• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fuatavni ve CHP'nin ihaneti deşifre olunca mağdur edebiyatı başladı

Yeniakit Publisher
2015-03-06 15:02:00 - 2015-03-06 15:06:38
Fuatavni ve CHP'nin ihaneti deşifre olunca mağdur edebiyatı başladı

Fuat Avni ile CHP arasındaki gizli yazışmalara ‘asılsız’ diyerek tepki gösteren muhalefet, aynı hesaptan ‘CHP ve MHP kapatılacak’ mesajı atılınca hemen gündeme taşıdı, hükümete yalan üzerinden yüklendi.

Fuat Avni ile CHP’li Umut Oran yazışmalarını inkar eden CHP, paralel yapının operasyon hesabı fuatavni twitter hesabında yer alan “CHP ardından MHP kapatılacak” yalanını siyasi malzemeye dönüştürdü. CHP’de bu iddiayı ilk ciddiye alan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te Fuat Avni’nin iddialarıyla ilgili olarak, “Kapatma ile ilgili bir hazırlık yapıldığını biz çok iyi biliyoruz. İddia doğru. Hazırlık yapıldığını, hazırlıkların kimler tarafından yapıldığını, bir kitabın basıldığını, yakın bir süreç içinde bu kitabın piyasaya sürüleceğini, bütün bunları biliyoruz. Bekliyoruz. Bunların hepsinin hesabını yargıda soracağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NU ŞAŞIRTAN SORU

CNN Türk’teki programda Kılıçdaroğlu sadece bu skandal açıklamayı yapmadı, paralel örgütle CHP ilişkisine dair soruyu cevaplarken, MİT’in içinde bir ekibin CHP’ye kumpas kurduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, böyle haberlerin devam etmesi halinde bazı isimleri açıklayacaklarını söyleyerek tehditler savurmayı da ihmal etmedi. Kılıçdaroğlu “Aralarında ne konuşmalar yaptıklarını yine biz biliyoruz, kimlerle konuştuklarını da biz biliyoruz” deyince, Abdülkadir Selvi’den ‘Siz de MİT’i mi dinliyorsunuz?’ sorusu geldi. Bu soru üzerine ilk anda ne diyeceğini bilemeyen Kılıçdaroğlu, “Biz dinlemiyoruz, bu ülkenin vatanseverleri var” diyerek soruyu geçiştirdi. Fuat Avni’nin ‘kapatma’ tweetini ciddiye alan CHP, sanal ortamdaki dedikodu ve manipülatif haberleri siyasi gündeme taşıyarak tartışmalara neden oldu. Bazı CHP’li yöneticiler, partilerinin kapatılması için Yargıtay Başsavcılığı’nın harekete geçirileceğine dair iddialarda bile bulundu. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit “Bu konuda bilgimiz yok görev Yargıtay Başsvacılığı’nın” diyerek iddiaları yalanladı. 12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliği ile de partilerin kapatılması zorlaştırılmıştı.

YABANCI YARDIM KAPATMA NEDENİ

Yargıtay Başsavcılığı daha önce CHP’nin bir Alman vakfından yardım aldığına dair haberler üzerine harekete geçmişti. Yargıtay Başsavcılığı, Berlin Eyaleti Adalet Bakanlığı’ndan bazı soruların yanıtlanmasını ve bazı belgelerin örneklerinin gönderilmesini talep etmişti. 13 Mart 2009’daki yazıya göre Berlin Adalet Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebinin siyasi parti yasaklama davasıyla ilgili olduğu gerekçesiyle bilgi vermedi. Soruşturma tıkandı. Anayasa’nın 69. maddesinin 10. Fıkrasında, “Yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyruklu olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddi yardım alan siyasi partilerin temelli kapatılacağı” yer alıyor.

'KAPATMA DÖNEMLERİ GERİDE KALDI'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “partilerinin kapatılması için çalışmaların olduğu” yönündeki sözlerine ilişkin, “Parti kapatma dönemi artık geride kaldı. Bunlar çok eski dönemin kalıntılarıdır. Partilerin kapatılması hiçbir zaman demokrasiyle bağdaşır husular değildir. Çok istisnai hallerde bu yola başvurulabilir ama artık Türkiye o kadar çok parti kapattı ki, partisi kapatılmayan toplumsal kesim kalmadı. Bunun hiçbir faydası da olmadı. Dolayısıyla böyle bir çalışma var mı yok mu bilmiyorum, bir iddia üzerine bunu yapamam ama parti kapatmaları doğru bulmam” dedi.

MAĞDURİYET EDEBİYATINA BAŞLADILAR

CHP ve MHP’nin kapatılacağına ilişkin Fuat Avni iddialarını ciddiye alan CHP’li Engin Altay ise, “Partimizde Genel Başkanımızın elinde bu konuyla ilgili bir tezgâh çevrildiğine dair bir arayış ve bu konuyla ilgili birtakım düzmece belge, bilgi vesaire, bu konuda gerekli bilgiler var. Biz bunun zamanı geldiğinde açıklayacağız. Bu konunu nereden tezgâhlandığını biliyoruz” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise AK Parti olarak tüm parti kapatmalara sonuna kadar karşı oduklarını söyledi. Fuat Avni’nin tweetini MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da ciddiye almış olmalı ki, “PKK’yı meşrulaştırıp MHP’yi kapatmak isteyen zihniyet, aslında 12 Eylül’deki Evren gibi milliyetçilik karşıtı bir zihniyetin varlığını göstermektedir. MHP’ye yönelik bunlarla ilgili adım atacak kişilere gerçekten Türkiye dar olur” dedi.

 

(Star)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23