• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

HDP referandumun iptal için YSK'ya başvurdu

Yeniakit Publisher
2017-04-19 13:23:00 - 2017-04-19 13:24:09
HDP referandumun iptal için YSK'ya başvurdu

Sandıkta umduğunu bulamayan HDP, referandumun iptali için YSK'ya başvuru yaptı.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve beraberindeki bir grup HDP milletvekili, MYK ve parti meclisi üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gelerek, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının iptali için başvuruda bulundu.

Olağanüstü hal şartlarındaki halk oylaması sürecinin eşit olmayan şartlarda geçtiğini, pek çok kural ihlali yapıldığını söyleyen Sancar, sandık kurulları için önerdikleri adayların çoğunun ya tutuklandığını ya da farklı engellemelere maruz kaldığını, sandık güvenliği için yaptıkları girişimlerin engellenmesi nedeniyle güvenliğin şüpheye düştüğünü belirtti.

Sancar, bazı seçim bölgelerinde güvenlik güçlerinin desteği, mülki amirlerin yönlendirmesiyle açık oy kullandırıldığını, doğudaki bazı köylerde blok "evet" oyu çıkmasının da bunun kanıtı olduğunu ileri sürdü.

Sancar, YSK'nın "mühürsüz oy ve zarfları geçerli sayan kararı"nın dışarıdan oy kullanımını ispat etmeyi imkansız hale getirdiğini söyleyerek, "Seçim ihlallerine olağan prosedürlerle itiraz ederek, seçimi hukuka uygun hale getirme imkanı artık yoktur." dedi.

YSK'nın "mühürsüz oy ve zarfları geçerli sayan kararı"nı Doğu illerinde sandıklar açıldıktan sonra aldığını kaydeden Sancar, şöyle devam etti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Mühürsüz oy meselesi basit bir seçim ihlali olarak değerlendirilemez. Seçimin tamamını geçersiz kılacak ağır ve telafisi imkansız ihlaldir. Seçim sakattır, düzeltilme imkanı yoktur. Bu seçim yapılış itibarıyla adil değildir, anayasal kurallara, seçim hukukunun temel ilkelerine uygun gerçekleşmemiştir. Oylama ve sayım işlemi de geçersizdir. Bu seçimin düzeltilme imkanı yoktur. Tek bir yol var, seçimin iptali. Eğer YSK bu kararı vermezse referandum ebediyen şaibeli kalacaktır.

Bu kadar meşruiyet eksikliği veya yokluğuyla malum olan, bu kadar açık şaibe, ihlal iddialarıyla sakatlanmış olan bir referandumun sonuçları üzerine bir sistem değişikliği inşa edilemez. Edilse de bu sistem yine ebediyen şüpheli, şaibeli, tartışmalı kalacaktır. Hükümetten, AKP'den, Cumhurbaşkanı'ndan beklentimiz bu zayıf, çürük temel üzerine bu kadar büyük bir bina inşa etmekten vazgeçmesidir."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23