• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

''İngiltere özür dilemeli''

Yeniakit Publisher
2017-05-17 09:22:00 -
''İngiltere özür dilemeli''

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarında bir İsrail devletinin kuruluşuna zemin hazırlayan "Balfour Deklarasyonu" nedeniyle İngiltere'nin özür dilemesini istedi.

Abbas, Nekbe'nin (Büyük Felaket) 69. yılı nedeniyle Filistin resmi haber ajansında (WAFA) yayımlanan açıklamasında, "Halkımızın uğradığı ve hala artmaya devam eden tarihi zulüm, uğursuz Balfour Deklarasyonuyla başladı." ifadelerini kullandı.

İngiltere hükümetini, tarihi ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirerek "söz konusu deklarasyon nedeniyle ağır bedeller ödeyen Filistin halkından özür dilemeye" çağıran Abbas, şunları kaydetti:

"Halkımız, bütün ulusal meşru hakları eksiksiz ve istinasız bir şekilde kabul edilmediği sürece Nekbe dosyasını kapatmayacaktır. Bunların başında ise 4 Haziran 1967 sınırları üzerinde bir Filistin devletinin kurulması ile Filistinli sığınmacıların geri dönüş hakları geliyor. Bütün münasebetlerde stratejik seçeneğimizin barış olduğunu açıkladık ancak bedeli ne olursa olsun şeklinde değil. Arap Barış Girişimi ve uluslararası meşru kararlar temeline dayanan adil ve kapsamlı barışı demek istiyoruz."

Filistinliler, İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

İngiliz savaş kabinesinde Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiş, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, İtalya ve ABD'nin de desteğini almıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23