• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Goril, ABD'yi ikiye böldü

Yeniakit Publisher
2016-05-31 18:51:00 - 2016-05-31 19:00:48

ABD'de 4 yaşındaki çocuğa zarar vereceği gerekçesiyle öldürülen nesli tükenen gorilin aslında çocuğu korumaya çalıştığı ileri sürüldü.

ABD'nin Cincinnati kentindeki hayvanat bahçesinde küçük bir çocuğun, nesli tükenen "gümüş sırtlı" gorilin yaşadığı alana düşmesinin ardından, gorilin çocuğa zarar vereceği gerekçesiyle vurularak öldürülmesi tartışmalara neden oldu. Çünkü dile getirilen iddianın ayakları hayli yere sağlam basıyor. Gorilin aslında çocuğu korumaya çalıştığı ileri sürüldü.

Cincinnati Hayvanat Bahçesi'nde cumartesi günü 4 yaşındaki bir çocuğun 204 kiloluk (pound) 17 yaşındaki "gümüş sırtlı" Haramble adlı gorilin yaşadığı alana düşmesinin ardından, çocuğa zarar vereceği gerekçesiyle gorilin öldürülmesinin yankıları devam ediyor.


Hayvan hakları savunucuları, goril türü hayvanlara sevdikleri meyvelerden vererek çocuğun kurtarılabileceğini ileri sürdü. Olay sırasında videoyu çeken Kimberley Ann Perkins O'Connor, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ilk bakışta gorilin çocuğa yardım etmeye çalıştığını bildirdi. O'Connor açıklamasında, "goril ayağa kalktı ve çocuğun pantolonunu yukarı çekti. Kalabalığın feryadı artarken Haramble çocuğu bir köşeye attı ve üzerinde durdu. Videoda göründüğü üzere kabalalığın çığlıkları artınca su yoluyla çocuğu hendeğin dışına sürükledi." dedi.

Olayın ardından birçok kişi çocuğun annesinin cezalandırılması gerektiğini dile getirirken, internet üzerinden "Haramble için Adalet" adlı bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyada, iki günde 300 binden fazla imza toplandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sosyal medyada geniş yankı bulan olaya attığı twitter mesajıyla tepki gösteren ünlü İngiliz aktör Ricky Gervais de "Bazı gorillerin, bazı insanlardan daha iyi annelik yaptığı görülüyor" ifadesini kullanırken, radyo programcısı DL Hugley ise twitter mesajında, "çocuğunu arabada unutursan hapse girersin, çocuğunun gorilin parmaklılarına düşmesine izin verirsen de girmelisin" düşüncesini dile getirdi.

Haramble'nin öldürülmesine karar veren Cincinnati Hayvanat Bahçesi Müdürü Thane Maynard, gorilin çocuğa saldırmadığını ancak "her an her şey olabilir" düşüncesiyle bu karara vardıklarını ifade etti. Açıklamasında, çok zor bir karar verdiklerini ve aynı olayın bir daha meydana gelmesi durumunda yine "gorilin vurulması" yönünde karar vereceklerini belirten Maynard, "Çocuğun yaşamı tehlikedeydi. Olayı sorgulayan insanlar, 'gümüş sırtlı' bir gorilde risk alınamayacağını ve bunun tehlikeli bir hayvan olduğunu anlayamıyor." dedi.

Tartışmaların odağında yer alan küçük çocuğun ailesi ise çocuğun sağlığının yerinde olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Cincinnati Hayvanat Bahçesi yetkililerine, hızlı eylemde bulunmalarından dolayı yürekten teşekkürlerimizi sunarız." açıklamasında bulundu.

Cincinnati Emniyet Müdürlüğü yetkilisi Stephen Saunders, çocuğun annesi hakkında herhangi bir suçlama olmadığını belirtirken, goril Haramble'nin ölümünden etkilenen Amerikalılar, hayvanat bahçesinde bulunan goril heykeline çiçek bıraktı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23