• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail kaostan besleniyor

Yeniakit Publisher
2014-06-17 07:42:00 - 2014-06-17 07:32:25
İsrail kaostan besleniyor

Irak’taki son gelişmeleri, IŞİD’in neden olduğu dalgalanmaları ve Batı ülkelerinin bölgeye bakışını değerlendiren Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Müslümanların birbiri ile uğraşmasından doğan kaosun İsrail’e yaradığını söyledi.

YENER DÖNMEZ / ANKARA - Uzun yıllar Ortadoğu’nun farklı ülkelerinde Türkiye’yi temsil eden tecrübeli diplomat Yaşar Yakış, Irak’taki gelişmelerle ilgili Akit’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yakış, IŞİD’in Kuzey Irak’ta neden olduğu dalgalanmaların Barzani yönetimindeki Kürtlerin konumlarını daha da güçlendireceğinin altını çizdi.

SİYONİST İSRAİL KAOSU FIRSATA ÇEVİRDİ!

Katil devlet İsrail’in Ortadoğu’da yaşanan karmaşayı fırsata dönüştürmek istediğini vurgulayan Yakış, “İsrail, Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerin birbirleriyle uğraşmalarından memnundur. Kendisini rahatsız edecek bir gelişme olmadıkça olaylara pek karışmamaktadır. Bu arada Şeria Nehri’nin batı yakasında yerleşim yerleri inşa etme politikasını sürdürmek ve hatta hız vermek suretiyle Filistin meselesinde daha güçlü bir konuma gelmeye çalışmaktadır. İsrail, etrafını çevreleyen Arap devletlerinin arasında Arap olmayan bir devletin bulunmasını kendi güvenliği açısından önemli görür. Ayrıca Kürtlerle de daima iyi geçinmiştir. Bu nedenle ABD nezdinde Kürtler lehine girişimde bulunduklarını farz edebiliriz” dedi.

“ABD ŞERİATA KARŞI ÇIKACAKTIR”

İran’ın Ortadoğu’da İngiltere, ABD ve İsrail’den daha etkili olduğuna dikkat çeken Yaşar Yakış, İran’ın ABD ile uzlaşma yolunda ciddi müzakereler yürüttüğünü belirterek, “ABD bölgede şeriata dayanan bir devlet kurmasına karşı çıkacaktır. ABD bu konuda Sünni bir bölge ülkesiyle mi yoksa Şii bir bölge ülkesiyle mi işbirliği yapacağı konusunda tercih yapmak durumunda kalırsa, böyle bir işbirliği için Şii bir devlet olan İran’ı tercih edebilir” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“ÇÖZÜM SÜRECİ ÖRNEK OLUR”

Hükümetin başlattığı çözüm sürecinin tüm Ortadoğu için önem arz ettiğini dile getiren Yakış, şöyle devam etti: “Türkiye’de hükümetimizin başlattığı demokratik açılım süreci başarıya ulaşırsa, bu Türkiye’deki Kürtlerin sorunu, Türkiye’nin Kürt sorununu, Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi arasında Kandil dağında PKK’nın yuvalanmasından kaynaklanan sorunu çözecek ve büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca Abdullah Öcalan’ın da desteklediği bir süreç olduğu için Suriye’deki Kürt partisi PYD’nin de buna karşı çıkması beklenemez. Dolayısıyla Türkiye’deki demokratik açılım paketi Türkiye’nin Suriye Kürtleri ile olan sorunlarını da çözmüş olacaktır. En son olarak da bu paket, Ortadoğu’da başka yumuşamalara da örnek teşkil edebilir.”

ABD’den izinsiz petrol satamazlar

ABD, Kuzey Irak Kürt bölgesinde çıkarılan petrolün, Bağdat’ın izni olmadan satılması konusundaki anlaşmazlıkta Kürtlerin yanında değil, Irak Başbakanı Maliki’nin yanında durmaktadır. İsrail, etrafını çevreleyen Arap devletlerinin arasında Arap olmayan bir devletin bulunmasını kendi güvenliği açısından önemli görür. Ayrıca Kürtlerle de daima iyi geçinmiştir. Bu nedenle ABD nezdinde Kürtler lehine girişimde bulunduklarını farz edebiliriz.  İngiltere, ABD ve İsrail’den her biri Ortadoğu’da etkili ülkelerdir. Ancak İran onların hepsinden daha etkilidir. Bir başka etkili ülke de şu sıralarda kendi iç sorunlarıyla meşgul olmasına rağmen Mısır’dır.

Son 10 yılda Suudi Arabistan’ın Ortadoğu’daki etkinliğinde önemli bir değişiklik olmamıştır. Mısır’da ise Müslüman Kardeşler örgütüne acımasız bir savaş açmış olan Sisi rejimini desteklemektedir. Suudi Arabistan’ın iki Arap ülkesindeki tutumları arasındaki çelişkiyi izah etmek kolay değildir. Ayrıca Suudi Arabistan’daki zenginlerin Cephet-ül Nusra ve IŞİD gibi örgütlere bireysel mali destek sağladıkları bilinmektedir.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23