• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İnşaat sektörü 2015'i 1.2 milyonluk satışla kapadı,yeni hedefi ne?

Yeniakit Publisher
2016-01-14 19:53:00 - 2016-01-14 19:57:06
İnşaat sektörü 2015'i 1.2 milyonluk satışla kapadı,yeni hedefi ne?

Türk İnşaat sektörü 2015'de 1.2 milyonluk satışa imza attı,yeni hedefi ise 1 milyon 500 bin konut satmak.

İki seçim süreci atlatan inşaat sektörü, 'bekle gör' döneminin ardından 2015'i de rekorla kapattı.1.2 milyonluk satışa imza atan sektör bu yıl gaza basacak.Yeni hedef ise, 1 milyon 500 bin konut satmak


Gayrimenkul sektörü, seçimlerin damga vurduğu 2015'i rekor satışla kapattı. İki seçim süreci nedeniyle ertelenen talebi yılsonuna doğru satışa çeviren sektör, 1 milyon 200 bin konut satışıyla yeni bir rekora imza attı. 2014'te 1 milyon 164 bin satış yapıldığını hatırlatan sektör temsilcileri 2016'da satış hedefini de büyüterek, 1 milyon 500 bin konut satmayı planlıyor. 1 milyon 500 bin satışa ulaşmanın zor olamayacağını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye iç pazarının zaten dinamik bir yapısı olduğunu ve her yıl 600 bin konutun geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Çelik, "3-4 yıl seçim yok, ekonomi gündemde olacak. Bunu yerli yabancı herkes görüyor. Sektörün temsilcileri 1 Kasım sonrası yabancılarla çok daha fazla görüşmeler yapmaya başladı. Bu sene tarihi zirve bekliyorum. Gelecek yıllar da bunu tekrar edebilir" diye konuştu. 2016'nın geçen yıldan daha iyi olacağını ifade eden Çelik, "Eğer hükümet genel ekonomiyi birinci plana alırsa, gerilimden çok büyüme senaryoları ele alınırsa çok iyi bir yıl olur. Sektörün genelinde yüzde 3-5 büyüme bekliyoruz ancak kentsel dönüşüme ağırlık verilirse büyüme yüzde 10'u bulur" diye konuştu. 

DEV PROJELERDEN DEV KATKI 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise, 2016'da olumlu gelişmelerin yaşanacağını belirterek, şunları söyledi: "Gayrimenkul sektörünün uzun vadeli yurtiçi dinamikleri sektörü her zaman canlı tutmaya devam edecek. Bu dinamiklere ilave olarak yurtdışı kaynaklı ilginin de artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2016'dan başlayarak ülkemizin önemli projelerinin birer birer tamamlanmaya başlayacağı bir döneme giriyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün tamamlanması ve bağlantı yollarının bitirilmesi, sonrasında da yeni havalimanında yaşanacak ilerlemeler inşaat sektörü adına çok önemli gelişmeler olacak." 

FAİZ YÜZDE 0.60'A DÜŞEBİLİR 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015'in aylık yüzde 1-1.2 seviyelerinde kapatıldığını belirterek, "Eğer mortgage yasası tam anlamıyla işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı yüzde 0.60- 0.70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar" dedi. Durbakayım, yeni ekonomi yönetiminden kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini beklediklerini de belirtti. 

SEKTÖR 2015'İ NASIL KAPATTI?

* Geçtiğimiz yıl sektöre seçimler damgasını vurdu. 7 Haziran seçimlerinde koalisyon hükümetinin kurulamaması durgunluğu da beraberinde getirdi. 1 Kasım'a kadar süren bu tablo Ak Parti'nin tek başına iktidar olması ve istikrarın korunmasıyla normale döndü. Kasım sonrası ülke rahat bir nefes aldı.
* 1 Kasım seçimleri sonrası göreve gelen Fatma Güldemet Sarı, aynı zamanda sektörün ilk kadın bakanı oldu.
* 2015 yılında inşaat firmaları Anadolu'yu keşfetti. İstanbul dışında geliştirilen konut projeleri birbiri ardına yükseldi.
* Yeni hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı oldu.
* Yabancıların konuta ilgisi bu yıl zirve yaptı. Yalova, Trabzon, Antalya başta olmak üzere birçok şehirde yabancıya konut satışında patlama yaşandı. Kredi faizleri ve doların yükselişi de yabancıya satışı tetikleyen unsurlar oldu.
* 2015, TOKİ ve Emlak Konut için rekorlarla dolu bir sene oldu. TOKİ'nin emeklilere yönelik başlattığı aylık 250 lira taksitle konut kampanyası muazzam talep gördü. Emlak Konut GYO, Ankara'nın en büyük arazi ihalesinde (eski EGO Garajı) 4 milyar 200 milyon lira satış toplam geliri rakamıyla rekor kırdı. İstanbul'da yapılan Validebağ arsa ihalesi ise 45 firma ve iş ortaklığından oluşan katılımcı sayısı ile bir ilke imza attı.
* Kentsel dönüşüm bu senenin en çok konuşulan başlıklarından oldu. Bu kapsamda gerçekleştirilen birçok konut projesi lanse edildi. Büyük firmalar dışında birçok müteahhit firma da kentsel dönüşüme ağırlık verdi. İstanbul'un en değerli lokasyonlarından Bağdat Caddesi yerinde dönüşüm çalışmaları ile adeta bir şantiyeye döndü.
* Yılın son günlerine Rusya ile yaşanan kriz hakim oldu. Türkiye'nin sınırını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından Rusya tarafından pompalanan kriz, özellikle Rusya'da etkin olan Türk inşaat firmalarını etkiledi. Rusya, Türk inşaat firmaları için birçok yeni yaptırım kararına imza attı.

Sabah

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23