• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İmar denetimini artık Çevre Bakanlığı yapacak

Yeniakit Publisher
2016-08-19 09:04:00 -
İmar denetimini artık Çevre Bakanlığı yapacak

Belediyelerle ilgili her türlü izin, hukuki görüş ve denetleme yetkisinin Çevre Bakanlığı’na geçeceğini belirten Özhaseki, ‘şehir cinayetlerinin’ önlenmesi için belediyelerde imar denetimlerine başlanacağını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirleri yaşanmaz hale getiren imar planlarında bir dizi yeniliğe gidiyor. Yeni düzenlemelerle birlikte, imar planlarında denetime tabi tutulmayan belediyeler bundan sonra bakanlık tarafından denetlenecek, kentsel dönüşümde müteahhitlerin normalden iki kat fazla imar alınmasının önünü geçilecek ve iş adamlarının en çok şikayet ettiği ÇED süreleri kısaltılacak.

Bakanlar Kurulu’nun belediyelerin İçişleri Bakanlığı'ndan alınıp kendi bakanlıklarına bağlanmasına ilişkin karar aldığını söyleyen Mehmet Özhaseki, “Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bizim bünyemize geçecek. Böylece belediyelerin bütün işlerini bizim bakanlığımız bünyesinde sürdürecekler" dedi.

Belediyelerin mali yönden Sayıştay, idari işlemler açısından İçişleri Bakanlığı tarafından denetlendiğini hatırlatan Özhaseki, belediyelerin imar açısından denetlenmediğine dikkat çekti. Denetimlerin şikayet olması halinde gerçekleştirildiği belirten Özhaseki, “Hızla gelişen şehirciliği disiplin altına almaz, doğru kurallarla doğru yönlendirmezsek ‘şehir cinayetleri’ sürecek. Bunun için Mahalli İdareler bünyesinde 150 kontrolör, denetim esaslı yetiştirilip belediyelerde imar hareketliliğini denetleyecekler. Bundan sonra bakanlık olarak imar planı yapmayacağız ama yapılan planın hukuka uygun olup olmadığını denetleyeceğiz” dedi.

Kentsel dönüşümde müteahhitlerin normalden iki kat imar aldığını ve bunda bölgenin fiziki şartlarının ön planda tutulmadığına dikkat çeken Çevre Bakanı Özhaseki, “Böylece her yerde inşaat yoğunluğu iki misline çıkıyor. O bölgenin altyapısı, trafiği iki kat yoğunluğu kaldırır mı kaldırmaz mı hesaplanmıyor. Son dönemde belediye meclislerine gelen imar planı tadil miktarında büyük artış var. İnsanlar rant peşinde. Verilen yoğunluk artışlarıyla şehirlerde adeta cinayet işleniyor” şeklinde konuştu.

Dünyanın her yerinde çevrenin korunarak yatırıma izin verildiğine dikkat çeken Özhaseki, “Biz çevreyi put haline çevirmişiz. Bu da yatırımları engellemiş. ÇED’de (Çevresel Etki Değerlendirme) milletin canına okumuşlar. ÇED kuralları deyip, zulme dönüştürmüşler” dedi.Bu konuda bir yatırım dengesi kurulması gerektiğini ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti: Denizin 100 metre kenarına yatırım yapmak biz, tabiat varlıklarına ait. Elbette otel, deniz kenarına yapılacak. Tatile giden nereyi tercih ediyor, deniz kenarındaki oteli. Ama adamın burnundan getirirseniz kimse yatırım yapmaz”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bazı projelerde kayalık yerlere bile ÇED’ten dolayı izin verilmediğinin altını çizen Çevre Bakanı, bu projelerin önünün açılacağını belirtti. Halkın gidemediği ve dağların arasında yer alan bazı bölgeleri helikopter ile incelediğini aktaran Bakan Özhaseki, bu yerlere yatırım yapılması içini gerekli ruhsatların da verileceğini dile getirdi.

Yapılmak istenen enerji projelerinin gerekliliğine vurgu yapan Özhaseki, “Enerji ve kömür santralleri deniz kenarına muhtaç. İstediğiniz kadar kızın ama elektrik üretmek zorundayız. Bin 300 MW santral projemiz var. Bu projeleri hayata geçirmek istediğimiz zaman gidip köylü teyzeleri dizip bağırtıyorlar. O teyzeler masum ama arkasında başka planlar var” dedi.

Yatırımların önünü açmak ve yatırımları hızlandırmak için adımlar atacaklarını da dile getiren Özhaseki, İşadamları en çok ÇED sürecinin uzunluğundan şikayetçi. Önlem alıyoruz. 15 gün içinde yanıt gelmez ise ‘olumlu’ sayılacak. Bunun için yönetmelik ve tüzük değişikliği yeterli. Kapıda süründürmeyeceğiz yatırımcıyı” şeklinde konuştu. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23