• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşte Suudi Arabistan'da yaşanan süreç

Yeniakit Publisher
2017-11-07 12:15:00 -
İşte Suudi Arabistan'da yaşanan süreç

Kısa bir süre önce 'Yumuşak darbe' diye nitelendirilen büyük değişikliklerle gündeme gelen Suudi Arabistan dün gece önemli kararlar aldı.

Suudi Arabistan'da 11 prens, 5 General ve 12 Albay tutuklandı. Tutuklanan isimlerle ilgili dikkati çeken bir detay var. Aralarından bazı isimler eski Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif'e yakınlığıyla biliniyor.

GÖREVLERİNDEN ALINAN VE TUTUKLANANLARIN İSİMLERİ ŞÖYLE:

Kraliyet Muhafızları Bakanı olarak görev yapan ve birkaç ay önce görevinden azledilen Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz, Ekonomi ve Planlama Bakanlığı görevini yürüten Mühendis Adil bin Muhammed Fakih, eski Riyad valisi Emir Türki bin Abdullah, Savunma Bakanı Yardımcısı Emir Fahd bin Abdullah, Emir Türki bin Nasır, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed, Kraliyet Mahkemesi'nin eski şefi Halid Tuwaijri, eski Maliye Bakanı İbrahim El-Assaf, Suudi Arabistan İletişim Şirketleri eski başkanı Suud El-Dawish, Suudi Arabistan Havayolları eski başkanı Halid el-Malham, Kraliyet kutlamaları ve organizasyonu eski şefi Muhammed El-Tobaishi ve iş adamları; El Velid Al-İbrahim, Salih Kamil, Abdullah Salih Kamil, Muhammed Hüseyin El-Hamudi, Bakr bin Ladin.

'ILIMLI İSLAM' ÇIKIŞI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Suudi Arabistan'daki üç büyük kanalın sahibi olan Prens Valid bin Talal'ın da tutuklandığı iddialar arasında. Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman, kısa bir süre önce 'ılımlı İslam' çıkışı ile dikkati çekmişti. Yolsuzlukla mücadele komisyonunun kurulması ve eski bakanların tutuklanmasında yine Muhammed bin Selman'ın etkisi olduğu düşünülüyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İŞTE YAŞANAN TÜM GELİŞMELER:

Suudi Arabistan'da Kral Salman ve oğlu veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından kurulduğu iddia edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kapsamında çok sayıda Prens ve eski Bakan tutuklandı bazı prenslerin ve çok sayıda milletvekili gözaltına alındı.

Suudi Prens Alwaleed bin Talal, düzinelerce kıdemli Prens ve Bakanın hedef alındığı büyük bir yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Suudi Arabistan'da Kral Salman ve ve veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın iktidarını sağlamlaştırmak amacıyla kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun ilan ettiği bildiriye göre 11 prens ve eski bakanlar tutuklandı.

Ülkede rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için komisyon kurulmasını kararlaştıran Kral Selman bin Abdulaziz'in ciddi yaptırım kararları aldığı kaydedildi. Yemen'den, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştirilmesinin ardından ülkede hareketli dakikalar yaşanmaya başladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in kraliyet kararnameleri yayımlayarak kabinede revizyona gittiği kaydedildi. Kraliyet kararnameleriyle Suudi Arabistan'da Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirildi.

Ayrıca ülkede rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun kurulması kararlaştırılarak ciddi yaptırımların olacağı bildirildi. Komisyonun, kişi, kurum ve kuruluş yetkilileri hakkında gerekli incelemeleri yapma yetkisinin bulunduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yolsuzluk yaptığı kesinleşenlerin mal varlıklarını dondurma, haklarında gözaltı kararı verme ve yurtdışı çıkış yasağı koyma yetkilerinin olacağı kaydedildi.

GÖZALTINA ALINANLAAR ARASINDA O İSİMDE VAR!

Prens el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el Suud, Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele gerekçesiyle gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.

Tallal, Forbes'un 2017 listesine göre 18 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 45'inci ismi. Suudi Arabistan devletine ait kraliyet şirketi Kingdom Holding Başkanı Suudi Prens El-Velid bin Telal'in, aralarında Twitter, Citigroup, Lyft, Four Seasons Hotels & Resorts, Hotel George V ve Savoy Hotel gibi dünyanın önde gelen bir çok şirketinde de hissesi bulunuyor.

Öte yandan Kingdom Holding'in piyasa değeri ise 12 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

PRENSLER VE BAKANLAR GÖZALTINDA

Reuters'ın geçtiği son dakika haberine göre 10 prens ve 12 eski bakanın gözaltına alındı. Suudi Arabistan'ın Resmi Haber Ajansı SPA'da saat 22.20'de yayınlanan Kraliyet Kararnamelerine göre rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış olanlar hakkında işlemlerin başlatılması ve araştırmaların sürdürülmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi.

PARALARINA EL KONULACAK

Ülkede rüşvet ve yolsuzluklara karşı mücadele amacı güden komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığı tespit edilen şüphelilerin, yurt dışına çıkışları engellenecek, bankalardaki tüm paralarına el konulacak ve tüm şirketleri kontrol altında tutulacak. Araştırmalar sonucunda suç unsurları sabit olanların ise derhal tutuklanacakları belirtildi.

"KOLERA VE ATIK SUYU PROJESİ USULSÜZLÜĞÜ" İDDİASI

Gözaltına alınan isimler hakkında bilgi verilmezken, aralarında bir kadının da olduğu ve bu kişilerin yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındıkları ifade edildi.

"Kolera ile ilgili ve Cidde'deki atık suyu projesi usulsüzlüğü" gibi birden fazla yolsuzluk dosyası nedeniyle gözaltıların gerçekleştirildiği kaydedilirken, resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Kraliyet kararnamesi gereğince bu gece kurulduğu ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, tutuklama, malvarlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirilmiş, başkanlığına da Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti.

BALİSTİK FÜZE SAVUŞTURULMUŞTU

Dün gece saatlerinde Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, Yemen topraklarından başkent Riyad'a atılan balistik füzenin başarıyla imha edildiğini duyurdu.

Koalisyon Güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen topraklarından akşam 20:07'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a atılan balistik füzenin, hava savunma sistemleri tarafından başarıyla imha edildiği belirtildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23