• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Harp okullarına ilişkin düzenleme

Yeniakit Publisher
2017-08-25 18:59:00 -
Harp okullarına ilişkin düzenleme

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan Kanun  Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Savunma Üniversitesine bağlı harp okullarında  eğitim ve öğretimden dekan sorumlu olacak. Milli Savunma Bakanı tarafından atanacak dekanın rütbe karşılığı harp okulu komutanıyla aynı olacak, okul  komutanı ile arasında astlık-üstlük ilişkisi bulunmayacak.

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun  Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Harp Okulları Kanunu'nda 694 sayılı KHK ile bazı değişiklikler  yapıldı. Buna göre, harp okullarında eg?itim ve o?g?retim plan ve programları  bilimsel alan öğretimiyle temel askerlik ve beden eğitimlerini birbirleriyle  uyumlu şekilde çağdaş eğitimin yöntem ve ilkeleri ile bütünleştirerek Milli  Savunma Üniversitesi Yüksek Danışma Kurulunun kuvvetlerin ihtiyaçları göz önünde  bulundurarak oluşturacağı görüş ve tavsiyelerine uygun olarak dekanlıklar  tarafından hazırlanacak. Plan ve programlar Milli Savunma Üniversitesi  Senatosunun kararı ve Milli Savunma Bakanının onayıyla yürürlüğe girecek.

Harp okullarının görevleri kuvvetlerin ihtiyaçları da göz önünde  bulundurularak belirtilen amaç ve ilkelere uygun olarak temel bilimler,  mühendislik ve sosyal bilim alanlarından birinde lisans düzeyinde bilgi ve  beceriye sahip, mezuniyetten sonra temel eğitim ve öğrenimini müteakip verilecek  görevleri yapabilecek, emrindeki personeli ve birliği eğitebilecek ve  yönetebilecek muvazzaf subay yetiştirmek olarak belirlendi. Okullardaki  eğitim-öğretim faaliyetleri ile idari hizmetler harp okulu kurulları,   harp okulu  komutanı, dekan ve öğrenci alay komutanı tarafından yürütülecek. Harp okulları  kurulları yönetim kurulu, öğretim kurulu, disiplin kurulu olarak adlandırıldı.

Yönetim kurulu rektör veya görevlendireceği bir rektör yardımcısı  başkanlığında toplanacak. Yine rektör veya görevlendireceği bir rektör  yardımcısının başkanlığında toplanacak disiplin kurulunun diğer üyeleri ise harp  okulu komutanı, dekan, öğrenci alay komutanı, dekan yardımcıları ve disiplin  subayı olacak. Disiplin kurulu, kendisine sevk edilen öğrencilerin disiplinle  ilgili safahatını ve yapılan işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu inceleyerek,  okuldan ilişiklerinin kesilmesi veya kesilmemesi yönünde karar verecek.  Öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesine yönelik karar rektörün teklifi üzerine  Milli Savunma Bakanının onayıyla yürürlüğe girecek.

Harp okulu komutanı rektöre bağlı olarak, dekan sorumluluğunda  yürütülen eğitim-öğretim faaliyetleri ile bunlara ilişkin idari işler hariç, harp  okullarında yürütülen askeri eğitim ve diğer tüm faaliyetlerin yönetim, gözetim  ve denetiminden sorumlu tutulacak. Harp okulunun bütçe teklifini yönetim kuruluna  sunacak okul komutanı, TSK Personel Kanunu'na göre atanacak.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

DEKANIN GÖREVLERİ

Dekan ise rektöre bağlı olup harp okulundaki eğitim ve öğretim,  araştırma, etkinlik ve yayım faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu kişi olacak.

Her öğretim yılı sonunda ve istendiğinde genel akademik durum ve  işleyiş hakkında rektöre rapor verecek dekan, eğitim ve öğretimle ilgili birimler  ve personel üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yürütecek.     Öğrencilere  gerekli araştırma, kültürel ve sosyal etkinlik imkanlarını sağlamakla görevli  dekan, eğitim ve öğretimin eksiksiz yürütülmesi için gereken idari tedbirler ve  destek hizmetleri için harp okulu komutanlığından talepte bulunabilecek.  Komutanlık da bu talepleri gecikmeksizin yerine getirecek. Dekan, Milli Savunma  Bakanı tarafından tarafından 3 yıllığına atanacak. Süresi biten dekan yeniden  atanabilecek. Dekanın rütbe karşılığı okul komutanınkiyle aynı olacak. Okul  komutanı ile dekan arasında astlık-üstlük ilişkisi olmayacak. Dekan, Türk Silahlı  Kuvvetleri sosyal tesisleri ve kamu konutlarından okul komutanı gibi istifade  edebilecek.

Dekan yardımcıları da Milli Savunma Bakanı tarafından atanacak. En  fazla 2 olacak dekan yardımcıları 3 yıllığına görev yapacak, çalışmalarında  dekana yardımcı olacak.

ATAMALAR

Harp okullarındaki boş yardımcı doçent kadroları Milli Savunma  Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ilan edilecek.

Başvuru dosyalarını dekanlığa teslim edenlerden yeterli şartları  taşıdığı dekanlıkça belirlenenler, harp okulu yönetim kurulu tarafından seçilecek  3 öğretim üyesi tarafından ilgili bilim dalında yazılı yabancı dil sınavına  alınacak.

Yabancı dil sınavında başarı sağlayan adayların dosyaları incelenmek  ve haklarında yazılı bilimsel değerlendirme alınmak üzere en az biri Milli  Savunma Üniversitesi dışındaki üniversitelerden olmak üzere kadronun ait olduğu  alandan 3 öğretim üyesine gönderilecek. Raporlar harp okulu yönetim kurulunda  değerlendirildikten sonra dekan kendi görüşünü de ekleyerek adayları rektörlüğe  bildirecek. Akademik yönden uygun görülen aday, rektörün teklifi üzerine Milli  Savunma Bakanı onayıyla atanacak.

Doçentliğe atanmak için, doçentliğe yükseltilme şartlarını,  profesörlüğe yükselebilmek için, profesörlüğe yükseltilme şartlarını yerine  getirmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli personel için hakkında  müspet nitelik belgesi doldurulmuş olmak gerekecek.

YABANCI ÖĞRETİM ELEMANLARI

Harp okullarında yabancı uyruklu öğretim elemanları da  görevlendirilebilecek. Dekanlığın talebi ve rektörlüğün ihtiyaç göstermesi  durumunda yabancı uyruklu öğretim elemanları Milli Savunma Bakanının onayıyla  sözleşmeli çalıştırılabilecek.

Harp okullarındaki öğretim elemanları, yurt içi ve dışındaki kongre,  konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla bilim ve meslekleri ile  ilgili diğer toplantılara dekanlığın teklifi ve Milli Savunma Üniversitesi  rektörünün onayıyla katılabilecek. Harp okullarındaki öğretim faaliyetlerinin  denetlenmesi de rektörlük tarafından yapılacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23