• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İhmali olandan hesabı sorulmalı

Yeniakit Publisher
2014-10-30 07:50:00 - 2014-10-29 21:56:10
İhmali olandan hesabı sorulmalı

Soma’daki faciayı araştırıp bu konuda rapor hazırlayan TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Muzaffer Yurttaş, madencilik sektörünü Yeni Akit’e değerlendirdi. Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için madencilik sektörünün yeniden masaya yatırılması ve ihmali olandan hesap sorulması gerektiğini vurgulayan Yurttaş, madenlerle ilgili ortak akılla çözüm yolları ortaya konularak, gereken önlemlerin gecikmeden alınması gerektiğini kaydetti.

Soma faciasının acıları daha dinmeden Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan kömür madeni kazası yürekleri dağladı. Karaman’daki facia, sektördeki boşlukları yeniden gündeme getirdi. Soma’daki faciayı araştırıp bu konuda rapor hazırlayan AK Parti Manisa Milletvekili ve Meclis Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Muzaffer Yurttaş, madencilik sektörünü Yeni Akit’e değerlendirdi. Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için madencilik sektörünün yeniden masaya yatırılması gerektiğini belirten Yurttaş, madenlerle ilgili ortak akılla çözüm yolları ortaya konularak, gereken önlemlerin gecikmeden alınması gerektiğini dile getirdi. Madenlerde denetimlerin habersiz ve dikkatli yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Yurttaş, denetim yapan tüm denetimcilerin de sorgulanması gerektiğini kaydetti. Yurttaş, Karaman’daki kazada kimin ihmali varsa ortaya çıkarılıp, hesabının sorulacağının altını çizdi.

CEZALAR CAYDIRICI HALE GETİRİLMELİ

Maden kazalarının önlenmesi için acil yapılması gerekenleri sıralayan Yurttaş, “Son günlerde maden kazalarının artmış olması endişe veriyor. Bu konuda sabotaj ihtimali de mutlaka incelenmeli. Olay en ince detayına kadar incelenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalı” diye konuştu. Maden işçiliğinin dünyadaki en tehlikeli işlerden biri olduğunu hatırlatan Yurttaş, “Onun için bu konuda ciddi çalışmaların yapılması ve önlemlerin alınması gerekiyor. Savsaklama ve ihmal gibi durumlara asla göz yumulmamalı ve sorumlular hakkında gerekli cezai işlemler yapılmalı, hatta bu cezalar artırılarak caydırıcı hale getirilmeli” dedi.

TEDBİR ALMAYAN MADENDE ÇALIŞMALAR DURDURULMALI

Yapılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yeterli olmadığını söyleyen Yurttaş, “Denetlemeler çok ciddi şekilde yapılmalı. Tüm madenler iş sağlığı ve güvenliği açısından en kısa zamanda denetlenerek gerekli tedbirleri almayan madenlerin çalışmaları durdurulmalı” dedi.

İŞÇİLERDE ÇİP ZORUNLU OLMALI

Her bir maden için ayrı olmak üzere, madenin ve bölgenin özelliğine göre Acil Eylem Planları hazırlanması gerektiğinin altını çizen Yurttaş, “Bu plana göre işçilerin ve yöneticilerin katıldığı eğitim ve tatbikatlar mutlaka yapılmalı. Tüm madenlerde alternatif kaçış yolları bulunmalı. Acil durumlarda işçilerin hangi yolu izleyeceği önceden öğretilmeli. Madenlerde alternatif hava yolları oluşturulması zorunlu olmalı. Madenlerde olağanüstü durumlarda haberleşme sistemleri devre dışı kalmaması için gerekli önlemler alınmalı” dedi.

MADENLER KAMERA İLE İZLENEBİLMELİ

Madenlerde çalışan işçilere kısa ve formalite eğitimlerle değil, uzun ve ciddi eğitimlerle sonrasında ‘maden işçisi’ sertifikası verilmesi gerektiğini söyleyen Yurttaş, “Sertifikası olmayanlar asla yeraltına indirilmemeli. Madenlerin tümü kamera sistemleri ile izlenebilir olmalı ve bütün çalışmalar Enerji ve Çalışma Bakanlıkları tarafından da izlenmeli. ” dedi.

DENETİMCİLERDEN HESAP SORULMALI

Son dönemde madenlerde yaşanan kazaların özel bir maden yasasına ihtiyaç olduğunu gösterdiğini hatırlatan Yurttaş, “Bu konu siyasi propaganda malzemesi yapılmadan ortak akılla çözüm yolları ortaya konulmalı ve gereken önlemler gecikmeden alınmalı. Madencilik sektörü yeniden masaya yatırılmalı. İhmali olan kim varsa ortaya çıkarılıp hesabı sorulmalı. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı. İş Sağlığı ve Güvenliği açısından gerekenleri yapmayanlara en ağır ve caydırıcı cezalar verilmeli. Herkes elini taşın altına koymalı ve madencilik yasasını yeniden düzenlenmeli. Denetimler habersiz, dikkatli yapılmalı. Denetlemeler baştan savma bir zihniyetle yapılmamalı. Bugüne kadar denetim yapan tüm denetimciler sorgulanmalı.” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23