• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşte Terörist İsrail'in Gazze'ye saldırı politikası!

Yeniakit Publisher
2015-05-04 23:30:00 - 2015-05-05 00:08:24
İşte Terörist İsrail'in Gazze'ye saldırı politikası!

İsrail ordusunun geçen yaz Gazze Şeridi'ne düzenlediği "Koruyucu Hat" adı verilen saldırılar sırasında, askerlere "hareket eden her şeye ateş etme" emri verdiğini belirtti.

İsrailli insan hakları örgütü "Sessizliği Kırmak" (Shovrim Shtika), İsrail ordusunun geçen yaz Gazze Şeridi'ne düzenlediği "Koruyucu Hat" adı verilen saldırılar sırasında, askerlere "hareket eden her şeye ateş etme" emri verdiğini belirtti.

"Koruyucu Hat" adı verilen saldırılara katılan 60'tan fazla İsrail askerinin tanıklıklarına dayanan raporda, İsrail'in "rastgele ateş açma" politikasının endişe verici olduğu belirtilirken, birçok askerin, "hareket eden her şeye ateş etme" emri aldığı ifade edildi.

Tanıkların beyanlarının, İsrail'in savaş politikalarının değiştiğine işaret ettiğine değinilen raporda, şöyle denildi:

"Askerlerin açıklamaları, ordunun savaşma ilkelerinde köklü değişimler olduğunu, asgari güç kullanılmasını öngören silahların masumluğu ilkesi ve savaşta dahi insanlığın korunması gibi değerlerin kaybolduğunu gösteriyor. Askerlere, şimdiye kadarki en kolaylaştırıcı savaş kuralları verildi. Birçok asker, bölgede gördüğü herkesi öldürmek üzere ateş açma emri aldığını bildiriyor"

Gazze saldırılarında askerlere, İsrail'in operasyonlarının sivillerden arındırılmış bölgelerde yapıldığı gibi yanlış bilgiler verildiğine işaret edilen raporda, gerçekte ise askerlerin masum sivillerin bulunduğu bölgelere girdikleri ifade edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İsrail ordusunun saldırılar süresince sivil yerleşim yerlerine binlerce güdümsüz top mermisi attığı belirtilen raporda, "İsrail, saldırılarında alt yapıyı tamamen yıkma politikası izledi. Temizleme ve çekilme operasyonu esnasında bu yıkımları işe yarar ve net bir gerekçe olmadan yaptı. Çok sayıda ev, İsrail'in bölgede varlığını göstermesi veya ceza olarak havadan ve karadan vuruldu" denildi.

"RASTGELE ATIŞ POLİTİKASI ENDİŞE VERİCİ"

Raporda, örgüt Müdürü Yuli Novak'ın da şu açıklamalarına yer verildi:

"İsrailli subaylar ve askerlerin ifadeleri, masum sivillerin ölümüne neden olan 'rastgele ateş açma' politikasının endişe verici bir tablo olduğunu gösteriyor. Tanıklıklar İsrail ordusunda, çatışma kuralları konusunda büyük bir çöküşün olduğunu ortaya koyuyor. Bu çöküş en üst rütbelerden geliyor."

Politikaya odaklanılması yerine subaylar ve erlerin iç soruşturmalarda kurban edildiğine değinen Novak, insanların evlatlarını gönderilecekleri görevleri ve İsrail ordusunun hangi ilkelere göre hareket ettiğini bilme hakkı olduğunu belirtti.

Novak, İsrail ordusunun "Koruyucu Hat" operasyonunda verdiği çatışma kurallarının arkasındaki siyasetin, değerlerin, ölçütlerin soruşturulması için dış komisyon kurulması çağrısı yaptı.

İHLALLERİN TANIĞI: "HER ŞEYİ DERHAL ÖLDÜRÜN"

"Koruyucu Hat" saldırılarında Gazze'nin Deyr el-Belah bölgesinde görev yaptığı belirtilen bir asker ise şunları aktardı:

"Orada sadece ölüler var. Orada zaten canlı olmamalı çünkü vatandaşlara bölgeden ayrılmaları gerektiği bildirildi. Bu nedenle 'mahallelerde 200 metre mesafe içinde gördüğünüz her şeyi izin beklemeden derhal öldürün' diye talimat aldık. Sokaklarda yürüyenlere ateş açmamız gerekiyor mu diye sorduğumuzda ise cevabı evet oldu"

"Sessizliği Kırmak" adlı insan hakları örgütü, İsrail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı aşırı şiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için eski İsrailli askerler tarafından kuruldu.

İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de başlattığı, 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23