• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşte yeni sınav sistemi YKS'nin tüm detayları!

Yeniakit Publisher
2017-10-13 15:06:00 -

Yükseköğretime girişte yeni sınav sistemi açıklandı. YGS-LYS'nin yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) getirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç milyonlarca öğrencinin merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak değişiklikleri açıkladı. Yükseköğretime giriş sınavının yeni adının ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olduğunu bildiren Saraç, YGS-LYS sınav sistemine atıfta bulunarak, "Bu sistemde 4 ay süren sınav sistemi öğrencilerimizin Lise hayatını olumsuz etkiliyordu. Bizde daha iyi bir sistemi kurgulamak için bu sistemi geliştirdik" dedi.

15 dakika esnetilebilir

Saraç sınav saati ve geçen yıl bazı sorunlara yol açan 15 dakika uygulamasıyla ilgili, "Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu husus da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım" şeklinde konuştu. Yeni sınav sisteminin ayrıntıları şöyle:

2 günde 3 oturum

Yeni sınav sistemi YKS, Haziran ayında bir haftasonunda Cumartesi ve Pazar olmak üzere 2 günde 3 oturumda yapılacak.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Önlisans ve açıköğretim için TYT

Cumartesi günü yapılacak ilk oturumda Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapılacak. 40 Türkçe, 40 matematik toplam 80 sorunun sorulacağı sınavda Türkçe testi ve matematik testinin puan ağırlığı eşit olarak dağıtılacak ve her iki testin sonucu yüzde 50 oranında etkili olacak. Bu sınav, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek.

Baraj puanı 150

Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için TYT baraj puanının en az 150 olması gerekecek. Barajı aşamayan öğrenciler üniversiteye yerleştirilmeyecek. TYT puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak. TYT puanı 200 ve üzeri olan öğrenciler eğer isterse bu puanları bir sonraki yıl için de geçerli olacak.

İkinci oturum lisans bölümleri için

Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak 2. oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Her test 40 sorudan oluşacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacak.

Puanlar seçilen türe göre

İkinci oturumdaki sınav puanları adayın seçtiği puan türüne göre belirlenecek. Örneğin;

1. Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı yüzde 50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 50,

2. Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı yüzde 50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 50,

3. Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı yüzde 50, Matematik testinin ağırlığı yüzde 50 olarak hesaplanacak.

TYT'yi geçemeyenler yerleşemeyecek

Birinci oturumda yapılacak olan Temel Yeterlilik Testinden barajı geçemeyen öğrenciler ikinci oturumda yüksek puan alsa bile üniversiteye yerleştirilemeyecek. Ayrıca ikinci oturumdaki skor da ikinci defa kullanılmayacak.

Pazar günkü dil sınavıyla bitiyor

Pazar günü yapılacak 3. oturumda yabancı dil soruları yer alacak. 80 sorudan oluşacak sınavla üniversiteye giriş sınavları bitmiş olacak.

Kaldırılan sistem nasıldı?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.

YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.

180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.

YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23