• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran'a büyük şok! Süleymani'nin sağ kolu...

Yeniakit Publisher
2017-11-19 14:34:00 -
İran'a büyük şok! Süleymani'nin sağ kolu...

İran medyası, ülkenin Ortadoğu politikasına yön veren General Süleymani'nin yardımcısı Samadi'nin DAEŞ'le çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

İran'ın Ortadoğu'daki operasyonlarının başındaki isim olan Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'nin yardımcısı öldürüldü.

Yerel medya, Süleymani'nin yardımcısı Hayrullah Samadi'nin terör örgütü DAEŞ'in Suriye'deki son kalesi Ebu Kemal ilçesindeki çatışmalarda öldürüldüğüni bildiriyor.

Deyr ez Zor'u kısa süre önce DAEŞ'den temizleyen Suriye ordu birlikleri, geçtiğimiz günlerde Ebu Kemal'i geri alsa da bir gün içinde teröristler kontra saldırıyla yeniden kontrol sağlamıştı. İlçe halen Suriye askerleri ve Hizbullah'ın kuşatması altında.

Medyada yer alan haberlere göre, Samadi havan topu patlaması sonucu ağır yaralandı ve sahra hastanesine taşınırken öldü.

Suriye'deki iç savaşta Şam rejiminin en önemli müttefikleri arasında yer alan İran, hem ülkeye gönderdiği askerleri hem de Lübnan Hizbullah'ıyla çatışmalarda yer aldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Resmi olmayan rakamlara göre İran Suriye'deki çatışmalarda 2 bin 400 askerini kaybetti.

Ebubekir el Bağdadi'yi ellerinden kaçırdılar

Rusya ve İran'ın desteğiyle ilerleyen Suriye ordusu, Irak ve Suriye'den kazınmak üzere olan katil sürüsünün lideri Ebubekir El Bağdadi'yi Ebu Kemal'de elinden kaçırmıştı.

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet ilan eden Bağdadi, yüzünü ilk ve son kez verdiği hutbe sırasında gösterdi. Rusya yaz mevsimi başında Bağdadi'nin hava saldırısında öldürüldüğünü açıklamış ancak bu bilgi doğrulanamamıştı.

Halifelik bir yılda çöktü

Irak ve Suriye'deki topraklarının yüzde 90'ını kaybeden terör örgütü, geçen yıldan bu yana büyük bir çözülme yaşadı.

17 Ekim 2016'da teröristlerin elindeki en büyük kent olan Musul'u kurtarmak için başlayan operasyon, dokuz ay sonra hedefine ulaştı ve tarihi şehir 9 Temmuz'da geri alındı.

Irak'ta Musul'un ardından Telafer kurtarıldı, Ekim ayı içerisinde ise katil sürüsünün son kalesi Havice ilçesi teröristlerden tamamen temizlendi.

Suriye'de ise Şubat 2017'de terör örgütünün en batıdaki kalesi El Bab Türkiye'nin sınır ötesi harekatıyla geri alındı. El Bab'ın düşmesi domino etkisi yarattı, Fırat Nehri boyunca elinde tuttuğu her yeri kaybeden örgüt fiili başkent ilan ettiği Rakka'yı ise Ekim ayında yitirdi. Hemen peşinden doğudaki son büyük kalesi Deyr ez Zor da düştü.

Beş kıta, 30'dan fazla ülke

DAEŞ, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23