• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hangi mallar üzerinde devremülk hakkı kurulabilir?

Yeniakit Publisher
2015-03-04 15:30:00 -
Hangi mallar üzerinde devremülk hakkı kurulabilir?

Devre mülk hakkının kurulabilmesi için, bütün hak sahiplerince imzalanması gereken devre mülk sözleşmesinin düzenlenmesi gerekiyor. Peki hangi mallar üzerinde devremülk hakkı kurulabilir? diyorsanız cevabı haberimizde...

DEVREMÜLK HAKKI NEDİR?

Devremülk hakkı, mesken olarak kullanılmaya elverişli bir bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere kurulan bir irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. 

HANGİ MALLAR ÜZERİNDE DEVREMÜLK HAKKI KURULABİLİR?

Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat irtifakına veya kat mülkiyetine çevrilmiş ya da müstakil yapılarda kurulabiliyor. Dolayısıyla hangi mallar üzerinde devremülk hakkı kurulabilir? sorusunun cevabı bu noktada devreye giriyor. Buna göre mesken olarak kullanılmaya elverişli, müşterek mülkiyetli müstakil binalar veya üzerinde kat irtifakı yada kat mülkiyeti kurulmuş binaların mesken nitelikli bağımsız bölümleri üzerinde devremülk hakkı kurulabiliyor. Ancak depo, işyeri, garaj gibi bağımsız bölümlerin üzerinde devremülk hakkı kurulamıyor.

Devre mülk hakkının kurulabilmesi için, bütün hak sahiplerince imzalanması gereken devremülk sözleşmesinin düzenlenmesi gerekiyor. Üzerinde devremülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasındaki dönem süresi, devir ve teslimi ile kullanım şekil ve usulleri; yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumlulukları; büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi konular devremülk sözleşmesinde belirtiliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23