• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

IŞİD'den rehine açıklaması

Yeniakit Publisher
2014-09-20 17:50:00 - 2014-09-20 18:31:12
IŞİD'den rehine açıklaması

IŞİD'in elinde bulunan 49 Türk vatandaşımız 101 gün sonra serbest bırakıldı. Hükümet kanadının yaptığı açıklamalardan sonra bir açıklamada IŞİD'den geldi.

Rehinelerle ilgili bir açıklama da IŞİD'e yakınlığı ile bilinen Takva Haber sitesinden geldi.

'IŞİD: TÜRKİYE BİZİ TANIMIŞ OLDU'

Rehinelerin "İslam Devleti'nin Türkiye devletiyle yaptığı müzakeler neticesinde" serbest kaldığını söyleyen site, "Böylece Türkiye devleti, İslam Devleti'ni dolaylı yollardan da olsa tanımış oldu." ifadelerini kullandı.

'İKİ DEVLETİN KARŞILIKLI MASAYA OTURMASIYLA MUTABAKATA VARILDI'

Türkiye'den fidye alınmadığını doğrulayan site, rehinelerle ilgili haberde "İslam Devleti medya kaynakları, kesinlikle hiçbir fidyenin alınmadığı ve iki devletin karşılıklı masaya oturması sonucu mutabakata varıldığını belirtti." ifadelerine yer verdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ayrıca görüşmelerin kırılma noktasının ise Türkiye'nin "ABD'nin işgal koalisyonuna" katılmaması olarak belirtildi. Yani IŞİD'in iddiasına göre rehineler, Türkiye'nin "ABD'nin işgal operasyonuna" katılmaması karşılığında bırakıldı.

Takva Haber'de yer alan haber şöyle:

"NASIL ESİR ALINDILAR?

İslam Devleti, ABD kuklası Maliki yönetiminin elinde olan Musul'u fethederken, tüm ülkelerin kaçmayan konsoloslukları gibi Türk konsolosluğu da kontrol altına alındı.

Bu esirlerin dışında bazı Türk tır şoförleri de gözaltına alındı.

İslam Devleti daha sonra niyetlerinin kötü olmadığını belirtmek için tır şoförlerini serbest bıraktı.

Niyahet devletler arasında devam eden 3 aylık müzakere sürecinin ardından Musul konsolosu ve çalışanları da serbest bırakıldı.

FİDYE ALINDI MI?

İslam Devleti medya kaynakları, kesinlikle hiçbir fidyenin alınmadığı ve iki devletin karşılık masaya oturması sonucu mutabakata varıldığını belirtti.

Türk ve batı medyasında çıkan "fidye" iddiaları böylece yalanlanmış oldu.

GÖRÜŞMELER NASIL YAPILDI?

Türkiye'yi temsilen MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) yürütülen görüşmelerin karşı tarafında ise İslam Devleti Dışişleri Bakanlığı vardı.

Yaşanan 3 aylık süreçte toplam 8 defa adres değiştirildi ve sürekli olarak "esirlerin" görüntü akışı sağlanarak bir zarar durumunun olmadığı bildirildi.

GÖRÜŞMELERİN KIRILMA NOKTASI

ABD'nin Suriye ve Irak'ı işgal için koalisyon kurma girişiminin üzerinden 5 gün geçmişti ki görüşmeler sonuç verdi ve esirler Suriye üzerinden güvenli bir yol aracılığıyla Türk yetkililere teslim edildi.

Hatırlanacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti devleti ABD'nin işgal koalisyonuna katılmayı reddederek yeni bir işgale karşı niyetini ortaya koymuştu.

Böylece Türkiye devleti, İslam Devleti'nin dolaylı yollardan da olsa tanımış oldu."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23