• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran'dan Türkiye'ye 100 milyar dolarlık davet

Yeniakit Publisher
2017-12-03 10:39:00 - 2017-12-03 10:44:13
İran'dan Türkiye'ye 100 milyar dolarlık davet

İran Petrol Bakan Danışmanı Amir Talebian, enerji sektöründe planlanan 100 milyar dolarlık 6 önemli proje yatırımı için Türk özel sektörünü davet etti.

ABD ve BM ambargosundan dolayı Türkiye’nin bu projeler için öne çıktığına dikkat çeken Talebian, “100 milyar dolarlık yatırımda Türkiye ile birlikte hareket etmemizin bölgesel ve küresel anlamda etki doğuracağına inanıyoruz” dedi.

Dünyanın İran’a uyguladığı ambargonun kaldırılmasından sonra yapılan ilk uluslararası konferansı Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi, TahranÜniversitesi Enerji Yönetimi ve Planlama Araştırma Enstitüsü ile İran Sanayi ve Ticaret Odası Eğitim Enstitüsü tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Türkiye-Rusya-İran birlikteliğinin yanı sıra, özellikle enerji ekonomisinde stratejik hale gelen Türkiye-İran birlikteliği açısından önemli bir adım olan 1. RIE Uluslararası Konferans’ında “İran’a Yatırım Yapmak” ve “Altın Enerji Kapısı” konuları görüşüldü. Konferansa; Eski İran Enerji Bakanı Hamid Chitchian ve İran enerji ve yatırım şirketlerinin CEO’larının yanı sıra, İngiltereve İsviçre’den de konuşmacılar katıldı.

100 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMA DAVET

İran Petrol Bakan Danışmanı Amir Talebian, ABD ve BM ambargosundan dolayı enerji alanında planlanan 100 milyar dolarlık 6 önemli proje yatırım için Türk özel sektörünü davet etti. Talebian, “Petrol ve doğalgaz sektöründe 6 öncelikli proje belirledik. Bunun için 100 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı bulunuyor. Türkiye hem tarihten gelen ilişkileri hem de son dönemde kurulan yüksek diyalog kapsamında İran’ın en büyük destekçilerinden biri. 100 milyar dolarlık yatırımda Türkiye ile birlikte hareket etmelerinin bölgesel ve küresel anlamda etkiler doğuracağına inanıyoruz” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İRAN DOĞALGAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAŞINABİLİR

Tahran Üniversitesi Enerji Planlama Enstitüsü Başkanı Seyed Hossein Iranmanesh ise konferansta şu değerlendirmede bulundu: “İran doğalgazının Türkiye’den geçecek boru hatları üzerinden Avrupa pazarlarına sunulmasını da masadaki seçeneklerden biridir.

‘TÜRKİYE KAYNAKSIZ AMA ANAHTAR ÜLKE’

Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü ve Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu konferansta katılımcıların enerji alanında Türkiye-İran ilişkilerine yönelik izlenimlerini Yeni Şafak’a değerlendirdi. İran’daki enerji projelerinin önemine dikkat çeken Kumbaroğlu, “Türkiye; doğal kaynakları olmamasına rağmen hem doğal kaynak sahibi ülkelere hem de bu kaynağı talep eden ülkelere çok yakın. İran’da kaynak var ancak pazarları bulunmuyor. Bu durum çok güzel bir işbirliğini beraberinde getireceğine ilişkin İranlı yetkililerin inancı tam” dedi.

UCUZ DOĞALGAZ KARŞILIĞI ELEKTRİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı hatırlatan Kumbaroğlu, Şunları kaydetti: “Sayın Bakan Ağrı’nın Doğubeyazıtilçesine trafo kurulmasından bahsetti. Bu gerçekleşirse, İran ile çift taraflı enerji akışını sağlayabiliriz. İran’dan doğalgazı ucuz alıp, elektriğe dönüştürüp satabiliriz. Herkes İran ile ticaret için çırpınıyor. Bizim diğerlerinden farkımız tarihi dokumuzun da İran ile uyum içerisinde olması. İran ile yüksek ticaret hacmimiz 2012’den sonra düşüşe geçmiş. Bu konferans ile bu ticaret hacmini arttırmak istiyoruz.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23