• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstikrar bozulursa toparlamak zor olur

Yeniakit Publisher
2015-05-28 07:56:00 - 2015-05-27 22:17:41
İstikrar bozulursa toparlamak zor olur

Türkiye’yi son 12 yıldır başarılı kılan ne varsa, bu politikaların aynen devamının çok önemli olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Siyasi istikrar zafiyete uğradığı anda Allah korusun, ekonomi alanında ne yaparsanız yapın sonuç vermez. Ana hatlar, ana sütunlar aynen korunmalı” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, seçimlerin ardından Başbakan danışmanı olacağı iddiasına ilişkin, “Önemli olan, AK Parti’nin kurumsal olarak önümüzdeki dönemde neler yapacağıdır. Yoksa şahıslar üzerine fazla tartışmalar yapmanın Türkiye’ye de partimize de faydası yok” dedi.

Babacan, A Haber’de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları cevapladı. 7 Haziran’da yapılacak seçimlerden sonra Başbakan danışmanı olarak göreve devam edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine Babacan, tüm ekip olarak seçimlere odaklandıklarını söyledi.

SEÇİM SONRASINA HAZIRIZ

Babacan, “Kişiler hiç önemli değil, kişiler fani. Önemli olan, kurumsal olarak AK Parti iktidarının bundan sonra yapacaklarıdır. Bundan sonra yapacaklarımız da çok detaylı şekilde dokümante edilmiştir” diye konuştu.

Hiçbir G20 ülkesinin, Türkiye kadar detaylı reform hazırlığının bulunmadığına işaret eden Babacan, uygulanan politikalar ile güven ve istikrar ortamının korunmasının önemini vurguladı. AK Parti’nin “3 dönem kuralına” dikkati çeken Babacan, bu kuralın “ruhunun” çok önemli olduğunu ifade etti. Söz konusu kuralın, partinin kurumsal olarak güçlenmesi, sistemin şahıslara fazla bağımlı hale gelmemesi için olduğunu anlatan Babacan, “Bu 3 dönem kuralının ruhunun işletilmesi çok önemlidir. Burada önemli olan politikaların ve kurumların kalıcılığı ama insan kaynakları açısından da makul bir rotasyondur. Dolayısıyla bunun ruhunu mutlaka işletmemiz gerekiyor ama seçim sonrasıyla ilgili bugünden herhangi bir hesap, kitap, herhangi bir karar açıklanması... Bunların hepsi çok yanlış olur. Önemli olan taahhütlere sadık kalmaktır” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, seçimlerin ardından AK Parti’nin ekonomi politikalarında değişiklik olup olmayacağına yönelik soru üzerine de Partinin söz konusu politikalarının çok detaylı şekilde dokümante edilmiş durumda olduğunu bildirdi.

Başından itibaren, temel konularda bir sürekliliğin bulunduğunu aktaran Babacan, “Yani Türkiye’yi son 12 yıldır başarılı kılan ne varsa, bu politikaların aynen devamı çok çok önemli. Ana hatlar, ana sütunlar aynen korunacak, bu da zaten yazılı bir şekilde taahhüt edilmiş durumda” dedi.

İSTİKRARIN KORUNMASI LAZIM

Türkiye’de ekonomide başarının temelinde siyasi istikrarın yattığını vurgulayan Babacan, bunun mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Babacan, “Siyasi istikrar zafiyete uğradığı anda Allah korusun, ekonomi alanında ne yaparsanız yapın sonuç vermez. Şu anda dünyada da zaten siyasi istikrarı zayıflayıp da ekonomisi güçlü devam eden bir ülke kolay kolay bulamaz, gösteremezsiniz” diye konuştu. Babacan, siyasi istikrar zemininin hemen üzerine de makroekonomik politikaların çok dikkatli şekilde kurgulanması gerektiğini ifade etti.

Babacan, burada üç taşıyıcı sütunun bulunduğunu belirterek, “Bunlardan biri bütçe, ikincisi bankacılık sisteminin sağlam olması, üçüncüsü de Merkez Bankası’nın para politikalarının güven oluşturan politikalar olması. Bu üç ayağı biz dokümante ettik” dedi.

Babacan, ana muhalefet partisinin ortaya koyduğu projelerin seçime 3-5 kala acaba nasıl kafa karıştırabilirim çabalarından ibaret olduğunu kaydetti.

YÜZDE 4'LÜK BÜYÜME HÂLÂ GERÇEKÇİ

Türkiye’nin yapısal reformlarla potansiyel büyümesini artırması gerektiğini ifade eden Babacan, maliye ya da para politikasıyla büyümeye çalışılmasının kısa vadeli ve riskli olduğunu söyledi.

Babacan, yüzde 4’lük büyüme hedefinin gerçekçi olup olmadığı sorusuna karşılık, şöyle konuştu: “Hala gerçekçi. Herhangi bir endişemiz yok. İddialı mı iddialı, zor mu zor ama artık ulaşılamaz bir hedef değil. İlk çeyrek, Türkiye ve dünyada sıkıntılı bir dönemdi. Piyasa üzerinde bütün bunların getirdiği bir tedirginlik oldu. Bunun neticesinde belki yatırımlar, iç tüketim arzu ettiğimiz, planladığımız seviyede olmamış olabilir. Dolayısıyla 10 Haziran’da açıklanacak birinci çeyrek büyüme rakamları belki çok tatmin edici rakamlar olmayabilir.
Piyasa beklentileri çerçevesinde bir büyüme rakamı ilk çeyrek için olabilir.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23