• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Faizsiz üretim hedef alınıyor

Yeniakit Publisher
2017-11-16 09:35:00 -
Faizsiz üretim hedef alınıyor

50 ülkeden 10 bin katılımcı Küresel Katılım Finans Zirvesi'nde bir araya gelerek, temeli faize dayalı olmayan “insani finans” kavramını ele alacak.

50 ülkeden 10 bin katılımcı Küresel Katılım Finans Zirvesi'nde bir araya gelerek, temeli faize dayalı olmayan “insani finans” kavramını ele alacak. Zirve 16-17 Kasım'da İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Tarih boyunca, farklı din, dil ve ırktan insanları kucaklayarak bir araya getiren, insani değerlere yaptığı ev sahipliğiyle 2016 yılında “İnsanlık başkenti” seçilen İstanbul’da, yeni bir finansal sistemin temelleri atılıyor. Parayı, üretim ve yatırımla büyütmeyi amaçlayan, insanı ve insani değerleri temeline alan “İnsani finans” kavramı, finans sistemindeki tüm aktörlerin katılımıyla İstanbul’da masaya yatırılıyor. GPAS İSTANBUL, insani değerleri ön plana çıkaran yeni paylaşım ekonomisinin ruhuna inanan kişi ve kurumları bir araya getirecek.

BİNLERCE KATILIMCI

Organizasyon, 50 ülkeden 10 binden fazla ziyaretçi, bin kurumsal katılımcı, 100 girişim sermayesi ve varlık fonunun yanı sıra 200’den fazla konuşmacıyı bir araya getirecek. Organizasyon kapsamında düzenlenecek 75 farklı oturumda, sektör temsilcileri ve bürokratlarla birlikte, Oxford ve Harvard gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinde görev yapan çok sayıda akademisyen, insani finans sisteminin topluma ve insana sağlayacağı faydaları masaya yatıracak, bu kapsamda geliştirilebilecek finansal ürünleri ve bu ürünlerin altyapılarını tartışacak.

FİNANS BİLİNCİ ARTIRILACAK
ÖNE ÇIKAN VİDEO

GPAS İstanbul, “İnsani Finans Panelleri” ve “İnovasyon Oturumları” ile farkındalık sağlamayı, “Business School” ile insani finans dünyasını anlatmayı, “Fon ve Girişimci Görüşmeleri” ile yeni yatırımları geliştirmeyi, “Devlet ve Endüstri Panelleri” ile fikir paylaşımında bulunmayı, “Eğitim Programları” ile insani finans bilincini artırmayı amaçlıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE

İnsani finansta, bankacılıktan sigortacılığa, yatırım finansmanından, emeklilik fonlarına kadar finansal sistemin tüm paydaşları için paranın nasıl kazanıldığı ilk ve en önemli konu olarak öne çıkıyor. Söz konusu zirve, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonunda, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) destekleriyle gerçekleşecek.

Hedef faizsiz finans

insani finans, bankacılık olarak sınırlandırılamayacak bir finansal sistemi, faize dayalı olmayan, kaynakları maksimum seviyede üretme ve yatırıma döndürmeye odaklı bir ekonomik felsefeyi tanımlıyor. Nihai hedef olarak parayı artırmayı değil, paranın ve kazancın insanın mutluluğunu, sürdürülebilir refahını ve ekonominin üretim kapasitesini artırmayı odak alırken, üretmeden, istihdam yaratmadan, paradan para kazandırarak, büyümeye çalışan eski finans sisteminin (faize dayalı finans sisteminin) çıkmazlarına karşı, kar-zarar ortaklığına dayalı, paylaşımı esas alan, insani ve ahlaki temelli yatırım araçları ile sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefliyor.

KATILIM FONU BÜYÜYECEK

Faizsiz bankacılığın sektördeki payının yüzde 15’e ulaştırılması hedeflenirken, İstanbul bu konuda merkez olma yolunda ilerliyor. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş Katılım Bankacılığın Türkiye’deki geleceğini değerlendirdi.

Faizsiz finans nedir?

Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi’nde, faizsiz bankacılık olan katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payının 2025 yılında yüzde 15’e ulaşması hedefleniyor. Bu da 300 milyar dolara ulaşan aktif büyüklük ve 181 milyar dolar seviyesinde katılım fonu büyüklüğü anlamına geliyor. Bunun için ülkemizdeki potansiyelin harekete geçirilmesi kadar yurt dışı fonların Türkiye’ye getirilmesi de önem taşıyor.

Öncü olur mu?

Dijitalleşme ile birlikte geleneksel bankacılık sistemleri yerini internet ve mobil bankacılık uygulamalarına bırakmaya başladı. Eskiden saatlerce kuyrukta bekleyen banka müşterileri mobil uygulamalar sayesinde tüm kişisel ve finansal verilerine anlık olarak ulaşabilmekte, tüm bankacılık işlemlerini zaman ve mekândan bağımsız olarak rahatça yapabilmektedir.

2017 nasıl geçti ?

Vakıf Katılım olarak sektördeki temel misyonumuzu sektördeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, sektörü ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini daha da büyütmek olarak görüyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne sürekli başarılı bir performans sergileyerek aktif büyüklükte 2016 yılına göre yüzde 124’luk büyüme gerçekleştirerek, 2017 yılı 3.çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştık.

16-17 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek “Küresel Katılım Finans Zirvesi”nde (Global Participation Finance Summit - GPAS İSTANBUL) ilk kez masaya yatırılacak ‘insani finans’ kavramı, parayı faizle değil, üretimle, yatırımla büyütmeye dayanan bir finansal sistemi temel alıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23