• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eylemlerde Paralel Yapı’nın parmağı var

Yeniakit Publisher
2014-10-13 07:52:00 - 2014-10-13 16:05:34

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, HDP’nin çağrısıyla başlayan sokak eylemlerinde Paralel Yapı’nın parmağı olduğunu söyledi. Metiner; “Bingöl olayının tetikçilerinin PKK’lı olabileceğine ihtimal veririm ama onlara bu istihbaratın kimin tarafından sağlandığının da araştırılması gerekiyor. Emniyet içerisinde devletin güvenliğini bu şekilde tehdit eden Paralel Yapı’nın alt düzeylerde de olsa hâlâ faal olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Akit’e konuştu. Metiner ile Suriye Kobani’deki IŞİD-PYD çatışmasını, HDP’nin çağrısıyla yapılan sokak eylemlerini, çözüm sürecini ve Paralel Yapı’yı konuştuk…

- Suriye’deki IŞİD- PYD çatışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle IŞİD ile PYD arasında hiçbir fark görmüyorum. IŞİD’i Türkiye’nin sınırlarına süren güç ile PKK’nın silahlarını Türkiye’ye doğrultan güç, aynı güçtür. IŞİD, başını Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin çektiği, İran’ın yayılmacı Şii politikalarına karşı yapılan hesaplaşmaların bir ürünüdür.

‘IŞİD-PYD ÇATIŞMASI İKTİDAR SAVAŞIDIR’

- Bu zamana kadar birbirleri ile çatışmayan IŞİD ile PYD şimdi ne oldu da birbirleriyle çatışıyor?

Her iki terör örgütü de silahların marifetiyle kendilerine bir iktidar alanı açmak istiyor. Yani IŞİD-PYD çatışması bir iktidar savaşıdır. IŞİD de PYD de bu zamana kadar Esad rejimi ile hiç çatışmadı. Esad, Rojava denilen bölgeyi PYD’ye altın tepside sundu. Bunun karşılığında Esad, Arap ve Türkmen köylerinde katliamlar yaptığında, bugün insan hakları nutukları atanlardan hiç ses çıkmadı. PYD ile birlikte CHP ve HDP de, Esad’ın yanında yer aldı. Dolayısıyla PKK/PYD, Kürtlerin kazanımlarını korumak için değil, kendi iktidarlarını, örgütsel çıkarlarını ve kazanımlarını korumak için savaşıyor.

‘KOBANİ’DE KATLİAM YOK’

- Kobani’de katliam yapıldığı doğru mu?

Kobani’de bugün sivil Kürt katliamı yok, iki silahlı gücün çatışması var. Kobani’nin 200 bin olan nüfusunun tamamına yakını zaten şu anda Türkiye sınırlarının içerisindedir. Kamuoyunda sanki IŞİD’in Kobani’ye girdiği ve sivil insanları katlettiği, uygar dünyanın da buna sessiz kaldığı şeklinde yanlış bir algı var.

“BUGÜN KOBANİ’DE İNSANLIK DRAMI VARSA MÜSEBBİBİ PYD’DİR”

- Türkiye’nin PYD konusunda politikası nedir?

 Türkiye, hassasiyetlerini PYD lideri Salih Müslim’e iletmişti. Türkiye şunları iletti:
• Çözüm süreci dolayısıyla artık PYD’ye farklı bakılmıyor. Bu yüzden PYD’nin de tutumunu netleştirmesi gerekiyor.
• Türkiye düşmanlığından vazgeçmelidir.
• Esad rejimiyle ilişkilerini kesmelidir.
• Özgür Suriye Ordusu ile beraber Esad rejimine karşı çalışmalıdır.

- PYD bunları yerine getirdi mi?

Hayır. PYD sözünde durmadı. İşte bugün eğer Kobani’de bir insanlık dramı varsa, Kürt kardeşlerimiz bugün kendi şehirlerini bırakarak, Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldılarsa bunun tek müsebbibi PYD’dir. PYD’nin hatalı politikaları böyle bir sonucu doğurdu.

ÖCALAN, DEMİRTAŞ’A AYAR VERDİ

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın insanları sokağa dökme çağrısında bulunması doğru mu?

Yanlış. Bir siyasetçi vandalizme çağrıda bulunamaz. Selahattin Demirtaş böyle yaparak büyük bir insanlık suçu işlemiştir. Demirtaş çıkıp, Türkiye toplumundan özür dilemelidir. Bu çağrı Selahattin Demirtaş’ın kendi iradesiyle değil, Kandil’in talimatıyla gerçekleşmiştir. Kandil’in talimatı Selahattin Demirtaş üzerinden iletildi. İmralı’dan Abdullah Öcalan da, “Şiddeti sonlandırın, diyalogdan ve müzakereden kopmayın” diyerek, Selahattin Demirtaş’a ayar verdi.

- Bunu yaparak, Kandil neyi amaçlıyor?

Kandil bu hamleleri ile İmralı’daki Öcalan’ı boşa çıkartmaya çalışıyor. Kandil arkasına almış olduğu Türkiye düşmanı ülkelerle, küresel aktörlerle çözüm sürecini sabote ediyor. Çözüm sürecinin mimarlarından biri olarak gördüğü Öcalan’ı İmralı’ya gömmeye çalışıyor.

SOKAK EYLEMİ YAPANLAR KOBANİ’DE SAVAŞSIN!

- Selahattin Demirtaş, Kürt gençlerini bir de Kobani’de savaşmaya çağırdı. Bunları nasıl görüyorsunuz?

- Kobani’ye gitmek için bütün yollar açıktır. Bunun için pasaportla gümrük sınırlarını aşarak geçmelerine gerek yok. Daha önce Kandil’e, Irak’a, Suriye’ye giderlerken Türkiye’nin gümrük kapılarından mı geçiyorlardı? Bahane aramasınlar, Kobani orada duruyor.

- Sokak eylemlerinde Hüda-Par’ın şubelerine, vakıflarına, işyerlerine saldırılar yapıldı. Tekrar Hizbullah-PKK çatışması mı isteniyor?

İslam karşıtlığı ideolojisine sahip olan PKK; laik, seküler bir örgüttür. Hizbullah-PKK çatışması, tehlikeli bir çatışmadır. Hüda-Par, bu konuda gerekli sağduyuyu göstermiştir. PKK’nın da bu yanlış mecradan kendisini çıkartması gerekiyor. Bir iç savaş başlarsa bu durumdan bu ülkenin Kürtleri zarar görür.

SOKAK EYLEMLERİNDE PARALEL YAPI ETKİLİ

- Bu arada sokak olaylarında Paralel Yapı’nın yani Fetullah Gülen’in bir parmağı var mı?

Ben olduğu kanaatindeyim. Devletin içinde de PKK’nın içinde de hâlâ Paralel Yapı’nın çok etkili olduğu kanaatindeyim. Öcalan’ın kendisi de bunu söyledi. Emniyet içerisindeki paralel unsurlar hâlâ faaldirler. Paralel Yapı’ya mensup emniyet mensupları çok rahat bir biçimde AK Parti Hükümeti’yle hesaplaşmak adı altında çok rahat biçimde PKK’nın silahlı kanadına istihbarat bilgileri sağlayabilir.

- Bingöl’deki emniyet müdürüne yapılan saldırı hakkındaki düşünceleriniz nedir?

Bingöl olayının tetikçilerinin PKK’lı olabileceğine ihtimal veririm ama onlara bu istihbaratın kimin tarafından sağlandığının da araştırılması gerekiyor. Çünkü o saatte emniyet müdürümüzün olay yerinde bulunduğu bilgisinin nasıl sızdırıldığının araştırılması gerekiyor. Bu olay planlıdır. Emniyet içerisinde devletin güvenliğini bu şekilde tehdit eden Paralel Yapı’nın alt düzeylerde de olsa hâlâ faal olduğu kanaatindeyim. Çözüm süreci bahsinde mesafe almak istiyorsak, emniyet içindeki bu paralel unsurların da, mutlaka tasfiye edilmesi gerekiyor.

- Siz o istihbarat bilgilerinin Paralel Yapı tarafından mı sızdırıldığına inanıyorsunuz?

Böyle bir algı var. Paralel Yapı’nın bütünüyle tasnif edildiği kanaatinde değilim. Hele emniyet içinde tasnif edildiği kanaatinde değilim. Çok çabuk kılık ve kılıf değiştiriyorlar. Geçmişte bu yapının içerisindeydik sonra hatasını gördük diye kılıf yapanlar var. Devlet bürokrasisinin özellikle emniyet biriminin bu algıdan kurtulması lazım… Aksi takdirde orada bir polisin sıktığı bir kurşun, her şeyi altüst edebilir. Bir polisin edinmiş olduğu istihbari bir bilgiyi paylaşması pek çok şeyi değiştirebilir. 

- Gezi Parkı olayları ile Kobani olayları aynı mı?

Gezi Parkı olayları ile Kobani olaylarında sadece coğrafi mekân değişti. Mantığı ise değişmedi.
Şu anda Kobani bahaneli Gezi kalkışmasıyla karşı karşıyayız.

 GEREKİRSE SIKIYÖNETİM DE İLAN EDİLİR

- 6 ilde sokağa çıkma yasağı konulması ve sokaklara asker inmesini nasıl görmek gerekiyor?

Sokağa çıkma yasağı bir tedbirdir ve gerekirse sıkıyönetim de ilan edilir. Askerin sokağa inmesi konusunda ise Diyarbakır’dan arayan bir işadamı arkadaşım şunları söyledi: “Ben sokaklarda o tankları gördüğümde sevindim. Çünkü o tanklar benim 90’lı yıllarda gördüğüm tanklarla aynı değildi. O tanklar bizi korumak için sokaklara çıktılar ama geçmiş dönemin tankları Kürt olduğumuzdan dolayı bizi ezmek için sokağa çıkmışlardı.”  Yani sokakta artık Kürtlerin can ve mal emniyetini sağlamak için sokağa çıkan tanklara selam gönderen bir anlayış var.



KILIÇDAROĞLU’NA ACIYORUM

-  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun var olan Irak-Suriye tezkeresine rağmen yeni bir tezkere talebinde bulunmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Kemal Kılıçdaroğlu’na acıyorum. Genel Başkan da, lider de olamadı. İlkesiz ve omurgasız bir yaklaşım içerisindedir. Oysa tezkerede hem IŞİD terör örgütünü bertaraf etmek hem de IŞİD terör örgütünü besleyen Esad rejiminin tavsiyesi de var ama o tezkereye Kılıçdaroğlu karşı çıktı. Diktatör Esad’a destek çıkan CHP, şimdi Kobani üzerinden PKK’yı neredeyse meşrulaştıracak. CHP, Türkiye’ye zarar veren, Türkiye düşmanları ile kol kola giriyor.

BAHÇELİ’Yİ KUTLUYORUM

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sağduyulu açıklamasını nasıl görüyorsunuz?

Devlet Bahçeli’yi kutluyorum. Bahçeli, Türkiye söz konusu olduğunda, her zaman için hassasiyeti fazlasıyla göstermiştir, gösteriyor. Bahçeli’ye iç savaşın karşısında olan tutumundan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23