• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘İlk evrensel insan hakları beyannamesi Veda Hutbesi’dir’

Yeniakit Publisher
2017-12-08 10:16:00 -
‘İlk evrensel insan hakları beyannamesi Veda Hutbesi’dir’

Ömer Serdar, “komisyon çalışmaları sırasında nasıl bir yöntem izleyeceği ve nasıl çalışma yapacakları konusunda” açıklamalarda bulundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Serdar, “İlk evrensel insan hakları beyannamesinin, Hz. Peygamberin Veda Hutbesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü orada Peygamber Efendimiz, ‘Ey nas’ diye başlar, bütün insanlığı hitabına alır ve orada ‘Adam öldürmeyeceksiniz, insan haklarını ihlal etmeyeceksiniz’ der” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, ilk evrensel insan hakları beyannamesinin, Hz. Peygamberin Veda Hutbesi olduğunu düşündüğünü belirterek, “Çünkü orada Peygamber Efendimiz, ‘Ey nas’ diye başlar, bütün insanlığı hitabına alır ve orada ‘Adam öldürmeyeceksiniz, insan haklarını ihlal etmeyeceksiniz’ der” dedi.

Komisyon Başkanlığı görevine yeni seçilen Serdar, “komisyon çalışmaları sırasında nasıl bir yöntem izleyeceği ve nasıl çalışma yapacakları konusunda” açıklamalarda bulundu. Başarılı hizmetler ortaya koymayı ümit ettiklerini belirten Serdar, başta insan hakları ihlalleri olmak üzere, bu konuyla ilgili alanlarda çalışma yapacaklarını söyledi.

Serdar, komisyonun çalışma alanının kuruluş yasasına göre belirlendiğini belirterek, “Gerek kurumsal gerek bireysel ihlallerin zaman zaman olduğu, buna anında müdahale etme zorunluluğunun ortaya çıktığı ve komisyonların harekete geçmesi gerektiği gerçeği ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

“İNSANIN KORUNMASI GEREKİR”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ömer Serdar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah insanı kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de tanımlarken ‘en mükemmel varlık’ olarak belirtmiş. Dolayısıyla onu kendisine halife tayin etmiş. Bu açıdan insanın aklıyla, beyniyle, bedeniyle; bir bütün olarak koruma altında olması gerekir. Bütün canlı varlıklar içerisinde en mükemmel yaratık insan olduğu için bunun korunması ve bu emanete sadakat gerekir.

İlk evrensel insan hakları beyannamesinin, Hz. Peygamberin Veda Hutbesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü orada Peygamber Efendimiz, ‘Ey nas’ diye başlar, bütün insanlığı hitabına alır ve orada ‘adam öldürmeyeceksiniz, insan haklarını ihlal etmeyeceksiniz’ der; kadının erkek üzerinde, erkeğin kadın üzerinde haklarından bahsediyor, Arap’ın Acem’e üstünlüğünün olmadığını belirtiyor. Dolayısıyla evrensel nitelikte bir insan hakları beyannamesi. Bu yüzden bizim buna daha fazla duyarlı olmamız gerekir.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23