• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kanser hastalarında kişiye özgü tedavi

Yeniakit Publisher
2014-10-14 12:38:00 -
Kanser hastalarında kişiye özgü tedavi

Kanserde kişilerin genetik yapısı incelenerek yeni tedavi yöntemi geliştirildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi'nde, kanser hastalarında kişilerin genetik yapısı incelenerek yeni tedavi yaklaşım yöntemi geliştirildi.

GAÜN Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Moleküler Genetik Tanı, Hematoloji ve Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Öztuzcu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılan testlerde öncülük etmeye başladıklarını belirtti.

Hastalara moleküler genetik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş merkezlerinden biri olarak hizmet verdiklerini aktaran Öztuzcu, "Yaptığımız çalışmalarla sadece yurt dışından teknolojiyi alıp tüketen değil, bilimsel değerler katarak üreten anlayışla ülkemizi uluslararası alanda hak ettiği yere taşıyacak anlayışın geliştirilmesine katkı yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Son yıllarda kişiye özgü tedavi yöntemi üzerine önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Öztuzcu, insanların genetik yapısının yüzde 99,9 birbirine benzediğini, yüzde 0,1'lik fark bulunduğuna dikkati çekti.

Genetik yapıdaki bu özellikten dolayı kullanılan ilaçların fayda görme miktarında farklılıklar olduğunu öne süren Öztuzcu, şunları kaydetti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"ABD'den Massachusetts Üniversitesi ile eş zamanlı yürüttüğümüz bir proje kapsamında yaklaşık 2 yıldan buyana genetik testler yapmaktayız. Türkiye'de ilk kez bu sistemi hastanemizde kurduk. Sistem, üst düzey nanoteknoloji kullanılarak geniş bir tarama yapmamızı sağlıyor. Öncelikle ilaç toksitesinin çok olması nedeniyle kanser tedavisi ve kemoterapi gören hastalar üzerinde çalıştık. Tanı yapıldıktan sonra tedaviye başlamadan önce hastanın ilaçlarla ilgili genetik profillerini çıkarıyoruz. Kanını alıp, DNA'sını ayırıyoruz. Birtakım ilaçlara karşı yavaş mı, hızlı mı yanıt verdiğini belirliyoruz. Bu bilgiler doğrultusunda ilaç dozları hesaplanıyor. Çünkü ilacı az verirseniz vücut bunları hızlı bir şekilde dışarıya atıyor, kanser hücrelerini öldüremiyor. Örneğin iki ayrı hastaya aynı miktarda ilaç verdiğinizde birisinde tümör hücresini öldürüyor, diğerini öldüremiyor. Bu nedenle kişinin farmako genetik tanısını yapıyoruz. Bu şekilde tedavi yöntemini ve verilecek ilaç miktarını belirliyoruz."

Son iki yılda 500'ün üzerinde hastada çalışma yaptıklarına işaret eden Öztuzcu, konuya ilişkin hazırladıkları bilimsel yayından sonra ileriye yönelik çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Öztuzcu, SGK'nın bu tip çalışmalara daha fazla destek olması halinde, milyonlarca liralık ödemeden kurtulacağını vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23