• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hacı adayları bugün Arafat'ta

Yeniakit Publisher
2017-08-31 06:45:00 - 2019-08-16 22:16:34
Hacı adayları bugün Arafat'ta

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan milyonlarca hacı adayının Arafat'a intikalleri gerçekleştiriliyor.

Bu yıl Türkiye’den 100 binin üzerinde dünyanın çeşitli ülkelerinden ise toplam 2 milyondan fazla hacı adayı, Kurban Bayramı'nın arife gününde Arafat Dağı’na çıkacak olmanın heyecanını yaşıyor. Zilhicce ayının 9’una gelen Arife gününde tekrar ihrama girecek hacı adayları güneşle birlikte Arafat Dağı’na çıkarak vakfe yapabilecek. Arafat’ta önce Adem Aleyhisselam ile Havva annemizin cennetten çıkarıldıktan sonra dünyada ilk buluştukları bölge olarak bilinen ve Hazreti Peygamber’in (s.a.v.) veda hutbelerini yaptığı yerlerden olarak rivayet edilen Cebeli Rahme’ye (Rahmet Tepesi) gelerek dua edebilecek. 

TELBİYE GETİRİLMEYE BAŞLANACAK 

Arafat’ta gün boyu “Lebbeyk Allahümme lebbeyk, la şerikeleke lebbeyk, innel hamde vennimete leke vel mülk la şerike lek” diyerek telbiye getirecek hacılar, tespih çekip dualar ettikten sonra yaya olarak yaklaşık 3 saat mesafedeki Müzdelife’ye geçecek. Burada geceyi geçirecek olan hacı adayları, Kurban Bayramı’nın ilk günü ise güneş doğmadan şeytan taşlanan ve kurbanların kesileceği Mina’ya hareket edecek. Bayramın 3 günü Mina’da kalacak olan Müslümanlar, bayramın son günü ise döndükleri Mekke’de Kabe’yi tavaf edecek. Yapılacak sayın ardından hac ibadeti tamamlanacak. 

60 derece sıcaklık bekleniyor 

Milyonlarca hacı adayını ağırlayacak Arafat Dağı, Müzdelife ve Mina’da hazırlıklar tamamlandı. Bölgede alınan güvenlikten, bölgenin temizliği ve serinletilmesine kadar birçok tedbir alındı. 2 milyondan fazla hacının aynı anda ağırlanacağı Arafat, Mina ve Müzdelife’de, olası izdiham ve beklenen aşırı sıcaklar endişeye neden oluyor. Arife günü beklenen 60 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle, Türk hacılar için klimalı çadırlar hazırlandı. Geçen yıl başlayan uygulama diğer ülkelere de örnek oldu. Bölgedeki çadırların büyük bölümü klimalı hale getirildi. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türk hacılar dün götürüldü 

Diyanet Teşkilatı Türk hacı adaylarını dün itibarıyla Arafat’a götürmeye başladı. Öğleden sonra otobüslerle peyderpey süren intikal gecenin geç saatlerinde tamamlandı. Hacı adayları Arafat’ta klimalı çadırlarda ağırlanacakken, kumanyalar da hazırlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Hac İdaresi Mekke İaşe ve Ayniyat Ekip Başkanı Muhammet Zeyit Özen, bu yıl ilk kez hayata geçirilen fırınla birlikte hacılar için kahvaltı, öğlen ve akşam yemeklerinde yiyebilecekleri kumanya paketlerinin hazırlandığını ifade etti. Özen, “Günlük kumanya olarak verdiğimiz öğlen kumanyalarımız var. İçerisine aperatif ürünler koyuyoruz. Poğaça, ayran, çeri domatesimiz, peynirimiz var” dedi. 

ARAFAT'TA YEMEK VERİLECEK

Özen, Arafat için yapılan öğlen ve akşam yemeği için hazırlanan kumanya paketlerinin menülerinin ise değiştirildiğini anlatarak, “Akşam yemeği için menümüzü genişleterek, ilk defa bu sene uyguladığımız zeytinyağlı taze fasulye vereceğiz inşallah. Yine hacılarımıza Türkiye’den getirdiğimiz sarma vermeyi de planladık. Ayrıca akşam yemeği menüsünde elmamız, fındığımız, üzümümüz, hurmamız var” ifadelerini kullandı. 

Umreler tamamlandı

Ağustos ayında kutsal topraklara hareket eden Müslümanlar, Mekke’ye inerek otellerine yerleşmiş ve umre yapmışlardı. Kabe ziyareti ve tavaf yapan hacı adayları zemzem suyu içerek Safa ile Merve arasında 7 kere say yapmıştı. Saydan sonra saçlar kesilerek ihramdan çıkan Müslümanlar, umreyi tamamlamış oldu. Hac için ihrama girmeye hazırlanan hacı adayları için tekrar hac yasakları başlayacak. 

Hacılar tekrar tavaf ve umre yapabilecek 

Kurban Bayramı’nda hacı olacak Müslümanlar, hac ibadeti bittikten sonra da döndükleri Mekke’de istediği kadar tavaf ve umre yapabilecek. Bayramın kalan günlerinde tekrar şeytan taşlayabilecek hacılardan daha önce Medine’yi ziyaret etmeyenler ise Medine’yi ziyaret edebilecek. Son bir tavaftan sonra herkes memleketine dönebilecek.

Sağlık ekipleri hazır

Sağlık ekipleri ve revirler acil durumlar için hazır durumda. Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Sağlık Ekip Başkanı  Faruk Görgülü, sunulacak hizmetler hakkında şöyle konuştu: “Arafat’ta 3 çadırımız sağlık hizmetlerine yönelik donanımlı hale getirilecektir. Mina ve Müzderife’de de sağlık hizmetleri yürütülecektir. 10 adet ambulansımız var. 8 Mekke, 2 Medine’de. Arafat’ta bu 10 ambulansımızla birlikte hizmet vereceğiz. Bir ekip başkanı, bir başhekimimiz, 6 başhekim yardımcımız, 60 uzman doktorumuz, 76 pratisyen doktorumuz. 226 yardımcı personelimiz, 48 idari personel olmak üzere 418 çalışan ile bu hizmetlerimizi yürütmekteyiz.” Mekke hastanesinde yatılı olan hastalar ise ambulanslarla Arafat’a getirilecek, vakfeye durmaları sağlanacak.

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23