• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail ve Rusya İbranice el yazmaları için anlaştı

Yeniakit Publisher
2017-11-07 15:40:00 -
İsrail ve Rusya İbranice el yazmaları için anlaştı

Rusya ve İsrail Guenzburg koleksiyonunda bulunan yüzlerce yıllık çeşitli dini, sanatsal ve bilimsel konularda 2.000 el yazması ve 14.000 kitabın yayınladı.

İsrail ve Rusya kütüphaneleri, Salı günü, 100 yıllık sahiplik anlaşmazlığını etkin bir şekilde geri plana atarak eski İbranice elyazması kitapların değerli hale getirilmesi ve yayınlanması için bir anlaşma imzaladılar.

Koleksiyonda Aristo ve Yahudi filozof Maimonides'in de aralarında bulunduğu İncil, Yahudi hukuku, matematik ve felsefe üzerine çalışmalar bulunmaktadır.

İsrail'in Ulusal Kütüphane koleksiyonlarının başında bulunan Aviad Stollman'a göre, Rus Yahudi sahibi Baron David Guenzburg bir yüzyıl önce öldüğünde "dünyanın en büyük ve en önemli özel koleksiyonlarından" birini bıraktı.

Siyonist Yahudiler topluluğu 1917'de Guenzburg'un dul eşinden kütüphaneyi satın alarak onu Milli Kütüphaneye nakletmek istedi. Ancak Stollman, I. Dünya Savaşı'nın şiddetli olduğu bu dönemde kütüphane naklinin mümkün olmadığını söyledi.

Rus Devriminden sonra kitaplar kamulaştırılmış ve nihayetinde Moskova'da Rus Devlet Kütüphanesine götürülmüştür.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Salı günü Kudüs'te Rus Devlet Kütüphanesi ve İsrail Milli Kütüphanesi arasında imzalanacak anlaşma, Rus kütüphanesinin koleksiyondaki kitapların yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekerek dijital ortama aktarmasını kapsıyor.

Fotoğraflar daha sonra İsrail kütüphanesine teslim edilecek.

Eşsiz öğeler içeren Guenzburg koleksiyonu Rus Devlet Kütüphanesi'ndeki araştırmacılar tarafından kullanılmaya başlandı ve İsrail kütüphanesinin 1990'lı yıllarda kendi kullanımı için mikrofilm görüntüleri oluşturmasına izin verildi.

Stollman, yıllar geçtikçe İsrail Milli Kütüphanesi koleksiyonu geri almaya çalıştı ancak Guenzburg'un dul eşi tarafından satın alındığına dair kanıtlar "Rusları tatmin etmedi" dedi.

Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de aralarında yer aldığı son yıllarda "en üst düzeyde" olan görüşmeler anlaşmayı sağladı.

Stmalman, Summa Group'un Dağıstan-Rus ticaret direktörü Ziyavudin Magomedov'un el yazmalarıyla başlaması beklenen Rus Devlet Kütüphanesi'ndeki çalışmaları desteklemeyi taahhüt ettiğini söyledi.

Stollman, sözleşme ile Siyonistlerin yüz yıl önce Guenzburg'un dul eşinden koleksiyon satın alıp almadığının "gerçekten önemi yok" dedi. Törende öncesinde "Sahiplik sorununu bir kenara bırakıp ileriye bakıyoruz. Amacımız, bu elyazmalarını herkese dünyanın her yerinden ücretsiz olarak ulaştırmak" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23