temelinin mevcut pilotların tasfiye edilmesiyle başladığına dikkat çekti. FETÖ, tasfiye edilen pilotların yerine ise darbe girişiminde önemli rol oynayan kara havacı pilot ve teknisyenleri buralarda görevlendirdi. O dönem Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Salih Zeki Çolak ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Başkanı Metin İyidil, Kara Havacılık Komutanı Salih Ulusoy, Kara Kuvvetleri Komutanlığında Daire Başkanı Hamza Koçyiğit ve tayin subayı Bayram Taşbaşı'nın bu atamalarda etkin olduğu belirtiliyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23