• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail, iki devletli çözüm planlarını baltaladı

Yeniakit Publisher
2017-03-29 23:16:00 -
Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail, iki devletli çözüm planlarını baltaladı

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail'in iki devletli çözüm planlarını bozarak ırkçı bir rejim oluşturduğunu belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in iki devletli çözüm planlarını bozarak ırkçı bir rejim oluşturduğunu belirtti.

Abbas, Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde düzenlenen 28. Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "İsrail, iki devletli çözüm planlarını baltaladı ve fiilen tek devletli iki sistemli apartheid (ırkçı ayrımcı) rejimi kurdu." ifadelerini kullandı.

İki devletin yan yana barış içinde yaşaması için uluslararası kararlar uyarınca 1967 sınırlarıyla çizilen iki devletli çözüme vurgu yapan Abbas, şunları kaydetti:

"İsrail, tüm komşularıyla barış ve güvenlik içinde yaşamak, bölge barışının bir parçası olmak istiyorsa kendi güvenliğinin daha fazla araziye el koymaktan geçtiği düşüncesinden vazgeçmeli. İşgali bitirmeli. Filistin halkının kendi toprakları üzerinde bağımsızlığını ve özgürlüğünü engellemeye son vermeli. İşte ancak o zaman komşularının saygısını kazanacak ve halkı da barış meyvesinin tadını çıkaracak."

Abbas, ayrıca yeni ABD yönetimi ile İsraillilerle barış yapılması için harekete geçilmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Toplantıda konuşan Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz de Filistin meselesine uluslararası kanunlara ve barışa dayalı çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Bölgemizde gerçekleşen zorlu olaylar, ümmetin Filistin meselesi konusundaki ciddiyetini etkilememelidir." dedi.

Kral Selman, Suriye ve Libya konusunda da siyasi çözümden yana olduğuna ve ülkenin bütünlüğü ve istikrarının önemine vurgu yaparak, "Arap ülkelerin içişlerine dışarıdan müdahale edilmesi, uluslararası kanunları ve ülkelerin egemenliklerini ihlal etmektir." diye konuştu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise konuşmasında Arap Birliği'nin vatandaşlarını, otoritesini, bağımsızlığını kurtarması, eski rolünü geri kazanması gerektiğini belirtti.

Avn, "Arap Birliği Zirvesi'nde bölge ülkelerinin içinde bulunduğu sıkıntıları ele almak için toplandık. Bugün burada projelerimizden konuşmayı ne çok isterdim. Ama maalesef bomba sesleri ve ölüm her türlü konuyu bastırıyor. Savaşı kim kazandı? Kim kaybetti? Savaşı bütün herkes kaybetti. Ne için savaşıyoruz? Kudüs'ün özgürleşmesi için mi yoksa mültecilerin döneceği Filistin devleti için mi?" ifadelerini kullandı.

Yaşananlar karşısında Arap Birliği'nin çözüm üretmekte aciz kaldığını belirten Avn, "Olanlar hepimizi ilgilendiriyor. Çözümün dışarıdan gelmesini bekleyemeyiz. Seleflerimiz Arap Birliği'ni, ülkeler arasında ortak tutum sergilenmesi, siyasi işbirliğinin güçlenmesi, bağımsızlığının ve otoritesinin korunması ile genel olarak bu ülkelerdeki sorunları ele almak için kurdu. Birliğin 5. maddesinde hiçbir Arap ülkesinin diğerine karşı güç kullanmaması vurgulanıyor." dedi.

Muhaber: Ahmed Abdelsalam Ahmed Nassr, Murat Tan, Zeynep Hilal Karyağdı, Mahmut Geldi

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23