• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran, Beşar Esed'i görevde tutmak için elinden geleni yapıyor

Yeniakit Publisher
2016-05-06 17:18:00 -
İran, Beşar Esed'i görevde tutmak için elinden geleni yapıyor

İran'ın dini lideri Hamaney'in danışmanı ''Beşar Esed İran'ın kırmızı çizgisidir'' dedi.

Lübnan'ın El-Ahbar gazetesine konuşan Velayeti, bölgedeki gelişmeler ve İran'ın Suriye politikasına dair açıklamalarda bulundu.

Esed'in iktidarda kalması için Rusya ile ortak hareket ettiklerini belirten Velayeti, "Rus tarafı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kalması konusunda ısrarlı. İran da Esed'in kalması konusunda kesin bir kararlılığa sahip. Esed'in görevde kalması bizim için kırmızı çizgidir" dedi.

"İran ve Hizbullah meşru Suriye hükümetini fiilen destekliyor" diyen Velayeti şunları söyledi:

"Rusların bu konuyla ilgisi bulunmuyor. Biz Rus dostlarımıza bu konuda kararlı olduğumuzu ilettik. Ruslar da Esad'in yerine geçecek kimse olmadığı fikrine ulaştı. Eğer Esad'in görevden alındığını farz edersek Suriye'deki durumun Libya örneğinden daha zor olacağına inanıyorum."

RUSYA-İRAN ARASINDAKİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI

Rusya ile stratejik iş birliği içinde hareket ettiklerini ancak buna rağmen bazı konularda "görüş ayrılıkları" yaşandığına dikkati çeken Velayeti, "Biz ve Rusya bölgesel düzeyde ortak stratejik politikayı hayata geçirdik. Bunun başlangıç aşamasındayız. İşin başında bazı meselelerde görüş ayrılıkları olabilir ancak İran ve Rusya'nın iş birliği devam etmeli ve iki tarafın iradesi de bu yöndedir." diye konuştu.

Velayeti ayrıca, Suriye'deki mevcut durumun rejim lehinde olduğunu vurgulayarak, "Suriye'deki durum daha önce hiç bu kadar meşru Suriye hükümeti lehinde olmamıştı."ifadelerini kullandı.

IRAK'TA YAŞANAN OLAYLAR

Irak'ta son günlerde yaşanan olaylara ilişkin de görüş bildiren Velayeti, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisi basmalarının Başbakanı Haydar el-İbadi hükümetine "darbe ve İran'ın nüfuzu yerine ABD'nin nüfuzunun Irak'a geri dönmesi" olarak yorumlandığı yönündeki soruyu şu şekilde cevapladı:

"Nasıl bu kanıya vardınız? Ne darbesi? Haşdi Şabi kuvvetleri parlamentoya girenleri birkaç saat içinde dışarı çıkardı. Bu sizin tabirinizle eğer darbe ise başarılı olamadı. Bu yüzden ABD'nin Irak'taki nüfuzu geçen yıldan daha zayıf durumdadır. Irak'ın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı gibi üst düzey yetkilileri de ABD'nin hakimiyetine izin vermedikleri için görevlerini sürdürüyor."

İRAN'IN ÇIKARLARI MISIR'LA İYİ İLİŞKİLER 

Velayeti, İran'ın Mısır'daki Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetimiyle ilişkilerine dair ise "Mısır'ın kimin tarafından yönetildiğiyle ilgilenmiyoruz. Mısır halkı kimin kendisini yönetme liyakati olduğuna kendisi karar vermektedir. İran'ın çıkarları Mısır'la iyi ilişkiler kurmaktan yana" dedi.

Velayeti, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mısır hakkında konuşmuyorum ancak bazı bölge ülkeleri İran'la ilişkilerini 'açık artırmaya' koyuyorlar. Örnek olarak, Ürdün son haftalarda aramızda bir gerginlik olmamasına rağmen İran'dan büyükelçisini çekti ve ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirdi. Onlar böyle yaparak İran'a baskı kuracaklarını düşünüyor. İran'la ilişkilerini (başka devletlerle) anlaşmalar imzalamak için açık artırmaya koyuyorlar."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23