• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eroğlu: Batının yaptığı hiçbir şey yok sadece konuşuyor

Yeniakit Publisher
2017-05-10 14:04:00 -
Eroğlu: Batının yaptığı hiçbir şey yok sadece konuşuyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mülteciler için Türkiye’nin 25 milyar dolar harcama yaptığını belirterek, “Batı ne yapıyor? Batının yaptığı hiçbir şey yok. Batı sadece konuşuyor. Avrupa, 3 milyar avroluk bir destek sözü vermişti. Bu para dahi gelmedi. BM ve diğer kuruluşların yaptığı yardımlar 300 milyon avroyu geçmiyor” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Su ve Barış” temasıyla düzenlenen 4’üncü İstanbul Uluslararası Su Forumu’na katıldı. Foruma Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Romanya Su ve Orman Bakan Yardımcısı Olimpia Negru, İstanbul Valisi Vasip Şahin, UNESCO Su Bilimleri Bölümü Direktörü Blanca Jimenez Cisneros, Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Doğan Altınbilek, Su ve Barış Küresel Yüksek Düzeyli Paneli Başkanı Danio Turk ve davetliler katıldı.
Forumda bir konuşma yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Şu anda Türkiye belki 3 milyonu aşan mülteci barındıran ülke ama hamd olsun başta su olmak üzere beslenme, barınma noktasında dünyadaki mülteciler standartlarının çok üzerinde bir hizmetle mültecilerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz” dedi.
'İstanbul’da 600 bin Suriyeli mülteci var'
Vali Şahin’in ardından kürsüye gelen Bakan Eroğlu ise, 3 milyon Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundayız. Şu anda İstanbul’da 600 bin Suriyeli mülteci var. 600 bin kişilik nüfus Helsinki’nin nüfusundan daha fazladır. Dünyada hangi şehre 600 bin nüfusu getirdiğiniz zaman, oranın altyapısı, kanalizasyonu, eğitim, sağlık gibi hizmetleri nasıl olur düşünebiliyor musunuz? İstanbul, bunu kaldırıyor. Hiçbir problem yaşanmadan bu insanlar, insanlık adına hizmet veriyor. Bizim kültürümüzde şu var: Biz bütün yaratılanları Yaratan’dan ötürü seviyoruz. Onun için bütün insanlara, etnik kimliği, dini inancı ne olursa olsun insanlara insanca muamele ediyoruz. Bu nedenle Irak’tan Suriye’den ve başka yerden gelen bütün insanlara kapımızı açtık” dedi.
'Batının yaptığı hiçbir şey yok, sadece konuşuyor'
Türkiye’de mülteciler için kurulan 22 kampta her türlü hizmetin verildiğini ifade eden Bakan Eroğlu, “Bunlar için Türkiye 25 milyar dolar harcama yaptı. Kapılarımızı açmasaydık, öleceklerdi. İçme suyu temini, barınma, yiyecek, eğitim ve sağlık ihtiyaçları gideriliyor. Batı ne yapıyor? Batının yaptığı hiçbir şey yok. Batı sadece konuşuyor. Avrupa, 3 milyar avroluk bir destek sözü vermişti. Bu para dahi gelmedi. BM ve diğer kuruluşların yaptığı yardımlar 300 milyon avroyu geçmiyor. Türkiye’nin yaptığı harcama miktarı 25 milyar dolar. Vicdanlar ölmediyse bu konunun da bu forumda ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Çok laf değil, çok yardım. Çok teşekkür değil, çok yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
'Güney Kıbrıs’a su vermeye hazırız'
Bakan Veysel Eroğlu, KKTC’ye 477 kilometre dağıtım hattıyla su verildiğini söyleyerek, “Bazıları soruyor, ‘Güney Kıbrıs’a su vermeyecek misiniz?’ Bir adım yaklaşırsa, biz onlara koşarak gideriz. Ama onlar hiçbir zaman barış istemiyor. Barış istedikleri zaman hükumetimiz uygun görürse biz Güneye de su vermeye hazırız çünkü insanlık bunu gerektiriyor” şeklinde konuştu.
'Su temini için insanlara bir fon oluşturalım'
Bakan Eroğlu, “Gelin burada da hep birlikte, dünyadaki mülteciler veya susuz Afrika gibi dünyanın susuz yerlerindeki insanlara su temini için bir fon oluşturalım. Var mısınız? Biz de imkanlarımız ölçüsünde bunu yapmaya hazırız. Bende hükumetin bir bakanı olarak bunun teminini veriyorum. Lütfen bunu oluşturalım. Dünyada her hangi bir yerde bırakın bir insanın, bir canlının, bir hayvanının bile susuz kalması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
'Hiçbir kurumun bu işe burnunu sokmalarına müsaade etmeyeceğiz'
Bakan Veysel Eroğlu, uluslararası su dağıtımı konusunda Türkiye’nin hassas davrandığına ifade ederek, “Iraklılarla görüşüyoruz. Birlikte Ilısu Barajı yapılıyor. Bu barajda su tutulurken Irak’ta herhangi bir sıkıntı olmaması için gereken neyse onu yapıyoruz. Biz son derece insani davranıyoruz. Burası ile alakası olmayan başka hiçbir ülkenin veya hiçbir kurumun bu işe burnunu sokmalarına müsaade etmeyeceğiz, etmiyoruz. Kendi işlerine baksınlar, sadece Dicle, Fırat mı su? Dünyada bir sürü şey var onlara baksınlar. Bunu en yetkili ağızdan bunu söylüyorum. Biz kendi işimizi kendimiz hallederiz çünkü biz onlara yeterli miktarda vermek için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bırakın onları şu anda Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgede su ihtiyacı var. O suyu kim karşılıyor? Türkiye karşılıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Eroğlu ve konuklar, birlikte fotoğraf çektirdi. Ardından formun açılış kurdelasını kesti ve fuar alanını gezdiler.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23