• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısına çıktı

Yeniakit Publisher
2017-11-30 13:02:00 -
Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısına çıktı

FETÖ'nün 15  Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve  çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına  devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki  darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları  mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler  Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen  davanın duruşmasında eski Yargıtay üyesi sanık Mustafa Kılıç hakim karşısına  çıktı. Duruşmaya, Kılıç ve avukatı katıldı.

Duruşmada Yargıtay Savcısı, sanık Kılıç hakkındaki iddianamenin  özetini okudu. İddianamede, Kılıç'ın, üniversite yıllarından itibaren örgütle  irtibatının bulunduğu, örgüt toplantılarına katıldığı belirtildi. Kılıç'ın  FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgüt liderinin talimatı doğrultusunda  Yargıtaya seçildiği ifade edilen iddianamede, yine örgüt talimatıyla YARSAV'a üye  olduğu anlatıldı.

İddianamede, sanık Kılıç'ın, örgütün ilgilendiği davalarda kararların  örgütün isteği doğrultusunda çıkması için ilgili dosyayı yine örgüt mensubu  tetkik hakimlerine vererek Yargıtay üyelerini yönlendirdiği kaydedildi.  İddianamede ayrıca, Kılıç'ın kardeşi adına Bank Asya'ya para yatırıldığına  ilişkin ByLock yazışmaları bulunduğu bildirildi.

Sanık Kılıç ise usule yönelik itirazlarını dile getirerek, hakkındaki  iddiaların görev suçu kapsamında kaldığını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bu  konuda yetkisiz olduğunu, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun  dosyaya bakması gerektiğini savundu. Kılıç, bu nedenle hakkındaki işlemlerin ve  kararların tamamının geçersiz olduğunu ileri sürdü.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mustafa Kılıç, usule ilişkin itirazlarıyla ilgili karar verildikten  sonra esasa yönelik savunmalarını yapacağını söyledi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu, sanıktan esasa yönelik  savunmasını da yapmasını isteyerek, usule ilişkin itirazları ara kararda  değerlendireceklerini bildirdi.

Sanık Kılıç, "Ayrıntıya girecek bir şeyim yok. İddianame iddialardan  oluşuyor. İddiaların yanında delillerin de olması gerekir. Delil olsun ki ben  savunma yapayım. Benim hiçbir şeyle ilgim yok. Ne darbeyle ne yapanlarla ilgim  var. Suç işlemedim." dedi.

Kardeşi adına Bank Asya'ya 100 bin lira yatırıldığına ilişkin ByLock  yazışmalarına yönelik soru üzerine Kılıç, müzekkere cevapları geldikten sonra bu  konuda konuşmak istediğini ifade ederek mesajlaşan kişileri tanımadığını ve  kardeşinin böyle bir para yatırdığından haberi olmadığını ileri sürdü.

Aynı dönemde yurt dışına çıktığı belirlenen Mehmet Baysal'ı tanıyıp  tanımadığı sorulan Kılıç, iddianamede eylem olarak yazılmayan hiçbir şeyi  konuşmak istemediğini, iddianamenin suçlamayla sınırlı olduğunu söyledi.

Bunun üzerine Başkan Karaloğlu, "İddianame atılı suçlarla sınırlıdır  ancak delil konusunda sınırlama yoktur. Bunu en iyi sizin bilmeniz gerekir. Benim  size okuduğum şey bir delildir." diye konuştu.

Karaloğlu daha sonra sanığa, "YARSAV'a hangi amaçla üye oldunuz?  Talimat mı aldınız, yoksa dünya görüşünüz uyuştuğu için mi üye oldunuz?" sorusunu  yöneltti.

YARSAV'ın bir meslek kuruluşu olduğunu belirten Kılıç, "Eski YARSAV  Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu dönem arkadaşım, fikirlerimiz uyuşmasa bile  sevdiğim bir arkadaşım." dedi.

Cep telefonunun, FETÖ soruşturmalarında sivil imam oldukları  belirlenen Yusuf Doğan, Cem Saraç, Erkan Yıldız, Hamza Demir ile belirli tarih  aralığında yaklaşık 20 günde bir düzenli şekilde aynı baz istasyonundan sinyal  verdiğinin bildirilmesi üzerine Kılıç, bu kişileri tanımadığını savundu. Kılıç,  tahliyesini ve beraatini istedi.

Mahkeme, sanığın tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin  devamını kararlaştırdı.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski  HSYK üyeleri İbrahim Okur, Kerim Tosun, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol  Erdem ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesine karar  verilirken, duruşma ertelendi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23