• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İçerde dizisinin senaristi FETÖ'cü mü?

Yeniakit Publisher
2016-10-26 12:17:00 - 2016-10-26 15:41:56
İçerde dizisinin senaristi FETÖ'cü mü?

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yayın organlarından Samanyolu TV'de çekilen FETÖ dizilerinin senaristi Ertan Kurtulan şimdilerde İçeride'nin senaristliğini yapıyor.

Oda TV çok tartışılacak bir iddiayı gündeme taşıdı. FETÖ karşıtı çizgisiyle ve "inlerine gireceğiz" gibi göndermelerle dikkat çeken İçeride dizisini kaleme alan Ertan Kurtulan, bir dönem MHP kasetleri ve Zekeriya Öz'ün görevden alınması gibi olayları "önceden bilmesiyle" dikkat çeken FETÖ'nün "Kollama" dizisinin senaristliğini yapıyordu.

Oda TV'nin haberine göre, Ertan Kurtulan'ın STV'de yayınlanan "Büyük Buluşma" dizisinde imzası var.

Enis Aydın kişisel blog sitesinde, "her dönemin adamı" olmayı başaran senarist Ertan Kurtulan'ın ilginç bağlantılarını yazdı.

"İNLERİNE GİRECEĞİZ"

Aydın'ın verdiği bilgilere göre, dizide klasik pro-polis yapıtlara nazaran daha hafif hissedilen devletçi koku dışında; diyaloglarda yapılan göndermeler arasında en çok Yusuf müdürün “inlerine gireceğiz” diye haykırması dikkat çekiyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İZLEYİCİYE ALGI OYUNU

İzleyicilerin bu ayrıntılardan yola çıkarak kafalarında ilk bağdaştırdıkları şey ise Türkiye’nin mevcut at izinin it izine karışmış hali.

Dizinin senaristi Ertan Kurtulan’ın tek esin kaynağı Departed ve benzeri yapıtlar değil. Telefonundan Bylock uygulaması çıkan FETÖ davası savcı/hakimlerinin olduğu Türkiye’de bu senaryoyu yazmak için ilham perilerine gerek yok. Hele Ertan Kurtulan’ın bunlara hiç ihtiyacı yok. Çünkü senaristin kendi hikayesi başka bir örneğe ihtiyaç bırakmamış olabilir.

KURTULAN'IN HİKAYESİ

Son üç yılda Poyraz Karayel, Gecenin Kraliçesi gibi büyük projelere imza atmış Kurtulan’ın 2013’ten önceki kariyerine baktığımızda karşımıza 10 yıllık bir STV macerası çıkıyor. Deli Yürek tecrübesini de atlamamak lazım. Buraya kadar her şey normal. Fakat gariplikler Kollama dizisiyle beraber başlıyor.

SAMANYOLU DİZİSİNDE OPERASYON ÇEKİYORLARDI

Kollama; Samanyolu televizyonunun operasyonel yayın geleneğinin dizi sektöründeki ilk örneklerinden. Estetik kaygısı sıfırın altında. Hikâyede iki kahraman polis ve bir yürekli savcı, tüm kötülüklerin anası “Erkenkonducularla” hukuk içinde mücadele ediyor. Evet, oluşturulan karakterlerde de Ergenekon davasındaki isimlerle aynı şekilde benzerlik kurmak zor değil.

Savcı Zeki Yahya, Erkenkonducuların hapse girdiği Sivritepe, kalpaklı yaşlı adam Kaya Minik… Kürt CCK’liler… Neredeyse her şeyin parodisi diziye uyarlanmış. Biraz daha incelendiğinde kişi ve kurumlar gibi olay örgüsünün de gerçek olaylara paralel gittiği anlaşılıyor. Bir de kronolojik bakarsak Ertan Kurtulan sadece senarist değil, bir kâhin oluveriyor:

HER OLAYI ÖNCEDEN BİLİP DİZİDE YER VERİYORLARDI

– 18 Mart 2011’de yayınlanan 120. Bölüm’de Baron ile Kaya Minik arasında, bazı siyasilerin kasetlerinin yayınlanmasıyla alakalı ilginç bir diyalog geçiyor. (“Deniz”lerin kurutulması ifadesine dikkat)

– Tam bir ay sonra, MHP’yi sarsan kaset skandalı yaşandı. Parti lideri Devlet Bahçeli istifalar sonrası Okyanus ötesi ifadesi kullanarak cemaati işaret etti.

– 25 Mart 2011’de yayınlanan 121. bölümde süper savcı Zeki Yahya, Erkenkoncuların sarışın bir kadınla kurduğu kumpasa kurban giderek görevden alınıyor.

İÇERİDE DİZİSİNDE ŞİMDİLİK FETÖ DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR

Kurtulan'ın ne bir sosyal medya hesabı, ne de bir fotoğrafı var. Kendisine dair hiçbir yazı, mülakat veya röportaj bulunmuyor. Bu yüzden istediği gibi temiz bir sayfa açması hiç zor olmadı. Ay Yapım ile anlaştı. Sonrası malum… 15 Temmuz’u filme çekecek bir yapımcının senaryo için muhtemelen ilk kapısını çalacağı biri haline geldi.

An itibariyle ”Aslında Türkiye’nin şimdiki halini anlatıyor” tespitinin dizi içeriğinden ziyade mevcut manzaraya daha çok yakıştığı bir durumdayız. Pire için yorgan yakmalara rağmen hala kör noktalarda yaptıkları yanına kalan birileri olduğu konusunda fikir veriyor bu hikaye. Ve dizinin 2. bölümünde Mafya babası Celal ve Yusuf müdürün aynı anda sorduğu o meşhur soru akıllara geliyor: ”İçerde misin evlat?”

Ensonhaber.com

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23