• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Gazetecilik değil suç faaliyeti'

Yeniakit Publisher
2016-05-03 11:33:00 - 2016-05-03 11:45:50
'Gazetecilik değil suç faaliyeti'

Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki davada savcı, ortada gazetecilik değil suç faaliyeti olduğunu belirtti.

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılamada, duruşma savcısı Evliya Çalışkan mütalaasını hazırlayarak mahkemeye sundu.

Savcı, 'cebir ve şiddet kullanarak Tu¨rkiye Cumhuriyeti hukumetini ortadan kaldırmaya veya gÖrevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ve ''silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçlarından ilgili bölümlerin MİT Tırları ile ilgili Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yargılamanın devam etmesini gerekçe göstererek tefrik edilmesini talep etti. Savcı, her iki suçlamanın da Yargıtay'daki davadan bağımsız düşünülüp karara konu yapılamayacağını belirtti.

25,5 YIL HAPİS TALEBİ

Savcı Çalışkan, Can Dündar'ın "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin edip açıklama ve bu suça iştirak" eylemleri nedeniyle iki suçtan artırımlarla birlikte 11,7 yıldan 25,5 yıla kadar hapsini talep etti. Erdem Gül'ün ise" Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama" eylemi nedeniyle 5 yıldan 10 yıla kadar hapsini istedi.

GAZETECİLİK DEĞİL SUÇ EYLEMİ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

MİT Tırlarının durdurulması eyleminin FETÖ/PDY organizasyonu çerçevesinde gerçekleştirildiği anlatılan 8 sayfalık Mütalaada, Can Dündar ve Erdem Gül'ün FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün 19 Ocak 2014 günü cebir şiddet uygulayarak ve silah kullanarak MİT'e ait tırları durdurup arama yapma, görüntü ve yardım malzemelerine ilişkin rapor alma eylemlerini gazetede yayınlamak suretiyle açıklayıp yaydıkları, böylece "devletin güvenliği veya dış siyasi yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken" görüntüleri afişe ettikleri belirtildi. Casusluk ve örgütsel faaliyet kapsamında elde edilen görüntü ve raporun yayınlanmasının gazetecilik değil bir suç eylemi olduğu kaydedildi.

AVUKATI BİLE UYARMIŞ

Can Dündar'ın "Tutuklandık" adlı kitabına atıfta bulunulan Mütalaada, kitaptaki bilgilere göre Dündar'ın avukatının bile kendisini tutuklanabileceğine ilişkin "devletin sırrını ifşa ağır ceza gerektiren suçtur" diye uyardığına yer verildi. Mütalaada, Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazetecilik değil suç faaliyeti içerisinde olduklarını bile bile hareket ettikleri kaydedildi. Mütalaada ayrıca ABD'den İngiltere'ye, Almanya'dan Hollanda'ya kadar ulusal güvenliği ilgilenirden konularda devlet sırrı ve mahkeme kararlarını yok sayan gazetecilere yönelik yaptırımlardan bahsedildi ve basın özgürlüğünün de sınırsız olamayacağı kaydedildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23