• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İkinci el satışları durdu, emlakçı aş peşinde

Yeniakit Publisher
2018-02-20 10:44:00 -
İkinci el satışları durdu, emlakçı aş peşinde

Kentsel dönüşüme dönük beklentilerin zayıflaması, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ve 2017’in son aylarında gerçekleştirilen konut satışlarında yeni projelere ait işlemlerin ikinci el konutlarına göre fazla olması emlakçı esnafını nefes alamaz duruma getirdi. Geçimini satış ve kiralamalara aracılık yaparak sağlayan emlakçıların yüzde 15’i kepenk kapatarak başka sektörlere yönelmeye başladı.

Türkiye’de herkesin kolaylıkla yaptığı mesleklerden biri olan emlak komisyonculuğu piyasada yaşanan durgunluktan dolayı cazibesini yitirmeye başladı. Vergisini ödeyen, odaya kayıtlı olan esnaf, satış ve kiralama işlemlerinden aldığı komisyon bedellerini mumla ararken, aynı işi kayıtdışı yapanlar müşteri çalmak için tüm hünerlerini ortaya koymaya çalışıyor.

İKİNCİ ELDE DARALMA VAR

Ekmeğini vergi mükellefi olup komisyonculuk yaparak kazanan esnafın sesi olan İstanbul Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Aşa, birinci el ve ikinci el konut satışlarının daraldığını belirterek, “Şu anda birinci elde kampanya yapılabiliyor, indirimlere gidilebiliyor. Ne var ki ikinci elde böyle bir imkân pek yok” dedi.

KEPENK İNDİRENLER OLDU

“Maalesef böyle dönemlerde dükkân kapatanlar, kepenk indirenler çok oluyor” diyen Aşa, “Satış yapamayan emlakçılar başka sektörlere geçiyor. Örneğin bir arkadaşım petshop açtı. Bir arkadaşım dükkânını kapattı, başka bir emlak müşavirinin yanına girdi. Oda olarak durgunluktan dolayı emlakçılığı bırakanların oranının yüzde 10 ila 15’i bulduğunu tahmin ediyoruz. Böyle devam ederse oran artabilir. Temennimiz satışların yeniden artması” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

STOK VAR, İŞ YOK

Fatih’te hizmet veren Duygu Emlak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Metin Biçkioğlu da ikinci el konut satışlarının durduğundan yakındı. Biçkioğlu, “İstanbul’un tamamında bir sıkıntı var. Birinci elde de öngörülen satış rakamları bir türlü yakalanamadı. Sıkıntı imardan, arsa üretilememesinden ileri geliyor. Bunlara stokta çok evin olması, kur ve fiyat oynamaları, faiz artışları da ekleniyor “ ifadelerini kullandı.

KORKU YATIRIMLARI ENGELLİYOR

Savaş korkusunun da yatırımlarda ertelemelere neden olduğundan şikâyet eden Biçkioğlu, “Bu ortamda kime sorsak beklemedeler. Yani ‘kelepir daire var’ diyoruz ama aldırış eden yok. Şu aşamada ev alımına yönelim olmadığı gibi satımlarda da gerileme var. Bizim 6 aydır siftah etmediğimiz dönemler de olur. Ama yedinci ayda bir satış yaparız, boş geçen ayları telafi ederiz. Tabii durum eskisi gibi değil, öyle çok alım satım görmüyoruz ama yine de dükkânları kapatmayı aklımızdan geçirmiyoruz. Yani Fatih’te ancak ve ancak yüzde 1-2 oranında iflas edip de başka sektörlere kayanlar vardır” diye konuştu.

İKİNCİ EL KONUT FİYATLARI

İlçelere göre 2+1 konut fiyatları şöyle:

İlçe Fiyat- (Bin TL)

Beşiktaş- 500-600

Kadıköy- 500-600

Fatih- 400-500

Küçükçekmece- 300-400

Başakşehir- 200-300

Beylikdüzü- 200-300

İkinci el konut fiyatlarında evin yeri, konumu ve büyüklüğü belirleyici. Kültür ve sosyo ekonomik durum da fiyatlara yön veriyor.

EN BÜYÜK PAY İSTANBUL’UN

2017’de 1 milyon 409 bin konut satıldı. Birinci el konut talebi arttı, ikinci el ise pek rağbet görmedi. 2017 Aralık ayında ikinci el satışları yüzde 6,5 gerileyerek 66 bin 311 oldu. Satışlarda İstanbul 11 bin 420 adet ve yüzde 17,2 pay ile ilk sırayı aldı. Bu ilimizde toplam konut satışları içinde ikinci elin payı yüzde 49,8 oldu. İstanbul’u 7 bin 749 adet ile Ankara, 4 bin 420 adet ile İzmir takip etti. 2016 Aralık ayında ikinci el konut talebi yüzde 3,4 artışla 70 bin 921’i bulmuştu.

BİLİRKİŞİLİK TEPKİSİ

İstanbul Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Aşa, mahkemelerde daire ve arsalar ile ilgili davaların arttığına dikkat çekerek, davalarda emlak komisyoncularının bilirkişi olarak görevlendirilmemesini öngören kararı da, “Komisyoncu arkadaşlarımız bilirkişilik için eğitim aldı. Bu konuya vaktini ayırdı. Ülkemizde daire ve arsa davaları artarken geçiş dönemi bile tanımadan arkadaşlarımıza bilirkişilik yolunun kapatılması yanlış bir adım” sözleriyle değerlendirdi.

 

 

 

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23