• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Etiler yeniden gözde olacak

Yeniakit Publisher
2015-10-09 08:44:00 - 2015-10-09 09:07:17
Etiler yeniden gözde olacak

İstanbul’un ilk modern konut sitelerine ev sahipliği yapan Etiler, kentsel dönüşümle birlikte yeniden gözde olma yolunda.

Şehrin merkezinde yer alan semt, kiralık ve satılık konutları kadar dönüşümü bekleyen binalarıyla da emlak piyasasının hareketlenmesine neden oldu.

Mehmet Canıtatlı, Etiler'i yakın plana alıp şu değerlendirmede bulundu:

Satılık konutlar:

Lokasyon , dairelerin büyüklüğü ve binanın yaşı fiyata etki ediyor. Bölgede ortalama metrekare birim satış değerleri 12 bin 500 ile 17 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.


Alıcı profili:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bölgedeki sosyal doku üst gelir seviyesine sahip yöneticiler, sanatçılar, sosyetenin ve cemiyet hayatının önemli isimlerinden oluşuyor.

Genellikle konut ve ticari potansiyeldeki taşınmazların talep gördüğü bölgede genel yapısı ve konumu itibariyle üst gelir sınıfının hakim olduğu söylenebilir. Ancak eski sitelerin çoğunun inşa edildikleri dönemin ihtiyaçlarına yönelik yapılması ve oturum alanlarının 90 ile 120 metrekare arasında olması geniş ve lüks daire isteyen kat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden oluyor.


Prim fırsatı:

Bölge, gayrimenkul fiyat endekslerinin Türkiye geneline bakıldığında hızla artması sebebiyle yatırımcılar için cazip konumda yer alıyor. Ayrıca son dönemlerde eski sitelerin dönüşüm içerisine girme potansiyelinde olmaları, kullanıcılarını ve bölgeye talep gösterenleri etkileyen faktörler arasında yerini alıyor.

Konjoktür:

1950’li yıllarda subay kooperatiflerinin yapılmaya başlanmasıyla gelişme süreci başlayan bir bölge olan Etiler, geçmişten günümüze doğru hızla nitelikli lüks konut barındıran bir alt merkez halini aldı. İstanbul’un ilk AVM’lerinden Akmerkez’in açılması ile yoğun talep gören bölgenin gelişimindeki en önemli iki etken olarak her iki köprü arasında kalması ve çevre yollarına yakınlığından söz edilebilir. Özellikle emlak piyasasındaki koşullar incelendiğinde Etiler en değerli satılık gayrimenkul sıralamasında Türkiye’nin üçüncü, en değerli kiralık gayrimenkul sıralamasında beşinci semti konumdadır.

Yeni yatırımlar:

Şehirde yaşanan arsa sıkıntısı Levent-Etiler-Zincirlikuyu hattında yeni proje yapmak isteyen şirketlerin bu bölgelerde yer alan 40-50 yıllık eski siteleri yönelmesine yol açıyor. Büyük grupların ilgisinden dolayı yüksek prim yapan eski sitelerin başında Etiler ile Levent bölgesindekiler geliyor.

Kiralıklarda durum:

Üst gelir sınıfına hitap eden bölgede kira değerleri taşınmazın bulunduğu cephe katı ve büyüklüğü ile orantılı olarak değişiyor. Bölgede ortalama metrekare birim kira değerleri 40 ile 55 lira arasında yer alıyor. Özellikle Etiler Semtinin Nispetiye, Aytar ve Zentinoğlu Caddeleri yoğunluğun ve potansiyelin en fazla hissedildiği bölgeler arasında.

Ticari gayrimenkul:

Bölgede özellikle cadde konumlu taşınmazların zemin katlarında ticaret birimleri hakimken üst katları konut amaçlı kullanılıyor.

Merkezi İş Alanı’nın en küçük ofis stokuna sahip Etiler’de ofis ve otel karması olan yeni konsept çalışmalar devam ediyor. Bu yeni projeler kapsamında bölgede başlayacak yeni bir dönüşüm birden çok alternatif sunan oldukça lüks ve üst sınıfa hitap eden mekânlar yaratma arayışını beraberinde getirecektir.

Kentsel dönüşüm etkisi:

Şehir merkezinde arsa bulmakta zorlanan müteahhitler, eski ve büyük sitelere yönelerek, hem prestij projeleri geliştirmek hem de kentsel dönüşüme adım atmak için rekabet ediyor. Etiler'deki Uçaksavar Sitesi'nin Teknik Yapı ile anlaşma imzalamasından söz ediyor. Şirket, bu yolla Beşiktaş Şişli aksında ilk modern yapılarını inşa edecek.

Türkiye‘de büyük yatırımlara imza atmayı hedefleyen İstanbul merkezli QT Holding‘e bağlı QT Real Estate Yatırım İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. dünya ölçeğinde prestijli projeler inşaa etmeyi hedeflediği İstanbul’daki ilk gayrimenkul yatırımını yine Etiler'deki Petrol Sitesi projesi ile hayata geçirecek. Projede rezidans, ev, iş yerleri ve ticari mekânlar bulunuyor.

Petrol Sitesi’nin yaklaşık 34 bin metrekarelik alanında, uluslararası prestije sahip olacak ve yabancı yatırımcılara da hitap edecek. Haziran 2015'te kamuoyuna yansıyan bu gelişmenin ardından 50 yıllık Belediye Sitesi de yatırımcıların akınına uğradı.

Akmerkez'in karşısında 32 bin metrekarelik alanda bulunan siteye, bugüne kadar yerli yabancı 15'in üzerinde yatırımcı teklif sunmuş. 9 bağımsız parselden oluşan sitenin arazisinde dairelerin metrekare fiyatlarının 15 bin dolar olacağı hesaplanıyor. Bölge ile ilgilenen şirketler arasında Astaş, Fomgrup, Meriç İnşaat, Aecom, Yiğit Grup, Maritaş var.

Mehmet Canıtatlı - emlakrehberi / 9 Ekim 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23