• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşine bak Alkan

Yeniakit Publisher
2014-11-26 08:50:00 - 2014-11-26 11:00:05
İşine bak Alkan

Adalet Bakanlığı, Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın yeni yargı paketine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, TBMM’nin yetki ve görevleri arasındadır. Yargıtay Başkanı’nın vazifesi, bu düzenlemeleri doğru anlamak ve uygulamaktır” denildi.

HABER MERKEZİ - Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, Meclis Genel Kurulu’na gönderilen ve Yargıtay’ın yapısında köklü değişiklikler öngören kanun teklifine tepki göstermesi ve “Bu müdahale daha ne zamana kadar devam edecek?” şeklinde siyasi açıklamada bulunması eleştiriliyor.

KANUN KOYMA, DEĞİŞTİRME VE KALDIRMA TBMM’NİN YETKİSİNDE

Adalet Bakanlığı; Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın yeni yargı paketine ilişkin açıklamalarını eleştirdi. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; kanun koyma, değiştirme ve kaldırmanın TBMM’nin yetki ve görevleri arasında bulunduğunu, TBMM’deki yasama faaliyetlerinin, yürütme ve yargıya müdahale olmadığını, TBMM’de görüşülen kanunların yargıya müdahale olarak değerlendirilmesinin, yasama faaliyetlerinin yapılmasını imkansız kılacağını bildirdi.

ALKAN, NİYET OKUMAYI TERCİH ETTİ

Yargıtay Başkanı Alkan’ın açıklamasında, “objektif bir hukuksal değerlendirme yerine siyasi iradeyi hedef alan bir niyet okumayı tercih ettiği” ifade edilerek, “Yargıtay Başkanı’na düşen siyasal içerikli değerlendirmeleri siyasi partilere bırakarak, objektif hukuksal değerlendirmeler yapmasıdır” denildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

HSYK’NIN YARGITAY’A TETKİK HAKİMİ ATAMASI ANAYASA GEREĞİ 

Açıklamada; yeni seçilecek Yargıtay üyelerini HSYK’nın; Birinci Başkanlık Kurulu üyelerini, yeni kurulacak dairelerin başkanlarını ve üyelerin hangi dairede çalışacağını ise Yargıtay’ın belirlediğine dikkat çekilerek, “Bu süreçlerin hiçbir aşamasında hükümet ve hükümetin müdahalesi yoktur. 2011 yılında yeni seçilen Yargıtay üyelerinin göreve başlaması üzerine de aynı uygulama yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi bu değişikliğin iptali talebini de reddetmiştir. O tarihte yargı bağımsızlığına halel getirmeyen ve Anayasa’ya aykırı bulunmayan düzenlemenin bir benzerinin, Anayasa değişmediği halde Anayasa’ya aykırı nitelendirilip yargı bağımsızlığına müdahale olarak takdim edilmesi izaha muhtaçtır. HSYK’nın Yargıtay’a tetkik hakimi ataması Anayasa gereği görevi olup, Yargıtay’ın iç işleyişine müdahale değildir” denildi.

ALKAN’IN AÇIKLAMASI AÇIK BİR GÜVENSİZLİK İTİRAFI

Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Yargıtay Başkanının bu şahsi açıklaması, mevcut ve yeni seçilecek Yargıtay üyeleri ile HSYK’nın henüz oluşmamış iradesine karşı önyargıya dayanan açık bir güvensizlik itirafıdır. Yargıtay Başkanı şahsi açıklamasında –Birinci Başkanlık Kurulu’nun teşekkülü ile ilgili olarak– ‘bu müdahale daha ne zamana kadar devam edecektir?’ ve ‘yürütme, bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır?’ sorularıyla hükümeti yargıya ve Yargıtayın iç işleyişine müdahale etmekle itham etmektedir. Bu yaklaşım, yargıdaki tüm olumsuzlukların sorumluluğunun ‘Yasama’ ve ‘Yürütme’ye yüklenmesi ve bu organların yegane suçlu olarak gösterilmesi sonucunu doğuran bilinçli bir yanıltmadır.

Hiçbir demokratik sistem, adalet dağıtmakla görevli yargı mensuplarının siyasi, ideolojik, zümrevi veya paralel bir yapının ilkelerine dayanarak keyfi muamelede bulunmasına, yetki ve görevlerini suiistimal ederek vatandaşların yargı eliyle mağdur edilmesine ve bu haksızlığın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adı altında yasama ve yürütmeye fatura edilmesine müsaade etmez, edemez. Yargı görevi yapanların belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla hareket ettikleri yönünde bir algının oluşması, yargıya verilebilecek en büyük zarardır. Yargı gücünü kendi siyasi, ideolojik, zümrevi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler, yargı görevi yapanlar olmalıdır. Taraflı ve bağımlı hareket ederek yargı gücünü kötüye kullananlar, esasen en fazla zararı, görevini tarafsız ve bağımsız bir şekilde ifa eden hakim ve savcılarımıza, onların güvenilirliğine, saygınlığına ve hukuk güvenliğine vermektedir.”

YARGITAY TEKELİNE SON VERİLİYOR

Açıklamada, kanun teklifinin Yargıtay’ın adli yıl açılış törenlerini yapmasını yasakladığına da değinilerek, şunlar kaydedildi: “Teklif, adli yıl açılışı töreni yapma konusundaki Yargıtay tekeline son vermektedir. Teklifin yasalaşmasından sonra da Yargıtay daha önce olduğu gibi adli yıl açılış törenleri düzenleyebilir. Bütün adliyelerde, Yargıtay’da, Danıştay’da ve barolarda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da adli yıl açılış törenleri yapılmasında yasal bir engel yoktur. Teklifle adli yıl açılış törenleri yasaklanıyormuş gibi bir algı oluşturulması büyük bir çarpıtmadır. 

ETİK DAVRANIŞ DEĞİL

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun görüş verilmemesi yönündeki kararına rağmen Yargıtay Başkanı’nın şahsi düşüncelerini sanki Yargıtay’ın kurumsal görüşüymüş gibi yansıtması etik bir davranış değildir. Bu davranış farklı düşünen Yargıtay üyelerinin görüşlerini Yargıtay Başkanı’nın dikkate almadığını da göstermektedir. Kaldı ki, kanun teklifinin Adalet Komisyonu görüşmelerine Yargıtay’ın temsilcileri katılmış ve kurumsal görüşlerini ifade etmişlerdir. 1 Kasım 2014 tarihinde TBMM’ye sunulan ve Komisyon’da kabul edilen kanun teklifi hakkında, 23 gün sonra (24 Kasım 2014 tarihinde) Başkan’ın şahsi basın açıklaması yapma gereği duyması anlaşılamamıştır. Teklifle Yargıtay Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin kimleri ve hangi çevreleri rahatsız ettiği herkesin malumudur. Yargıtay Başkanı bu şahsi açıklamasıyla söz konusu çevrelere dolaylı da olsa destek vermiştir.”

YARGITAY BAŞKANI VAZİFESİNİ YAPSIN

Açıklamada; Ali Alkan’ın açıklamaları eleştirildi ve “Yasama, yürütme ve yargı, TBMM’nin çıkardığı kanunlara uymak ve bunları uygulamakla yükümlüdür. Yargıtay’ın daire ve üye sayısı, kurulları, personeli ve işleyişine ilişkin yasal düzenleme yapma, TBMM’nin münhasır yasama yetkisi içindedir. Yargıtay Başkanı’nın vazifesi, bu düzenlemeleri doğru anlamak ve uygulamaktır” değerlendirmelerine yer verildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23