• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gülen medyasına AA’dan suçüstü

Yeniakit Publisher
2014-04-15 10:49:00 -
Gülen medyasına AA’dan suçüstü

Cihan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı’na ait fotoğrafı kendi internet sitesinden servis etti, Zaman ve Taraf Gazeteleri abone olmadıkları halde Anadolu Ajansı’na ait fotoğrafı yayınladı.

Anadolu Ajansı foto muhabiri Sefa Karacan tarafından çekilen Galatasaraylı oyuncuların duran adam pozu verdiği fotoğrafı Cihan Haber Ajansı imzasıyla, Taraf Gazetesi ise imzasız olarak yer verdi.

Gazetelerin AA’ya abone olmadıkları halde, yapmış oldukları bu sahtekarlık başta habere emek veren Sefa Karacan’ın yanı sıra AA’ yönetiminin ve basın çalışanlarının tepkisini çekti.

AA’dan yapılan açıklamada bunun bir hak tecavüzü olduğu belirtilerek, çalışanlarının emeğinin çalınmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

ZAMAN VE CİHAN'DAN LOGO SAHTEKARLIĞI

Bu olayın aynı zamanda bir hırsızlık olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Söz konusu fotoğraf, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Final Müsabakalarının final maçında ili Türk takımı Fenerbahçe ile GalatasaryOdeabank, Ekaterinburg’da karşılaşmalarının Galatasaray tarafından zaferini gösteren duran adam pozlarıdır.

Zaman Gazetesi 20. sayfasında “Cihan” imzalı olarak, aynı şekilde Taraf Gazetesi 19. sayfasında imzasız olarak telif hakları Anadolu Ajansı’na ait olan, Sefa Karacan’ın fotoğrafladığı “Fenerbahçe-Galatasaray Odeabank” isimli fotoğrafı bilabedel kullanmıştır.”

HAKSIZ MENFAAT TEMİNİ!

Yapılan izinsiz kullanımın hukuksuzluğuna işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Haberlerin, hukuk dışı yollardan alınarak yayınlanması/çoğaltılması 57 Sayılı Anadolu Ajansının Malları ve Personeli Hakkında Kanun, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), Türk Ceza Kanunu (TCK), Basın Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu ilgili maddelerine aykırıdır. Anadolu Ajansı abonesi olsun ya da olmasın basın kuruluşları ve internet siteleri Anadolu Ajansı haberlerine internet adresinden ulaşabilmektedirler. İnternet ve kendisine ait özel sistem üzerinden satış yapmakta olan Anadolu Ajansı; haber, görüntü, içerik ve fotoğraflarını kredi kartı ile ücretini ödeyerek kullanabilmektedir. Söz konusu hizmetin izinsiz ve ücreti ödenmeden kullanılması bir nevi ticari faaliyet gösteren yapılar için “haksız menfaat temini” ayrıca “mali haklara tecavüz” niteliğindedir.”

AA’DAN SUÇ DUYURUSU

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu belirtilen açıklamada şöyle dendi:

“Ajansımızın, temin ettiği ve oluşturduğu haberler ve fotoğrafın ticari faaliyet gösteren basın kuruluşları kanalıyla, izinsiz, ücret ödemeksizin, aidiyet belirtilmeksizin kullanımı gazeteciliğe ve basın ahlakına aykırıdır. Diğer basın kuruluşları ve internet siteleri söz konusu haberleri abone olarak kullanmakta oldukları için “haksız rekabet” ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Zaman Gazetesi’nin Anadolu Ajansı’na ait bir fotoğrafı Cihan imzalı olarak kullanması ve Cihan Haber Ajansı’nın fotoğrafı kendi logosu ile yayımlaması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu “Manevi, mali veya bağlantılı haklara tecavüz” başlıklı bölümünün 71. Maddesinin 2. Bendinde belirtilen “Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan…” eylemine konu suçun oluştuğunu göstermektedir. Mezkur sebeplerle ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.”

(HABER 10)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23