• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ermenilerin evlerini Yunanlılar yakmış

Yeniakit Publisher
2014-08-31 08:16:00 - 2014-08-30 22:14:42
Ermenilerin evlerini Yunanlılar yakmış

Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği 1921 yılında, Yunanlıların Afyonkarahisar’da çekilen bir fotoğrafı dünyaya “Türk askerlerinin Afyonkarahisar’da yaktığı Ermeni evleri” şeklinde servis ettiğini anlatan araştırmacı-yazar Hasan Özpunar, bu yalanı çürütecek belgelere ulaştım. Yangının Amerika’da yayınlanan gazetelerde haberlerinin çıktığını ve bu haberlerde Yunan Başkomutanı Anastasios Papulas’ın Ermeni evlerini kendilerinin yaktığını itiraf ettiğini söyledi.

AFYONKARAHİSAR - Araştırmacı-yazar Hasan Özpunar, Kurtuluş Savaşı sırasında "Türk ordusu Afyonkarahisar'da Ermeni evlerini yaktı" iddiasının, aynı dönemde ABD'de yayınlanan gazetelere konuşan Yunan Başkomutanı Anastasios Papulas tarafından yalanlandığını ortaya koydu. Özpunar, yaptığı açıklamada, 1919 yılında başlayan Kurtuluş Savaşı'nın 26 Ağustos 1922 yılında Afyonkarahisar Kocatepe'deki Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi'nin ardından Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandığını hatırlattı.

YUNAN İŞGALİ ALTINDAYDI

Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği 1921 yılında, Yunanlıların Afyonkarahisar'da çekilen bir fotoğrafı dünyaya "Türk askerlerinin Afyonkarahisar'da yaktığı Ermeni evleri" şeklinde servis ettiğini anlatan Özpunar, şöyle konuştu:

"Fotoğraf 14 Ekim 1921'de Afyonkarahisar'da bir yangın yerini gösteriyor. Fotoğrafın çekildiği tarihte Afyonkarahisar'ın Yunan işgalinde olduğu ve ayrıca yine fotoğrafta, Türklerin ve Yunan askerlerinin göründüğünden yola çıkarak araştırmaya başladım. Bu yalanı çürüterek belgelere ulaştım. 14 Ekim 1921 tarihinde Afyonkarahisar'ın 3 aydır Yunan işgalinde olduğunu belirledim. İşgal altında olan bir yeri hem de ağırlıkla Türk nüfusun yaşadığı bir yeri, Türk askerlerinin yakmasının mantıklı bir tarafı olamayacağını düşünüyorum. Bu şekilde dönemin gazetelerini inceledim."

BİR FOTOĞRAFLA DÜNYAYI KANDIRDILAR

Yaptığı araştırma sonucunda, o yıllarda ABD'de yayınlanan "The Evening Leader, Richmond Times, Newyork Tribune" gibi farklı gazetelerde Afyonkarahisar'da çıkan yangına dair haberlerin yer aldığını belirten Özpunar, haberlerde yangını şehirdeki Yunan işgal birliklerinin çıkardığını bizzat Yunan Başkomutanı Anastasios Papulas'ın ifadelerinin yer aldığını vurguladı.

"Yunanlılar bir fotoğrafla dünyayı kandırdı" diyen Özpunar, günümüzde hâlâ yangına dair bu fotoğraftan hareketle yurtdışında Türkiye'nin aleyhinde büyük bir kara propagandanın devam ettiğini savundu. Araştırdıktan sonra mutlaka doğruların ortaya çıktığını dile getiren Özpunar, "Sadece bir merakın neticesinde böyle bir yalanı ortaya çıkardım" diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23