• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fay hatları neden oturmuş olarak yaratılmadı?

Yeniakit Publisher
2016-05-06 20:53:00 -
Fay hatları neden oturmuş olarak yaratılmadı?

Dünyada olan doğal afetlerin açıklaması nedir? Neden fay hatları oturmuş olarak yaratılmadı? Allah, sonsuz ilmiyle bu jeo-fizik kanunlarını öyle bir şekilde düzenlemiştir ki, aynı zamanda isyan eden insanları uyarma görevini de yapsın diye, insanların uyarıya muhtaç oldukları zamana tevafuk ettirmiştir.

Fay hatlarının varlık hikmetlerinden biri şu olabilir: Mülk suresinde ifade edildiği gibi, “Allah ölümü ve hayatı yaratmış ki, açtığı din imtihanında kimin daha güzel amel yapacağını ortaya çıkarsın.”

Demek ki hayat kadar ölümün de bu din imtihanında etkisi vardır. “Allah katında insanların üstünlük ölçüsü takvadır.” Takva ise Allah’tan korkmak, ona karşı gelmekten çekinmek ve saygılı olmak anlamına gelir.

İnsanlardaki takva potansiyelini harekete geçiren yalnız insanın vicdanı olamaz. Bu sebeple, Allah insanların ilahi emir ve yasaklara hakkıyla riayet etmelerini sağlamak için, ahiretteki ceza ve mükâfat yanında, dünyada da mükâfat ve cezalar tayin etmiştir.

Örneğin, anne-babasına karşı saygılı davrananların ömrü uzatılır; saygısız olanların ömrü kısaltılır..

Bu faktörler arasında şüphesiz en etkin olanı ölümdür.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Eski kavimlerin helak edilmesiyle ilgili öykülerin Kur’an’da zikredilmesinin bir hikmeti, insanlara bu dünyevi cezayı hatırlatmaktır..

İşte fay hattı da her zaman insanlara deprem gibi pek çok ölümlere ve maddi zararlara sebebiyet veren dünyevi büyük bir musibetin har an gelebileceğini hatırlatan bir unsurdur.

Bu gibi hikmetler için Allah, sonsuz ilmiyle bu jeo-fizik kanunlarını öyle bir şekilde düzenlemiştir ki, aynı zamanda isyan eden insanları uyarma görevini de yapsın diye, insanların uyarıya muhtaç oldukları zamana tevafuk ettirmiştir.

Ahirzamanda depremlerin fazla olması bu hikmete bakar. Suç-ceza ilişkisi önemlidir..

Özetle: Fay hattının varlık hikmetlerinden biri, her an Azrail’in tetikte olduğunu bildiren bir sinyal olarak isyankâr olan insanları deprem korkusuyla uyarmaktır.

Çünkü insanların çoğu ölüm korkusunun olmadığı yerde suç işlemeye devam edecektir. Buna engel olan şey ölüm korkusudur.

“Gemide yolculuk yaparken boğulma tehlikesine düşünce bütün kalpleriyle yalnız Allah’a yalvarırlar. O da onları kurtarıp karaya çıkarınca bir de bakarsanız ki yine müşrik oluvermişler!” (Abkebut, 29/65) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.

 

 

Sorularla İslamiyet
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23