• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

HDP için Alfred Dreyfus savunması yapacak

Yeniakit Publisher
2016-05-26 09:51:00 -
HDP için Alfred Dreyfus savunması yapacak

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Kılıçdaroğlu, toplantıda, dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından yaşanacak yargı sürecinde, haksız yere casuslukla suçlanan Fransız Subay Dreyfus’unki kadar önemli bir savunma yapacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Haklıyız, kazanacağız” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Alınan bilgiye göre, parti genel merkezinde yaklaşık 3 saat süren haftalık olağan toplantıda, dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin TBMM'de kabul edilmesi ele alındı.

Söz konusu değişiklikle ilgili CHP milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilecekleri değerlendirilen toplantıda, milletvekillerine hukuki desteğin sağlanması ve bununla ilgili bir metin hazırlanması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Kılıçdaroğlu, kurmaylarına CHP'nin bugüne kadar görülmemiş bir tarihi kuşatma ve saldırı altında olduğunu iddia etti. Saldırıların hedefinin CHP Genel Başkanı olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, “Bir anamuhalefet partisi lideri, Türkiye'de kendi bedeninin özgürlüğünü feda ederek, ülkesinin demokrasi, özgürlük ve bağımsızlığını savunuyor. Burada sanık anamuhalefet partisi, suçlayan ise Cumhurbaşkanı. Ancak, haklılığımızı ispat edecek tüm belgeleri ortaya koyacağız. Şimdiye kadar çok söz söylendi, çocuklarımızı kaybettik, cezaevlerine düştüler. Bu saatten sonra hiç kimseyi feda edemem" dedi. Hürriyet'te yer alan habere göre Kılıçdaroğlu, Dreyfus savunması yapacağını belirterek, şunları söyledi:

"Dünya tarihine geçecek bir savunma yapacağız"

“Haklılığımızı ortaya koyacağız. Esas savunmamız, bizi suçlayanların suçlu olduğunu ortaya çıkartacak. Mahkemede tıpkı Dreyfus kadar önemli dünya tarihine geçecek bir savunma yapacağız. Bütün dünya bizim davamızı izleyecek ve bizim haklılığımızı, bizi suçlayanların haksızlığını tüm belgeleriyle görecek. Dreyfus, kendi savunmasını yaparken önce suçlanan aydın ve yazarların suçsuzluğunu, sonra da kendi suçsuzluğunu ispatlamış ve kendisini suçlayanların suçlu olduğunu ortaya koymuştu. Tarih bizim haklı olduğumuzu yazacak. Diktatörün gerçek yüzünü, yargılandığım mahkeme salonlarında tüm dünyanın gözü önünde ortaya koymak istiyorum. Biz haklıyız, hiç kimse korkmasın, biz kazanacağız.

Parti içi disipline vurgu

Bazı genel başkan yardımcılarının kendi alanlarına ilişkin sunum yaptığı toplantıda, dış politikadaki gelişmeler, terör olayları ve yeni hükümetin kurulması gibi konular da ele alındı.

Parti içi disipline vurgu yapılan toplantıda, CHP'nin ilke ve değerlerine zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

  • Dreyfus Olayı; 1894 yılında Yüzbaşı Alfred Dreyfus'un haksız yere casuslukla itham edilerek Fransa'da yargılandığı dava ve ardından gelişen olaylardır. Dreyfus, Alman Askeri Ataşesi Von Schwartzkoppen'e bazı gizli askeri belgeleri gönderdiği gerekçesiyle tutuklandı.
  • Casuslukla suçlanan Yüzbaşı Dreyfus yaşam boyu hapis cezasını çekmek üzere 1895'te Şeytan Adası'na gönderilmiştir. Mahkumun Fransa'da yaygınlaşan Yahudi düşmanlığının kurbanı olduğunu anlayan Emile Zola, davanın yeniden görülmesi için çaba sarfeder. La Verite en Marche (Ger- çek Yürüyor) adlı kitapta topladığı yazılarıyla Zola bu alanda değerli bir yazınsal yapıt bırakmıştır.
  • 1894'te başlayan davada Dreyfus 7 yargıcın oybirliğiyle ihanet suçundan mahkum edilir. Rütbesi sökülür, müebbete mahkum olur. Temyiz başvurusu da sonuç vermez. Eylül 1899'da askeri mahkeme, Dreyfus'ü bu kez hafifletici nedenleri dikkate alarak 10 yıl hapse mahkum eder. Çok geçmeden Cumhurbaşkanı, Dreyfus'ü affettiğini açıklar. Dreyfus'ün tam olarak aklanması ise 1906'da yeniden yargılanmasıyla mümkün olur.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23