• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hâlâ darbeyi görmek istemiyorlar!

Yeniakit Publisher
2016-08-24 13:39:00 -
Hâlâ darbeyi görmek istemiyorlar!

Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan kanlı darbe girişimine kör kalan ve darbecileri destekleyen batılıların ve onlarla benzer görüntü veren Arap dünyasının bu tutumu

Güya demokratlar. Pek çok Batılı başkent gibi, Batı medyasının önemli bir bölümü de akıl tutulması yaşadı. Darbenin başarısız kalması karşısında adeta derin hayal kırıklığına düştüler. Darbeyi görmeyen, cuntacı askerlerin katlettiklerini, halkın bu darbe karşısındaki kahramanlığını gözlerden kaçırmak isteyen Batı medyasının çok önemli bölümü kimi Batılı siyasiler gibi darbe sonrası kitlesel tasfiyelerden duydukları kaygıları ön plana çıkardılar.

DARBE TETİKÇİSİ BATI BASINI

Batı basınında adeta ‘darbe tetikçiliği’ yapan bir çok haber ve makale yer aldı. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in Independent için yaptığı değerlendirmeydi. Fisk, 15 Temmuz’un darbe olmadığını savunarak, “Gelecek ay ya da yıl içinde başka bir girişim için hazır olun” ifadelerini kullandı. Fisk, ayrıca, darbenin başarıya ulaşması durumunda Erdoğan’a da Mursi gibi davranılacağından emin olunması gerektiğini yazdı.

15 Temmuz akşamı yaşananların Ortadoğu’daki sınırların ve devletlerin çökmesi ile bağlantılı olduğunu kaydeden Fisk, bölgenin çöken devletlerle dolu olduğunu belirterek, darbenin bir sonraki darbeye kadar engellendiğini savundu.

Peki ya Arap medyasının yaklaşımı nasıldı? Mısır, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve onun etkisi altındaki kimi Arap medyasını saymazsak Arap medyasında, darbenin başarısız olmasından duyulan memnuniyet vardı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ARAP MEDYASINDA 15 TEMMUZ

Darbe girişimini ve püskürtülmesini manşetlerine taşıyan Katar basını ise “Türk halkının zaferinden” övgüyle bahsetti. Genel anlamda tüm Arap dünyasının sokakları darbenin başarılı olacağı endişesi içerisinde idi. Darbe girişimin sonuçsuz kalması Arap halkları nezdinde büyük bir sevinçle karşılandı.

Darbeci Sisi’nin ve katil Esed’in medyası “Darbe sonrası Erdoğan Almanya’ya kaçtı” türünden tezviratları sevinçle okuyucularına duyurdular. Türk halkının şanlı direnişiyle darbenin sonuçsuz kalmasını ise neredeyse hiç görmediler.

Bu arada Mısır medyasında darbenin hazırlık sürecinde Sisi yönetiminin katkısı olduğu haberlerinin olduğunu belirtelim. Mısır medyasında yer alan bir başka iddia ise Fethullah Gülen’in ABD’den Mısır’a iltica edeceği idi.

Daha sonra kursaklarında kalsa da Türkiye’deki darbe kâbusuna en çok sevinenler: İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye’deki güçleri oldu. Darbe haberinden sonra “Türkiye Devletinin düşüşünü kutluyoruz” diyen şebbihalar havaya ateş açarak sevinçlerini izhar ettiler.

BATI MEDYASINDA 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

Batı medyasında 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili öne çıkan temaları başlıca dört ana başlıkta değerlendirebiliriz: odak dağıtma, marjinalleştirme, okuru güncelliğini yitirmiş söylemlere inandırma, açık manipülasyonlar yürütme.

İşte batının gerçek yüzü bu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23