• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Her gün 10 bin çocuk yetim kalıyor

Yeniakit Publisher
2014-07-13 08:37:00 - 2014-07-12 23:11:06
Her gün 10 bin çocuk yetim kalıyor

‘Dünya Yetimler Günü’ çeşitli etkinliklerle devam ederken İHH’nın araştırması çarpıcı bir gerçeği gözler önüne seriyor. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Her gün 10 bine yakın çocuk savaş, afet ve hastalıktan dolayı yetim kalıyor ve bu sayı senede 3,5 milyona ulaşıyor. Çocukların 2 milyondan fazlası da Afrika’da yetim kalıyor” dedi.

İSTANBUL - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkanı Bülent Yıldırım, her gün 10 bine yakın çocuğun savaş, afet ve hastalıktan dolayı yetim kaldığını ve bu sayının senede 3,5 milyona ulaştığını belirtti.

İHH’nın teklifiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından geçen yıl her ramazanın 15’inin Dünya Yetimler Günü olarak ilan edilmesi dolayısıyla Esenler Belediyesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Yıldırım, dünyanın dört bir tarafında yetimhaneleri olduğunu belirterek, kendilerini aile ortamında hissetmeleri için çaba gösterdikleri yetimlerin mutlu olduğunu söyledi. Yıldırım, Türkiye’deki yetim çocukların “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna “doktor, avukat” dediğini, Suriye’deki yetim kamplarında kalan çocukların ise “Öleceğim ki” yanıtını verdiğini ifade ederek, savaşta çocukların geleceğinin de öldürüldüğünü kaydetti.

Suriye’de kendilerine ait yetimhanelerin yakınlarına Esed tarafından bomba atıldığını belirten Yıldırım, Birleşmiş Milletler ve İİT’ye teklifler götürerek savaşlarda yetimhanelerin zarar görmemesi için ortak amblemleri olmasını istediklerini, bu çalışmalar sırasında da her Ramazan’ın 15’inci gününün Dünya Yetimler Günü olarak kabul edildiğini anlattı. Yıldırım, bundan sonra ramazanın 15. gününde, yetimlerin problemlerinin tespiti ve çözümü için yetim kongresi de yapılacağını dile getirdi.

“1987 VE 2007 ARASINDA 1 MİLYON ÇOCUĞUN ORGANLARI ÇALINDI”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İHH tarafından “Dünyada Yetim Gerçeği” adıyla bir rapor hazırlandığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Her gün 10 bine yakın çocuk yetim ve öksüz kalmakta. Her iki saniyede bir çocuk anne veya babasını kaybetmektedir. UNİCEF’e göre 200 milyon civarında çocuk şu anda yetimdir. Kayıtlara geçmeyenlerle birlikte bunun 300 milyon olduğunu düşünüyoruz. Hatta 400 milyona yakın. 2013’te savaş, çatışmalar ve güvenlik için 9,8 trilyon dolar harcanmış. Bu dünyadaki bütün kaynakların yüzde 11’i. Dünyada ilk defa İslam ülkeleri Mescid-i Aksa konusunda birleşti, bir de yetimler konusunda birlik sağlandı. Bütün ülkelerin ortak kararıyla yetimler konusunda çalışma kararı alındı. Kaçırılan çocukların 1 milyon 100 bini fuhuş mafyalarının elinde. Her gün 10 bine yakın çocuk savaş, afet ve hastalıktan dolayı yetim kalıyor ve bu sayı senede 3,5 milyona ulaşıyor. Çocukların 2 milyondan fazlası da Afrika’da yetim kalıyor.

Dünyada 1987 ve 2007 arasında 1 milyon çocuğun organları çalınmış. Batı ülkeleri için yoksul ülkeler, çalınarak temel organ sağlayıcı konuma gelmiş. Dünyada her gün 40 bine yakın çocuk gereken devlet bakımında yaş sınırını geçtiği için 18 yaşına gelince sokaklara bırakılıyor. Bunlara çözüm üretilebilir mi? Üretilir. Bütün yetimlere bakılabilir. Bizim hedefimiz 400 milyon yetim çocuğun bakımını yapacak şekilde bütün kaynakları düzenli olarak bu ülkelerin kullanmasını sağlamak.”

YETİMLER İFTARDA BİR ARAYA GELECEK

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da uzun zamandır yetimlerle ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, bu yıl da İHH ile işbirliğine girerek çeşitli ülkelerden gelen yetim çocukları ağırladıklarını söyledi.

Bu akşam Yenikapı’da yetim çocuklar için iftar verileceğini, yine İstanbul’daki diğer AK Partili belediyelerin de iftar programları yaptığını aktaran Göksu, şöyle devam etti: “Kendisi de yetim olan bir peygamberin ümmetiyiz. Yetimler peygamberin emanetidirler. Onlara sahip çıkmak, en güzel şekilde geliştirmek, sorunları çözebilmek hem insani hem de İslami görevimizdir. İHH yetimler meselesini sadece Türkiye değil, dünyanın gündemine taşıdı. Yetimlerin artık el uzatılan, kucak açılması gereken kutsal emanetler olduğu çok daha iyi anlaşıldı. Bu sosyal probleme de ciddi anlamda parmak basıldı.”

Toplantıya Kırgızistan, Arnavutluk, Suriye, Gürcistan, Lübnan, Afganistan, Irak, Çeçenistan ve Srilanka ve Türkiye’den gelen 30 yetim çocuk da katıldı.

Deniz Feneri de yetimlerin yanında

ANKARA - Deniz Feneri Derneği Ankara Şubesi, yetim çocuklar için etkinlik düzenlendi. Derneğin, Pursaklar’daki şube merkezinde, Dünya Yetimler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ilk olarak çocuklar tarafından Kur’an okundu.Bunun ardından Minik Patikler Anaokulu ve Ali Baba Kreşi’ndeki yetim öğrenciler, birbirlerine hediyeler verdi. Dernek yetkilileri de çocuklara değişik hediyelerin yanı sıra bayram harçlığı olarak 100’er lira verdi. Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Hamit Kunt, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Allah Resulü bir yetimdi. Bir Hadis-i Şerifi’nde, ‘her kim dünyada bir yetime ya da yanında kalan yetime iyi davranırsa o kişiyle yan yana oluruz’ demiştir” ifadesini kullandı. Kunt, Türkiye genelinde bütün dernek şubeleri ve gönüllülerin yetimler için organizasyon yaptığını aktararak, bağış yapanlara ve yardımda bulunanlara teşekkür etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23