• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşte Yaşar Kemal hakkında fazla bilinmeyenler!

Yeniakit Publisher
2015-03-03 13:30:00 - 2015-03-03 13:44:10
İşte Yaşar Kemal hakkında fazla bilinmeyenler!

Dün alkışlarla son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal hakkında merak ettikleriniz...

YAŞAR KEMAL HAKKINDA FAZLA BİLİNMEYENLER…

1) Yazı hayatına Cumhuriyet gazetesinde başladı.

2) Vanlı bir ailenin dört yaşında öksüz kalmış, gözlerinden birini kaybetmiş, ortaokul son sınıftan ayrılma çocuğu olan, ırgat kâtipliği, su bekçiliği, traktör sürücülüğü, kunduracılık, kütüphane kapıcılığı yapmış, mahpus damına düşmüş, cebinde beş lirayla Adana’dan kamyona binip, Ankara üzerinden İstanbul’a gelen roman yazarı.

3) Kültür Bakanlarının göreve başladığında ilk ziyaret ettikleri isim…

4) Hürriyet gazetesinin eski sahibi Erol Simavi, Yaşar Kemal’i uzun yıllar korudu. ‘İnce Memed’ serisinin ikinci ve üçüncüsü bir bakıma Simavi’nin eseri; aylar yıllar boyu, tek bir satır önüne gelmediği halde, Yaşar Kemal’e her ay maaş ödettirmiştir Hürriyet’in kasasından...
ÖNE ÇIKAN VİDEO

5) Şimdi Yaşar Kemal’i öldükten sonra yere göğe bırakmayan Ertuğrul Özkök, Emin Çölaşan ve Tufan Türenç gibi yazarların, bir zamanlar Yaşar Kemal karşıtı kampanya başlattıklarını biliyor muydunuz? Bir suikasta kurban giden Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın da, “Hangi Yaşar Kemal?” türünden yazılarını hatırlıyorum.

6) Musevi asıllı bir hanımla evlendikten sonra önünün açıldığı, uluslararası arenada bu evlilikten sonra boy gösterdiği hep konuşulur… Tilda Hanım, eşinin hem editörü hem de romanlarını İngilizce ve Fransızcaya çevirerek onu dünyaya tanıtan kişi... Bir not daha; Tilda Hanım nedense hiçbir gazeteciye röportaj vermedi. Yaşar Kemal ile nasıl ve nerede tanıştıkları da meçhul!

Toprağı bol olsun…

ADNAN ÖKSÜZ/ MİLLİ GAZETE

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23