• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

IŞİD terör saçmaya devam ediyor

Yeniakit Publisher
2014-08-28 17:22:00 - 2014-08-28 18:21:18
IŞİD terör saçmaya devam ediyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının, Suriye'de Tabka Hava Üssü'nü ele geçirdikten sonra çok sayıda askeri öldürdüğü bildirildi.

İnternette yayımlanan görüntülerde, sadece iç çamaşırları giyen 100'den fazla genç çölde, IŞİD'in siyah bayrağını sallayan militanlar nezaretinde yürürken görülüyor.

Merkezi Londra'da bulunan muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Tabka'nın ele geçirilmesi sonrası Hama vilayetinden kaçmaya çalışan askerlerin yakalanıp, öldürüldüklerini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD militanlarına ait Twitter hesaplarında, 200'e yakın askerin öldürülmesinden "gururla" bahsedildiğini aktardı.

IŞİD, Tabka Hava Üssü'nü Pazar günü ele geçirmişti. Tabka, Suriye'de Rakka kenti yakınında ordunun kontrolündeki son askeri üstü. Rakka ise IŞİD'in Suriye'de ele geçirdiği ilk büyük kentti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, beş gün süren çatışmalarda 346 IŞİD militanı ve 170'den fazla asker öldü. Üsteki 1400'e yakın askerden 1200 kadarı kaçtı, gerisi ise infaz edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BM: IŞİD kitlesel katliamlar yapıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Salı günü IŞİD'i Suriye'de "kitlesel katliamlar" yapmakla ve çocukları savaşçı olarak kullanmakla suçlamıştı.

BM raporunda, IŞİD militanlarının sık sık birçok kişiyi kamuya açık alanlarda infaz ettikleri ve halkı idamları seyretmeye zorladıkları bildirilmişti.

IŞİD, Irak ve Suriye'de aktif olan cihatçı bir örgüt.

Nisan 2013'te kurulan örgüt daha sonra Irak'ta El Kaide örgütünden kopmuştu.

El Kaide'nin dahi arasına mesafe koyduğu IŞİD, zamanla Suriye'de hükümet güçleri ile savaşan ve Irak'ta kazanımlar elde eden başlıca cihatçı örgütlerden birine dönüştü.

IŞİD'in lideri Ebubekir el Bağdadi hakkında pek az şey biliniyor ancak Bağdadi'nin 1971'de Bağdat'ın kuzeyinde Samara'da doğduğu ve 2003 yılında gerçekleşen ABD işgalinin ardından Irak'ta doğan harekete katıldığı sanılıyor.

IŞİD Suriye ve Irak'ta ilerliyor

BBC Türkçe’nin haberine göre örgüt Mart 2013'te Suriye'nin Rakka kentini, bu yıl ise Irak'ta Felluce, Musul ve Tikrit'i ele geçirmişti.

IŞİD, El Kaide'nin Suriye'deki resmi kolu olan El Nusra Cephesi gibi diğer cihatçı örgütlerden ayrı hareket ediyor ve diğer isyancı gruplarla da gerilimli bir ilişkisi var.

Bağdadi, Nusra Cephesi ile birleşmek istemişti ancak Nusra Cephesi anlaşmayı reddetmişti. O zamandan beri iki örgüt ayrı hareket ediyor.

Ebu Bekir El Bağdadi 10 Haziran'da Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçirmelerinin ardından "halifeliğini" ilan etmiş ve IŞİD'in adını "İslam Devleti" olarak değiştirdiğini duyurmuştu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23