• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hukuk tarihinde bir ilk

Yeniakit Publisher
2015-01-28 15:45:00 - 2015-01-28 16:33:33
Hukuk tarihinde bir ilk

Hukuk tarihinde bir ilk yaşanacak. Hakimin açtığı dava dosyası, kendisinin görev yaptığı mahkemeye gönderildi. Hakim, kendi açtığı davanın, itiraz başvurusunda yine kendi karar verecek.

Dava, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakimlerinden Bekir Altun tarafından, "kişilik haklarına saldırı" olduğu gerekçesiyle, hakkındaki habere ilişkin tweetlerin silinmesi için açılmıştı. Davaya, İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi baktı. 6. Sulh Ceza Mahkemesi, "davacı" olan Bekir Altun'un başvurusu haklı gördü. Ve aralarında  Nazlı Ilıcak, Arzu Yıldız, Hanım Büşra Erdal ve Barış Yarkadaş gibi gazetecilerin de bulunduğu kişilerin, bu konuda attığı tweet ve paylaştıkları linklerin "silinmesine" hükmetti.

Gazeteci Barış Yarkadaş, avukatı aracılığıyla karar itiraz etti.  İtirazı değerlendiren İstanbul 6. sulh Ceza Mahkemesi, "red" kararı verdi. Ancak kararın bir başka mahkeme tarafından da değerlendirilmesi için, "sıralı mahkeme geleneği" çerçevesinde, dosyayı İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne, yani bizzat "davacı" Bekir Altun'un hakim olduğu mahkemeye gönderdi.

"BİZİ ŞİKAYET EDEN HAKİMİN İNSAFINA BIRAKILDIK"

Barış Yarkadaş, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, yaşananları şöyle anlattı: "Dava açan kişi İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Bekir Altun. Davaya bakan İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi. Mahkeme, bizim yaptığımız tweetlerin silinmesine yönelik itirazları reddetti. Ve dosyayı sıralı mahkeme geleneği uyarınca, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdi. Bizi şikayet eden hakimin insafına bırakıldık" dedi.

"SANSÜR OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mahkemenin verdiği "tweetlerin silinmesi" kararını "sansür" olarak değerlendirdiklerini de vurgulayan Yarkadaş, "Biz Bekir Altun'la ilgili yazdığımız tweette hakarete, kişiklik haklarına saldırıya ya da iftiraya yer vermedik. Sadece yayınlanmasında kamu yararı gördüğümüz bir haberi okuyucularımızla paylaştık. Paylaştığımız haber, Bekir Altun'un Radikal Gazetesi'ne verdiği bir demeçti. Kendisinin verdiği bir bir demeçte hakaret unsuru olması zaten mümkün değil" dedi.

"BAŞKA MAHKEMEYE GÖNDERİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

İtirazlarına ilişkin başvurunun, bizzat "davacı" Bekir Altun'un görev yaptığı mahkemeye değil, bir başka mahkemeye gönderilmesini beklediklerini de söyleyen Yarkadaş, şöylekonuştu: "Sıralı mahkemeye göndermek yerine, şikayetçi kişi hakim olduğu için itiraz başvurumuzun İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini bekliyoruz. Umarım bu bir hatadır ya da gözden kaçmıştır. Zaten bizi şikayet eden hakimin, bizimle ilgili karar vermesi hukuken mümkün değil. Bu yasalara da, Anayasa'ya da aykırı" dedi.

"GEREKİRSE AİHM'E GİDERİZ"

Dosyanın, Bekir Altun'un görev yaptığı mahkemeden bir başkasına gönderildiğinde de, yine bu mahkeme tarafından tweetlerin silinmesi yönünde karar çıkması halinde, hukuk mücadelesini bırakmayacaklarını da söyleyen Yarkadaş, "Anayasa Mahkemesi'ne, sansür olarak gördüğünüz bu kararın iptali için başvuracağız. Oradan sonuç alamazsak da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz. Türkiye'de içeriğinde hakaret iftira, kişiliğe saldırı olmadan tweetlerin silinmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23