• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İŞTE TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ

Yeniakit Publisher
2016-10-11 07:16:00 -
İŞTE TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ

Doğu ile Batı’yı birleştiren dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan İstanbul, 80 ülkeden 250’nin üzerinde bakan ve üst düzey özel sektör temsilcisinin ve 2 binden fazla medya mensubunun takip ettiği 23. Dünya Enerji Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Bu da küresel ölçekte Türkiye’nin enerji konusunda önemli bir oyun kurucu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

HABER MERKEZİ

Dünya Enerji konseyinin en önemli etkinliği olan “Dünya Enerji Kongresi” Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. “Yeni ufukları kucaklamak” temasıyla gerçekleştirilen “23. Dünya Enerji Kongresi”ine 80 ülkeden 250’nin üzerinde bakan ve üst düzey özel sektör yöneticisinin katılacağı kongrenin ilk günkü oturumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Berat Albayrak birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında enerji şirketlerini Türkiye’ye yatırıma davet eden Erdoğan, “Türkiye’de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Enerji şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyoruz. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor” dedi. Türk milletinin tarihinde sömürgecilik olmadığına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce milletimizin ve ülkemizin tarihinde sömürgeciliğin olmadığını ifade etmek istiyorum. Ülkemizin Afrika’ya yaklaşımı hiçbir çıkara dayanmıyor. Mağdur bırakmamak için kucaklama çabasındayız” ifadelerini kullandı. 

ERDOĞAN: ENERJİ FİRMALARINI YATIRIMA DAVET EDİYORUM

23. Enerji Kongresi’nin ilk günkü oturumunda bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji firmalarını Türkiye’ye yatırıma davet ederek, “Türkiye’de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Enerji şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyoruz. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı çalışmaları için kamu ve özel sektör arasında çalışmalar şarttır” ifadelerini kullandı. Kongrenin amacının görüş alışverişinde bulunmak olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın enerji olimpiyatları olarak nitelendirilen bu kongrenin ülkemizdeki toplantısında ‘barış için paylaşalım’ mesajını tüm insanlığa ulaşmasını hedefliyoruz. Amacımız vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunmak hem de enerjiyi barış ve adaletin temeli haline getirmektir. Her fırsatta dile getirdiğimiz Afrika’da enerjiye ulaşım konusu bu kongrenin de önemli noktalarından biri olacaktır. Dünya İnsani Zirvesi’nde de ele almıştır” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TÜRK MİLLETİNİN TARİHİNDE SÖMÜRGECİLİK YOK! 

Türkiye’nin tarihinde asla sömürgecilik olmadığını hatırlatan Erdoğan, “Her şeyden önce milletimizin ve ülkemizin tarihinde sömürgeciliğin olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin Afrika’ya yaklaşımı hiçbir çıkara dayanmıyor. Tarihten gelen güçlü ve insani değerler üzerine kurulu bağlarımızı yeniden canlandırmak istiyoruz. Mağdur ve mazlum bırakmamak için kucaklama çabasındayız. Afrikalılarla değerlendirme ilkesiyle ilerliyoruz” dedi. Konuşmasında dünyadaki gelir adaletsizliğine dikkat çeken Erdoğan, “Farklı ülkelerle dayatmalar değil, Afrika sorunlarına Afrika çözümleridir. 2015’teki dönem başkanlığında sağlam sürdürülebilir kapsayıcı büyümeyi G20’nin temel hedefleri haline getirdik. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, beslenmeden, sağlıktan, ısınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Elektrikten mağdur 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika’da yaşıyor. Kuzey zenginlikteyken, güneyi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor” ifadelerini kullandı. 

KAMU VE ÖZEL MÜŞTEREK ÇALIŞMALIDIR

3. Nükleer projeyi hayata geçirmek istediklerini belirten Erdoğan, “2010 yılında Akkuyu’nun gerçekleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzaladık. Japonya’yla da Sinop için bir anlaşma yaptık. Şimdi de 3. nükleer projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizin yüzde 10’unu nükleer enerjiden harcamak hedeflerimizden biri” dedi. Kamu ve özel sektör ün müşterek çalışmasının önemini vurgulayan Erdoğan, “Türkiye’de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Küresel altyapı yatırım ihtiyacının büyük bölümünü enerji yatırımları karşılıyor. Doğalgaz fiyatlarının da düşüş eğilimini izlemesi mümkündür. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı çalışmaları için kamu ve özel arasında çalışmalar şarttır” dedi. 

15 TEMMUZ’DA DEMOKRASİYE DESTEK 

Konuşmasında 15 Temmuz’da FETÖ tarafından girişilen darbe teşebbüsüne de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi: “241 vatandaşımız şehit oldu, 291 vatandaşımız yaralandı. 15 Temmuz’un arkasında elebaşı var. Sizler de gelerek ülkemize demokrasimize destek vermiş oldunuz. Asil duruşunuz, hâlâ darbeci teröristleri bahane ederek insan hakları dersi verenlere umarım örnek olur.” 

Terörle mücadele konusunda diğer devletlerden destek beklemenin haklı bir davranış olduğunu vurgulayan Erdoğan, “18 asker ve sivil kardeşimizi şehit ettiler. Bütün bunlarla beraber buradan bir kez daha şehitlerimize Allah’tan rahmet, diliyorum. Bu saldırılar güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla hareket güçleri daralan terör örgütlerinin son kez seslerini çıkarmaya çalışmalarıdır. Diğer devletlerden destek beklemek hakkımız. Suriye ve Irak’ta da aynı hakka sahip olduğumuzu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

 

 

Azerbaycan’dan 20 milyar dolar!

Kongrede konuşma gerçekleştiren bir diğer lider Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji güvenliğini sağlayacak altyapının oluştuğunu belirterek, “Karşılıklı menfaat ve çıkarlarımız doğrultusunda bunu başarıyoruz, Türkiye’ye yaptığımız yatırım 20 milyar doları bulacak” dedi. Aliyev, ülkeler arası petrol ve doğalgaz projelerinin önemine işaret ederek, “Türkiye ile bizim dostluğumuz, birliğimiz, kardeşliğimiz daimidir” şeklinde konuştu. Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden çetin bir sınav vererek çıktığını belirten Aliyev, “Türkiye, büyük bir kahramanlık göstererek darbe girişimini karşısına aldı. Bugününü ve geleceğini korudu” diye konuştu.  

TANAP TARİHİ BİR ANLAŞMADIR

Türkiye ile bir çok ortak proje gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Aliyev,  “TANAP anlaşması tarihi bir anlaşmadır, diğer önemli projelere benzemiyor. Gelecekte birçok ülke bu önemli projeye katılabilir” diye konuştu.  Aliyev, TANAP’ın özellikle ülkelerin enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayacağına dikkati çekerek, “Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji güvenliğini sağlayacak altyapıyı oluşturduk” İfadelerini kullandı.

 

Türk Akımı Projesi’nde Rusya ile imzalar atıldı

¥ Türkiye ile Rusya arasında buzların erimesinden sonra başlayan sıcak ilişkiler dün dev bir anlaşmayla pekişti. İstanbul’daki Dünya Enerji Kongresi’ne katılan Putin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mabeyn Köşkün’de bir araya geldi. 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardında iki lider Türk Akımı Projesi için imzaları attı.

FIRAT KALKANI’NDA İŞBİRLİĞİ

Anlaşmanın ardında düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, “Bugün gerçekten Sayın Başkan’la (Putin) dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu’nu kendileriyle (Putin) görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz” diye konuştu.

DOĞALGAZDA İNDİRİM

Putin de narenciye ve sebze konusunda ambargoyu kaldırdıklarını belirterek, “Bu karar Rusya’da fiyatları düşürecektir. Enerji alanında işbirliğimizi ele aldık. Doğalgaz indiriminde mutabık kaldık” dedi. 

 

YILDIRIM: Enerji artışında 2. ülkeyiz

¥ Dünya Enerji Kongresi Açılış Oturumu’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimler görüyoruz. Dünya enerji haritası değişmekte ve yeni oyuncular ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı. Enerji talep artışı konusunda Çin’den sonra 2. ülke olduğumuzu belirten Başbakan Yıldırım, “Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. İthalat bağımlılığı halen yüzde 72 seviyesinde. OECD ülkeleri içinde geçtiğimiz 10 yıl içinde enerji talep artışının en hızlı geliştiği ülke Türkiye’dir. Çin’den sonra 2. ülkeyiz. 3 katı hızla artan enerji ihtiyacımız şu anki kapasitemizin 2 katı olacaktır. Sürdürülebilir, kapsayıcı, kararlılıkla katkı sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

YENİ NÜKLEER SANTRAL GÜNDEMDE

Yeni nükleer santralin gündemde olduğunu dile getiren Yıldırım, “Toprak üretimimizin yüzde 10’u nükleer güç santrallerimizden karşılanacak. 2 nükleer projemiz bulunuyor. Yeni nükleer güç santrali gündemdedir” ifadesini kullandı.

 

ALBAYRAK: Barış için kaynakları paylaşalım 

¥ 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Ortak aklı harekete geçirecek bölgesel ve küresel refahın sağlamasında önemli bir işlev görecektir. Yeter ki paylaşalım. Kaynakların daha adil kullanımı için, barış için paylaşalım” dedi. Huzur ve istikrarı besleyen her projenin müttefiki olduklarına dikkat çeken Albayrak, “Türkiye olarak tüm politikalarımızda barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Enerjiyi yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Bölgesel huzur için bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Bir kez daha vurgulamak isterim ki Türkiye kazan kazan prensibine dayanmaktadır. Coğrafyasındaki huzur ve istikrarı olan her projenin doğal müttefikidir. Sorumluluk almaktan asla geri durmayacaktır. Enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Büyümemizi bu istikamette devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

MOROS: Jeopolitik önemi olan devletler İstanbul’da

¥ Kongrede konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, böyle bir etkinliğe katılmanın çok önemli olduğunu ifade ederek, jeopolitik önemi olan bütün temsilcilerin İstanbul’da olduğunu söyledi. Moros, enerji alanında da atılması gereken pek çok adım bulunduğuna dikkati çekerek, “Biz bir petrol ülkesi olmaya devam edeceğiz ama başka zenginliklerimiz de olacak. Yatırımcılar için Venezuela’da büyük fırsatlar var” diye konuştu. OPEC üyelerinin bir anlaşmaya varması gerektiğini de söyleyen Moros, “OPEC, petrol piyasasının istikrara kavuşması için çalışmalı. Önümüzdeki yıllarda ülkemizin kuzeyinde büyük bir gaz rezervinin de işleme alınmasıyla birlikte, çok önemli gelişmeler yaşanacak” dedi. 

 

Dünyanın nabzı İstanbul’da attı

Enerji dünyasının gündemini belirleyen İstanbul Kongre Sarayı’ndaki “23. Dünya Enerji Kongresi”ne İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan, Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khalid Al-Falih, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Irak Elektrrik Bakanı Qasım M. Al-Fahdawi, Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino Avrupa Komisyonu Enerji Birliği’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in de aralarında bulunduğu 60’ın üzerinde devlet adamı katıldı. Özel sektörden katılımların da üst düzeyde olduğu kongreye, BP Group İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, E.ON Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Johannes Teyssen, Gazprom CEO’su Alexey Miller, Saudi Aramco CEO’su Amin Nasser, SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, TANAP CEO’su Saltuk Düzyol, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol gibi enerji dünyasının önemli aktörlerinin yanı sıra Total, Lukoil, EDF, Tokyo Gaz DHL, Nestle, Siemens gibi şirketlerin CEO’ları kongredeki farklı oturumlardaki sunumlarıyla enerji dünyasının gündemini tartışacak. 

SABANCI: 15 YILDA 3’E KATLANDIK

Kongrede konuşan Güler Sabancı, Türkiye’nin, son 15 yıl içinde üretim kapasitesini üçe katladığını, enerjideki güçlü büyümenin altından kalkarak ötesine geçtiğini belirterek, “Ancak Türkiye’nin hâlâ enerji sektörüne yatırım yapması gerekiyor ve bu yatırımı harekete geçirmenin yolu da elektrik ve doğalgaz pazarlarının serbestleştirilmesinden geçiyor. İleriye dönük olarak, elektrik ve doğalgaz pazarlarının serbestleştirilmesi bizim en önemli amacımız olmalı” dedi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23