• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Isparta gülü, turizm sektörünü de 'gül’dürecek

Yeniakit Publisher
2017-05-20 15:51:00 -
Isparta gülü, turizm sektörünü de 'gül’dürecek

Dünya gülçiçeği üretiminde lider konumda olan Isparta’da gül hasatı turizm sektörüne dönüştü.

Gül turları, Gönen ilçesine bağlı önemli bir gül üretim noktası olan Güneykent beldesinde düzenlenen Gül Festivali ile birleşince binlerce kişi beldeye geldi. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, sadece festivali kapsayan üç günlük süre içinde 20 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi
Gül turizmi kapsamında iki ay süren hasat zamanında, Güneykent’e yurtdışı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilere ilk olarak gül bahçelerinde gül toplatılıyor. Ziyaretçiler, Gülbirlik’e ait 1950’li yıllarda inşa edilen ve 1870’li yıllarda bir gemiden sökülerek montajlanan buhar makinesinin bulunduğu müzeyi geziyor. Ardından modern fabrikada gül havuzunda fotoğraf çektiriyor.
Ziyaretçilerden Turan Arıkan, “Gerçekten güllerin arasında durmak çok güzel bir duygu. Yaşanması gerekir. Kokusuyla birlikte güllerin içinde olmak çok güzel. Isparta’ya ilk kez geliyorum. Harika bir şehir. Çok da sevdim. Hatta yaşanabilir bir şehir. Temiz insanları modern, yardımseverler. Gül kokusu huzur mutluluk veriyor rahatlatıyor” dedi. Bir başka ziyaretçi, Güzin Molay da “ Çok mutlu olduk. Gül kokuları içinde olmak hoş bir duygu. İlk kez geliyorum. Sırf gülleri görmek için geldim. Böyle güzel koktuğunu bilmiyordum. Gül kokusunu duyunca insan mutluluk hissediyor. İyi ki gelmişim. Festivale de katılacağım. Çikolata yerine gülü öneriyorum. Çikolata yemeyin diyet olsun” diye konuştu.

Festivaller tanıtıma katkı sağlıyor

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, hasat sezonunun başladığını söyledi. Gül çiçeği sezonu kapsamında Güneykent Belediye Başkanlığı tarafından Gül Festivali düzenlendiğini kaydeden Çelik, festivallerin bil bölgede yetişen özel ürünlerin tanıtım konusunda büyük katkı sağladığını açıkladı.
Yurt içi ve yurtdışından sadece f estival kapsamında bu üç günlük süre içinde 20 bin ziyaretçi beklediklerini aktaran Çelik, “Gelen grupları öncelikle sabah erken saatlerinde gül bahçelerine götürüyoruz ve burada gül çiçeğini hasat edilişini toplanışını ve köylülerin bu işi nasıl yaptıkların görüyorlar, Önlük giyip onlarla gül topluyorlar. Bunu tadına varıyorlar. Arkasından köy kahvaltısı yaptırılıyor. Daha sonra toplanan gül çiçeğinin nasıl işlendiğiyle ilgili fabrika ziyaretleri ve küçük üretim tesisleri geziliyor. Burada özellikle köy tipi üretim dediğimiz eski tip üretim yöntemleri dikkat çekiyor. Çünkü sıra dışı bir üretim. Burası Gülbirlik’in Güneykent fabrikası burada ayrıcalıklı şeyler var. Mesela 1950’li yıllarda kurulmuş bir fabrika var. Burada 1800’lü yıllarda İngiltere Manchester menşeli bir geminin kullandığı buhar üretim makinesi var. Sefer dışı bırakılan gemiden sökülerek İstanbul’dan buraya getirilmiş ve ilk kez Güneykent fabrikasına montajı yapılmış bir buhar kazanımız var. O günün şartlarına uygun gül yağı üretim ünitesi var. Çok eski ve nostaljik bir üretim tesisi. Başmakçı tuğlasından yapılmış bir baca da söz konusu. Buraya gelenler gülün nasıl işlendiğini gülden nelere üretildiğini modern fabrikayı yaklaşık 3-4 nesillik üretim metotlarını görme imkanına sahipler. Gül menşeli üretim yaptığımız kozmetik hatta yüzde 100 doğal ürünleri de bulabiliyorlar” diye konuştu.

8 bin ton rekolte bekleniyor

Sezonun açılmasının üzerinden bir hafta geçtiğini aktaran Çelik, “Sezonun başlamasıyla birlikte yağışlı iklime girdik. Biraz yavaş ama iyi gidiyor. Geçmiş yıllarda don riskiyle karşı karşıya kalan sektör bu sene böyle bir sıkıntı görmedi. Her şey istediğimiz gibi gittiği takdirde bin ton civarında gül rekoltesi olacağını tahmin ediyoruz. Bu da herkesin işleyebileceği yeteri kadar ürün miktarı diye düşünüyorum” dedi.
Öte yandan, Güneykent Belediyesi tarafından düzenlenen Gül Festivali’nin bu yılki adresi, inşası bir ayda tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Meydanı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adının Osmanlı’nın dirilişinin simgesiyle yazıldığı meydana İstanbul’un fethini simgeleyen bin 453 gül fidanı da dikildi. Meydanda, gül ürünleri ve yöre kadınlarının ürettiği hediyelik eşya standları açılırken, Gül Festivali’ni de Fırat bilerek beldeye gelen ziyaretçiler standlara büyük ilgi gösterdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23